DIEVČATÁ, S GUMOU JE TO FAJN, ALE BEZ NEJ JE TO LEPŠIE.

Onedlho oslávim jedno významné jubileum. Načíta sa dvadsiaty rok, ktorý budem tráviť po boku mojej drahej  manželky. Tou dobou budem niekde pri mori, takže bude dosť záležať na tom, v akom duševnom rozpoložení ma toto pretočenie životného tachometra zastihne. Či budem juhoeurópsky  plesať, alebo sa pôjdem utopiť. Je možné, že to dopadne tak, že budem sláviť natoľko vehementne, až so sebou  niekde žuchnem  na pláži a v prílivu sa utopím . A pretože dvadsať rokov už je fakt veľa a ja budem za chvíľu slúžiť ako potrava pre ryby, vyslúžil som si tak optimálnu kvalifikáciu pre prednášanie  životných múdrostí. Dovoľte mi teda pár viet o spolužití v páre a osobitostiach žien.

Napríklad jednou zo základných schopností, ktorú si osvojíte v prípade narodenia potomka je, že sa naučíte súložiť potichu, lebo prebudený potomok s istotou značí, že už nebudete súložiť vôbec a nadlho, lebo  spánkový deficit je sviňa. Tá druhá vec je tá, že vás prestane prekvapovať výskyt predmetov vo vašom byte, ktoré ste nikdy nechcel, zato ony tam sú, a ešte permanentne menia  tvar a miesto. Ak ženy totiž skutočne nie sú niečoho schopné, je to je rutina a nemennosť prostredia . Takže zatiaľ čo muž si vystačí 50-70 rokov s rovnakou skriňou, posteľou a vázou, ktorá zostala po jeho matke, žena má permanentnú  potrebu zásobovať byt podložkami, sviečkami , vázičkami , vankúšikmi , závesami  a ďalším miliónom ton ďalších hovadín  z Ikei , ktoré potom následne týždne presúva z miesta na miesto, aby ste (čítaj ona, lebo vám je to úplne fuk) to "tam mali krajšie . útulnejšie "

Píšem to hlavne preto, že podobná paralela existuje aj pri  športe . Muži veľmi úspešne formujú svoje telá už niekoľko desaťročí úplne rovnakými cviky, rovnakým športom nazývaným kulturistika a čuduj sa svete, ono to stále funguje. Už 60 rokov alebo tak nejako. A je takmer isté, že s tým vystačia  ešte ďalších minimálne 60 rokov. Jasne, už sa nezdvíhajú zhrdzavené činky, necvičí sa 6 hodín denne, všetko je to v lesku a isté zmeny sú v tom vývoji predsa len viditeľné. Ale keď nič iné, stále tomu hovoríme kulturistický tréning a stále robíme rovnaké pohyby. Ženy nie. Tie majú potrebu vymýšľať stále niečo extra v domnení, že to bude lepšie. Oveľa lepšie. Takže máme za sebou fázu, kedy činky zdvíhali len mužatky a ženy v obave (ktorá občas pretrváva) činky obchádzali oblúkom. Radšej robili aerobik. Raz jedna cvičenka zakopla, urobila dva kroky navyše, správne si vypočítala, že vypotila pri tom o dve kalórie navyše, a tak vznikol lepšie stepaerobik. Keď sa im tam plietli omylom činky a chceli ich  upratať, ďalšie  dievča si uvedomilo, že keď tou kilovkou  mávne, vypotí ďalšie tri kalórie, a tak tu máme power stepaerobik. U toho si niekto preladil rádio, zaspievala Shakira a vznikla Zumba. A tak ďalej.

Tie dámy, ktoré sa odhodlali predsa len zostať v útrobách posilňovne a robili napríklad klasické sedy ľahy, nezostali o mnoho pozadu. Jedného dňa nadobudli presvedčenie, že opakovanie v plnom rozsahu pohybu je vlastne strata času, skrátili dráhu na dva centimetre a vznikla kalanetika. Z kalanetika už bol len krôčik k joge, kde vyzeráte ako leňochod pri šprinte. Netvrdím, že všetky tieto mutácie majú na svedomí ženy, minimálne jóga je stará ako Karel Schwarzenberg, ale myslím, že áno a keď nie, bol to chlapík v sukni.Ale všetko sa vyvíja a občas aj správnym smerom. Ešte pred nedávnom sa totiž zdalo byť všetko poriadku. Vyzeralo to, že na to ženy prišli  a konečne pochopili, že stačí vykonávať rovnaké cviky ako muži, aby docielili toho, že sa im budú tvarovať presne tie partie, ktoré ony chcú. Po mnohých rokoch sa tak stalo, že drepovacie  klietky a stojany okupovali oveľa viac ženy ako muži. A fungovalo to ! Zrazu tu bola armáda bikiny fitnessek, ktoré si dokázali vypracovať pevné stehná, primerane veľký svalový reliéf a riť tak tvrdú, že s ňou mohli lúskať orechy.

Kamkoľvek som prišiel, tak nejaká slečna dýchala pod náporom legpressu a činiek. Lenže, ako sa tak zdá, ženský gén zmeny začína opäť úradovať .. Kamkoľvek sa totiž pohnem  teraz v poslednej dobe, tam vidím slečny s  omotanými  kolenami odporovou gumou, ktoré sa pohybujú po fitku ako krab. Na zanožovanie už nie je potrebný  stroj, stačí guma. Drepy na mulťáku so závažím ? Prežitok, dáme tam gumu ako rozvodový remeň a je to. Minulý týždeň som dokonca videl slečnu, ako mala okolo pása gumu a za ňou sa nechal ťahať tréner, tú natiahnutú vzdialenosť, tu trochu skracujúce. Pripomínalo mi to tréning ťažného plemená huskyho. O cvičení  bicepsov, tricepsov a chrbta ani nehovoriac. Chápem tieto  cviky doma na materskej, chápem ich  u nejakých fitnessfanatiček na dovolenkách, ale vo fitku ? Prečo ako ? Čo je zlé na tom guľatom, železnom, čo sa dáva na tú tyčku ? Prečo už by tá činka, ktorá ešte vlani bezchybne tvarovala pozadia, zrazu mala prestať fungovať ? A v čom je lepšie robiť výpady na gumovom vodítku ?

Pretože to vraj strašne zaberá. Strašne to páli a bolí a ja nemôžem nesúhlasiť. Je to pravda. Páli to a bolí. Rovnako ako moje ramená, keď som nedávno pridával luster a musel som ho skrutkovať a držať ho nad hlavou, aby mi to celé nespadlo na karfiol. Ramená boli  v ohni. Akurát si nie som istý, či by som ich mal ako Jay Cutler zo skrutkovania lustrov. Práve  tak, ako keď som nedávno niesol na jednej ruke tú ľahšiu z dvoch dcér a musel som sa hrdinsky pretvarovať, že to vlastne nič nie je, keď mi v skutočnosti horel biceps  zaplavovaný cunami kyseliny mliečnej.

A o to ide. To, že dlhotrvajúca kontrakcia, alebo pohybom v minimálnom rozsahu pohybu vyvoláte vyplavenie kyseliny mliečnej a tým pádom značné, pálivé bolesti, ešte neznamená, že ten sval donútite k rastu. K tomu je potrebné ho stále stimulovať. A činka, alebo stroj je dobrá v tom, že môžete pridávať, alebo uberať závažia, mať ho pod kontrolou. Zároveň vykonávate spravidla väčší rozsah pohybu pod konštantnou  záťažou a zaťažujete tak rovnomerne sval po celej jeho dráhe funkčného pohybu, nie len v niekoľkých málo centimetroch, kedy sú polyméry našponované na prasknutie.

Ale chápem, prečo to tak momentálne je. Skrátka sa objavila nová vázička, nová čačka , ktorú potrebujete mať a ktorá vám robí radosť. A to je dobre. Verím, že cvičenie s gumou nejakým spôsobom zaberá, že vám prináša uspokojenie a dobrý pocit. A to je tiež dobre. Tiež  chápem, že to je tak trochu zásluha osobných trénerov, ktorí vám tým spestrujú tréning a sami seba tým robia dôležitejšími. Nikto nechce riskovať to, že si jedného dňa uvedomíte, že si tie neustále opakujúce cviky vlastne môžete dať sama. A tak je treba prichádzať s prevratnými, vysoko účinnými trendami , a keď sú tie gumy tak pekne farebné a dajú sa zladiť s oblečením. A toto všetko je fajn. Ale až táto  módna vlna prejde, tak sa skúste v medzičase, než príde zase iná, zamerať na to, čo funguje skvele a osvedčene . A tým je klasické cvičenie v plnom rozsahu pohybu so záťažou. Presúvať tak ťažisko tréningu s činiek na gumu, ako sa to deje práve teraz, je len slepá ulička modernej  vlny, lebo s gumou je to dievčatá síce fajn, ale bez nej je to vždy lepšie.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.