HLAVNE ABY SOM NEBOL PREHNANÝ

Prišiel ku mne nedávno  mladík, je to už nejaký piatok, či by som na neho mrkol pri tréningu  či to robí dobre a tak. Tak teda mrkám a asi po 12 opakovaniach vykonaných bez nejakej zásadnejšej námahy mu hovorím, " počuj  a nemal by si si tam trochu pridať ? " Považoval som to v podstate za rečnícku otázku, po ktorej bude nasledovať rinčanie pridávaných kotúčov, lenže borec mi vysvetlil, že nechce mať tie prehnané svaly. Že chce byť len tak nejako prirodzene svalnatý. Aby mu tie svaly neprekážali. Po tejto argumentácii som veľa  rád na rozdávanie nemal, lebo chlapec v tom prípade cvičil úplne bezchybne. Žiadne prehnané svaly mu nehrozia . Pravdepodobne mu nehrozia  žiadne svaly. Avšak, hneď ten večer prišiel do on-line poradne Ďalší podobný dotaz na doplnky, kde chlapík dopytuje niečo, po čom bude dobre vyzerať, ale nie zas tak príliš .

" Cvičím, ale nechcem dvíhať nejaké veľké váhy, aby som nebol prehnaný . Chcem niečo, po čom naberiem, ale nie zas tak veľa . Aby som nebol prehnaný . " Hej, momentíček chlapi, nepripomína vám to niečo ? "Nechcem dvíhať nič ťažké , aby som nevyzerala ako mužatka " Nesmejeme  sa tak náhodou tejto  obľúbenej obave báb už najmenej 20 rokov ? Neťukáme si do hlavy, pretože vieme, že vybudovať centimeter svalu stojí neskutočné  úsilie? A teraz nám nastupuje generácia, ktorá hovorí to isté ? To ako budú za pár rokov chlapci čúrať v sede ? Možno by bolo na mieste si to trochu objasniť.

Strih, klapka, píše sa rok 1980 a na súťaži Mr. Olympia je 16 borcov, ktorý každý z nich vyzerá úplne inak. Na pódiu je Arnold, mohutný, sošný, ale nie tak ako v dobách svojho športového vrcholu z roku 1975. Je tam Mike Mentzer, hranatý typ, spĺňajúci dnešné štandardy na hmotu a separáciu, úžasne žilnatý a tvrdý Roy Callender, malinký Dany Padilla, Tom Platz z nezvyčajne šokujúcim rozvojom dolných končatín, štíhly a elegantný Frank Zane, velikánsky Roger Walker, ale s širokým pásom atď ..

Pýtate sa, prečo vám tu robím výlet do praveku ? Nuž, chcem tým povedať, že hoci bol každý iný, všetci sa považovali za kulturistu. A tak to bolo od prvých súťaží až po dajme tomu nové tisícročie. A príkladov, kde pretekali obrovitánsky  kulturisti s estetickými vracami  , nájdeme mnoho. A tiež nájdeme nemenej príkladov, kedy títo vrabci , veľakrát vážiaci nie viac ako 90 kíl (samozrejme sa pohybujeme v mantineloch kulturistiky, preto tí "vrabci") porážali o triedu väčšie, ale nedostatočne spracovaného  borca.

Napadá ma napríklad taký Lee Labrada, Bob Paris, Shawn Ray, alebo Berry de May. Tí všetci rezali jedného obrovského borca ​​za druhým. Napriek tomu všetkému  sa nad tým nikto nepozastavoval. Prečo vlastne ? Všetci robili kulturistiku. Jednému to rástlo viac, jednému menej. Na jednom vyzerali svaly lepšie, na druhom horšie. Jeden mal dar na rast hmoty, ale nešlo mu to spracovať a mal mizerné tvary. Druhý vyvažoval nedostatok hmoty enormnou vyváženosťou a tvrdosťou svaloviny. A tak ďalej ... Mohli by sme to rozoberať do nekonečna. Ale o rôznych typoch postáv predsa kulturistika je, alebo nie ?

A tu sa dostávame do súčasnosti, kedy hromada ľudí mi povie NIE. Nie je to pravda. Tý, čo majú veľké svaly sú proste kulturisti, tý čo majú stredné svaly sú klasici, tý čo majú pekné svaly sú Physique, tý, čo maj funkčné svaly sú funkčňáci ... A basta. No prasa aby sa v tom vyznalo ... A tiež sa v tom chaose vyznáva dosť ťažko.

Vôbec sa potom nečudujem, že za mnou príde chlapec, ktorého postava nevyzerá na to, že by mala v niekoľkých nasledujúcich hodinách kvitnúť bude do rozmerov Kai Greena, s tým, že cvičí tak a tak, pretože nechce, aby mal veľké svaly. Hlava mi z toho môže prasknúť. Podľa mňa robíme všetci kulturistiku. Možno je to pre mnohých z vás samozrejmá myšlienka, ale najmä priaznivci kategórie physique so mnou často nesúhlasia . Tí vraj kulturisti nie sú.

Ale ponechajme stranou kategórie, pretože to je momentálne vedľajšie a vôbec o ne nejde. Chcem skôr povedať, že každý máme nejaké dispozície. Presne  tak ako Tomáš Kašpar, alebo Radek Lonc by nikdy nevyhrali kategóriu modelov, tak popredný predstavitelia tejto kategórie by neboli schopný dosiahnuť také monumentálnej šírky, ako oni dvaja. Ale o budovanie svalov ide obom skupinám, myslím si. To, či niekto skončí z najrôznejších dôvodov v polovici výkonnosti, alebo to bude hnať do športových extrémov je vec osobných priorít.

Ale trúfam si tvrdiť, že každý chlapec ide do posilňovne s cieľom niečo zmeniť na svojej postave. Možno ho motivujú obrázky pekne osvalených chalanov na pláži v obkľúčení sexi báb, možno chce len pribrať pár kíl svalov navyše, alebo sa rovno vidí v spleti žíl na predlaktí veľkosti Dubu. Ťažko povedať, motivácie sú rôzne. Avšak je potrebné si uvedomiť, že hoci sú tréningové metódy veľmi rozmanité, žiadne vám nejako výrazne nezmenia tvar svalu a celkovú eleganciu postavy. Buď máte pekný oku lahodiaci svaly, alebo nemáte. Potom na to musíte ísť inak.

Preto, ak máte dispozície endomorf, tzn. široké ramená, silné kosti, ale aj širší pás a celkovo rozložitú figúru, tak vám cvičenie na balančnej  lopte s ružovými jednoručkami nepomôže, aby ste vyzerali útlo a štíhlo s dokonale úzkym pásom. Práve  tak bude veľký problém pre typického ektomorfa roztiahnuť na maximálnu úroveň kľúčne kosti a pôsobiť robustným dojmom. Tieto vonkajšie dispozície sú viacmenej dané, a vy musíte hrať s takými kartami, aké vám rozdal váš genetický krupiér.

Preto ak začínate, hovorím o období prvých troch rokov tréningu, vykašlite sa na nejakú špecializáciu. Snažte sa búchať váhy pomocou základných ťažkých cvikov. Robte 8-10 opakovaní, pri ktorých na konci série vypustíte dušu. Zabudnite na to, že existuje tréning na malé svaly. Robte tréning, ktorý sa bude snažiť budovať veľké svaly. Tá predstava, že by vám "stačila" postava nejakého predstaviteľa physique a preto budete robiť len nejaké izolované fitness blbosti, je veľmi mylná.

Iste, v porovnaní s extra mohutnými kulturistami  to môže zvádzať k domnienke, že vybudovať nejakých 85 kg čistých svalov je ako nič, ale opak je pravdou. Aj čelný predstavitelia kat. Physique robia ťažké drepy, mŕtvoly a ďalšie vyložene silovo objemovej techniky. Ostatne, veľmi skoro sami zistíte, že pribrať nejaké to kilo svaloviny navyše, nie je zase až taká zábava, ako by sa mohlo pri pohľade na ony vysmiate tváre mládencov na pláži zdať.

Byť prehnaný  totiž predstavuje vzácnu kombináciu talentu, vôle a odhodlania na hranici sebaobetovania, ktorou disponuje mizivé percento cvičiacej populácie. A ak sa potom nakoniec naozaj stane, že vám vyrastie kvadriceps nad rámec vašich pôvodných predstáv, nie je predsa nič jednoduchšie ako v onen osudný deň, keď budete stáť na hrane neznesiteľne, verejnosťou neprijímanie svalnatosti, jednoducho prestať cvičiť ...

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.