Čo sú peptidy?

Peptidy v športovej výžive dokazujú, ako každý článok potrebuje medzičlánok, spoluúčasť a koordináciu. Inak strácajú funkčnosť a význam. Peptidy síce umožňujú širšie využitie v medicíne a v športe, avšak za ich vznikom sú konkrétne skupiny zlúčenín viazané charakteristickými väzbami.

Peptidy a peptidy funkčné v športovej výžive

Peptidy vznikajú na základe aminokyselinových reťazcov. Môžu sa nachádzať v rôznych pomeroch, v poradí a v kombináciách. Peptidy spája peptidová väzba, ktorá postupne definuje konkrétny peptidový reťazec. Čo je tu variabilné, je dĺžka peptidového reťazca. V praxi rozlišujeme krátke a dlhé peptidové reťazce, pričom sa rôzne podieľajú na základných biologických procesoch. Je značný rozdiel medzi tým, ako reguluje fyziológiu tela zopár desiatok aminokyselín a ako stovky až desaťtisíce.

Pozor, peptidy ešte neuzatvárajú jeden celistvý proces, sú len akoby medzičlánkom. Ďalej sa podieľajú na tvorbe proteínov (bielkovín). Opäť vzniká podstatný rozdiel medzi tým, či v predchádzajúcej fáze vystupovalo len zopár alebo skutočné množstvo aminokyselín.

| Prečítajte si: 10 hlavných dôvodov, prečo podľa vedy prijímať bielkoviny

Jednoduchšie, kratšie peptidy sú dobre vstrebávateľné s funkčným pôsobením na hladinu hormónov, enzýmov, na reguláciu glukózy v krvi, na srdcovo-cievny aparát a všeobecne na imunitné procesy v tele. Na základe toho sa peptidy stávajú funkčné ako v športovej oblasti, tak aj v medicíne, farmakológii a v kozmetike.

Čo sú peptidy?

Významné peptidy v športovej výžive

Peptidy môžeme považovať za účinné stimulanty pri budovaní svalstva. Podnecujú to už základné typy peptidov, čo vyplýva z ich prirodzeného vplyvu na štruktúru a činnosť šliach, väzív, kostí a chrupaviek. Takto funkčná býva akákoľvek skupina aminokyselín, ale konkrétne pre športovú oblasť zdôrazňujeme význam kolagénu a kreatínu.

Kolagénové a kreatínové peptidy

Kolagén poznáme skôr ako „peptid krásy“, keďže reguluje stav pokožky, vlasov, nechtov, ale aj významných spojivových tkanív. V športovej oblasti je známy pre spevňujúci a regenerujúci efekt pre tkanivá. Odporúčame kolagénové peptidy štiepené na kratšie pre menšiu záťaž organizmu pri trávení a vstrebávaní. V športovej praxi kolagénové peptidy zavádzame aj pre ich okamžitú a krátku úľavu od bolesti. Sú vhodné pri intenzívnych tréningoch, až poraneniach.

Na druhej strane sú kreatínové peptidy populárne suplementy pre rast svalstva. Stoja za spôsobom „hospodárenia“ s energetickým substrátom pre svaly. Dodávajú svalom energiu, ďalšiu silu a nárast svalového tkaniva natoľko, že ani pri posledných opakovaniach nemusíte pocítiť vyčerpanie. Sú nielen fyzickým, ale aj psychickým hnacím motorom bez nátlaku a stresu pre organizmus.

Viac aj na:
https://www.britannica.com/story/what-is-the-difference-between-a-peptide-and-a-protein

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.