Rozhovor s Kašparom, ktorý sníva o Olympii

 

 

 

Český ťažkotonážnik Tomáš Kašpar mal zo siedmich členov Extrifit tímu, ktorý sa 21. a 22. júna zúčastnili Extrifit Training Day na Slovensku (B. Bystrica, Žilina), druhú najväčšiu váhu. Vtedy sa nachádzal na konci objemovej prípravy.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tomas-kaspar_4b3f651ff9d4d47dd86a073287e53985.jpg

 

 

 

 

Koľko teraz vážite?

 

 

 

Nejakých 124 až 125 kg, skáče to podľa stavu vody v tele. Na zatiaľ mojej poslednej súťaže, ktorou bol Ben Weider Diamond Cup v Aténach (15. 12. 2013) som vážil 115 kg. Boli to amatérske preteky, kde absolútny víťaz získal profi-kartu. Podarilo sa to mne, keďže som vyhral nielen svoju kategóriu nad 95 kg, ale aj absolutku. Na mojej prvej súťaži v roku 2014, ktorou bude EVLS Pro Prague v Prahe (4. 10. 2014) by som rád bol ťažší a kvalitnejší, aby som sa tam nestratil, keďže to bude zároveň môj debut medzi profesionálmi. Cieľom je vážiť viac ako 120 kg.

 

 

 

Na svojej prvej súťaži ste mali koľko kg?

 

 

 

Tuším, že to bolo v roku 1997 a mal som 69 kg.

 

 

 

 

Prestup k profíkom a súťažná premiéra v profi-tábore v domácom prostredí, to musí byť dvojnásobná motivácia, nie?

 

 

 

Je to obrovská výzva. Ako chlapec, keď som mal 17 rokov, som sníval o tom, že raz budem profesionálnym kulturistom. Tento sen som mi splnil a teraz mám ďalší. Snívam o tom, že raz si vybojujem nomináciu na Mr. Olympia. Neviem kedy a ako mi to pôjde, ale sny treba mať. Urobím všetko, čo je v mojich silách, aby to nezostalo len snom. Inak, domáce prostredie je určite výhodou. Som šťastný, že môžem svoj súťažný debut medzi profíkmi absolvovať práve v Českej republike. Na pražskej súťaži budem stáť na pódiu s excelentnými a špičkovými súpermi.

 

 

 

 

Po EVLS vás tohto roku ešte čakajú nejaké preteky?

 

 

 

Mám v pláne štartovať aj vo Fínsku na Nordic Pro v Helsinkách a v Rusku na Grand Prix Fitness House v Petrohrade. Ale na tieto dve akcie ešte nemyslím, teraz sa zameriavam na to, aby som sa čo najlepšie pripravil na EVLS.

 

 

 

 

Ako vyzerá váš tréningový split v objemovke?

 

 

 

Telo mám rozdelené do štyroch dní (prsia a ruky, nohy a lýtka, chrbát a ramená, ramená a ruky), cvičím jednofázovo a štyrikrát týždenne. Nie je to nič zázračného, klasický tréning. Už necvičím s takými veľkými váhami ako predtým, som opatrnejší, počet opakovaní pomaly zvyšujem. Viac sa sústredím na techniku, ako by som mal zdvíhať nejaké veľké váhy. Musím zaklopať na drevo, vážnejšie zranenie, ktoré by súviselo s kulturistikou, som nemal.

 

 

 

 

Ako ste na tom so stravou?

 

 

 

Deň začínam proteínovým koktejlom, potom si dám gainer Go Pro 30, následne zjem 6 až 7 vajíčok so žitným chlebom, ďalšie jedlo pozostáva z kuracieho mäsa s ryžou, ale medzi tým si dám koktejl Whey Protein. Pred tréningom a po tréningu si dám Go Pro 30. Potom zjem nejaké kuracie mäso s ryžou. Na noc si dávam Casein alebo Long z Extrifitu. Čo sa týka množstva, snažím sa, aby to bolo 3 až 4 g bielkovín/kg telesnej váhy a sacharidov zjem v objemovke toľko, koľko vládzem, neobmedzujem sa. Užívam aj dosť vitamínov, veľa céčka, minerálov, glutamín a pod. Raz týždenne, vždy v sobotu si doprajem voľno a môžem si dať k jedlu hocičo, na čo mám chuť a čo cez týždeň nemôžem. Sú to rôzne zakázané veci z „mekáča“, zmrzlina, čokoláda, horalka, tatranka a buchty či koláče. Hoci telo ma s tým potom dosť práce, môjmu metabolizmu takýto úlet raz týždenne robí dobre a psychike tiež.

 

 

 

Z čoho viac čerpáte bielkoviny, z doplnkov alebo zo stravy?

 

 

 

Z výživy 60% a z pevnej stravy 40%.

 

 

 

 

Kedy začnete s diétou?

 

 

 

Prípravu na EVLS začnem 1. júla a vtedy nabehnem na diétny režim. Už sa celkom teším, že nebudem toľko jesť a budem sa cítiť lepšie, lebo jedlom som dosť presýtený. Nebudem hladovať, ale budem musieť vypustiť koláče a podobné veci. V diéte si treba strážiť množstvo sacharidy a tukov (len kvalitné tuky). Chcem robiť sacharidové vlny.

 

 

 

 

Vaše silnejšie partie a naopak tie slabšie?

 

 

 

Silnejšie sú stehná a kvadricepsy, naopak, s lýtkami môžem robiť čokoľvek a nejde to, je to genetika, buď to máte, alebo nie, ale celkovo by som mal popracovať na tom, aby celé telo bolo v dobrej symetrii a možno ešte viac zlepšiť ruky.

 

 

 

 

Ako by ste zhodnotili 1. ročník Extrifit Training day na Slovensku?

 

 

 

Bola to super akcia. Som rád, že taký počet ľudí prišiel na seminár. Extrifit je česká značka, ktorá expanduje a veľmi dobre sa rozvíja spolupráca so Slovenskými partnermi. Česi a Slováci, vždy sme boli bratia ako národy, patríme k sebe. Som rád, že som bol na Slovensku, je to krásna krajina, žijú tu príjemní ľudia, navštívili sme dve fitká (MM Fitness v B. Bystrici a Mozolani Fitness Club Solinky v Žiline – pozn. red.), ktoré boli krásne a dobre vybavené. Verím, že sa sem ešte vrátime.

 

 

Autor :  Ľubomír Chochula   www.mozolani.com

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-tomas-kaspar-1_d3e6797791b6a95eb84f5d07c49953e6.jpg

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.