Dopredu k minulosti

Pravidelní čitatelia tohto blogu si asi všimli, že mnoho rád a návodov, ktoré som napísal, vychádza z reálnych postrehov. Skrátka, keď vidím vo fitku dvoch pavúkpv, jako usilujú o objem prsných svalov pomocou protismerných kladiek, prídem domov, napíšem článok o tom, ako je ich snaženie zhmotnenou stratou času a poradím všetkým podobným borcom s priesvitným hrudníkom, že v ich prípade je najlepší Benč , benč a benč a to už asi 85 rokov.

A bude najlepší aj ďalších sto, pretože ak váš doktor používa žiarovku miesto röntgenu, aby vám presvietil telo, nič nie je efektívnejšie ako základné ťažké cviky. Hotovo dvadsať a budúci deň si vo fitku vyhliadnem ďalšie nezmysly. Lenže teraz môžem vyhľadávať iba tak svoje vlastné vyrážky. Takže som vo kely , nápady neprichádzajú, tvorivá kríza rozrazila dvere baranidlom a mňe nezostáva než písať o tom, koho teraz vídam najčastejšie. O sebe. Sorry ...

Predvčerom  mi bolo 47 rokov. Ešte ráno mi to prišlo ako pekný hnus, ale akonáhle to facebook vytrúbil do sveta, dorazili stovky gratulácií, čo mi celkom zdvihlo náladu. Vďaka všetkým. A že vraj ľudia v mojom veku vyzerajú trochu inak. Bezva, som rád. Predovšetkým za to, že som sa v mladosti dočista pomiatol a zbláznil sa do aktivity, ktorá mi nadobro zmenila život.

Jasne, do cvičenia. Pamätám si to ako včera, keď som navštívil posilňovňu. Pár miestností zapáchajúcich  zatuchnutým potem, s vybavením, ktoré mohlo mojej domácej posilňovni iba tak závidieť, s jednou toaletou a bez spŕch. A tiež s borcami s takými objemami svalov, ktoré som dovtedy jakživ nevidel.

Nakoniec, s mojimi 55 kg mi prišli obrovský všetci, čo mali aspoň 40 cm cez biceps. Ale bola to jedna z dvoch verejných posilňovní v Liberci, kde sa cvičilo. Teda verejných ... Normálne sa tam robili konkurzy, ale mňa zobrali vďaka mame. Z protekcie. Alebo z ľútosti, ťažko povedať.

Každopádne akonáhle som prvýkrát zacítil navalenú krv aj inde ako v mojom pubertálnom prirodzení, vedel som, že toto chcem zažívať zas a znova. Toto ma proste bavilo. Možno preto, že ma nebavilo vôbec nič iné ... Potom išiel čas ... Vojna, prvá práca, ďalšie práce, prvé podnikania, prvý krach, dievčatá, bývanie, tá pravá dievčina, rodina, deti ... Veľa zádrheľov, prekážok, pascí, chýb, sklamaní, domnelých krívd, ale aj radostí, úspechov a lokálneho uznania.

Všetkým tým som prechádzal s kulturistikou po boku, ktorá bola spočiatku fanatizmom, ničiaci staré sociálne väzby, ale aj budujúce nové. Koníčkom, okolo ktorého sa točil výber zamestnania a zháňanie obživy. Cieľom, ku ktorému som sa upínal a neskôr záľubou, spríjemňujúcou voľný čas. Robert Humbál, aký Supertrenér v jednom komentári nedávno trefne prirovnal návštevy fitka k osobnej psychoterapii.

Najprv ma to zarazilo, lebo to znelo, ako by sme boli ešte väčší magori, než sme, ale pri písaní tohto textu mu musím dať za pravdu. Fitko je priestor, kde môžete vypnúť. Či ste v akýchkoľvek sračkách, môže vám pomôcť. Rozvody, rozchody, traumy, ale aj obyčajné pracovné vyhorenia, frustrácia, nuda, to všetko sa dá na pár hodín zahnať tým, že si nasadíte slúchadlá a dáte si poriadnu dávku endorfínov po absolvovaných sériách.

Lezie vám šéf na nervy? Po pár sériách drepov na to zabudnete. Lezie vám na ne stará? Dajte si ešte o jednu navyše. Cvičíte, ale nudíte sa? Šetriť na ďalší krám do bytu už vás nebaví, popoludní vás čaká ďalšia miliónta série? Poďte skúsiť pretekať. Upnite sa na cieľ. Sami spoznáte, že štvrť rok ubehne ako voda, váš život naberie úplne iný cieľ. To všetko ponúka cvičenie. A tiež kontakt s mladými ľuďmi plnými životného elánu a nadšenia, nie partiu rovesníkov nadávajúci pri pive, ktorý z politikov ich práve serie a kto môže za to, že z nich kvapká žlč. Táto subkultúra a sociálna bublina vás omladia viac než kamión rasťákov. Lenže teraz je to fuč ...

Teraz sedím doma a mám pocit, že sa vraciam zase na začiatok. Že zase cvičíme vo vlhkých chladných priestoroch s hrdzavejúcimi haraburdím bez toaliet a spŕch. Spotení jazdíme domov, hádžeme si kockou, či z toho nachladneme alebo nie a počúvame z TV, ako cvičiť sa dá všade, keď sa chce.

Ako áno, dá, ale mne sa na vonkajších preliezačkách v teplotách, kedy kulturistom tuhne olej vo svaloch, fakt cvičiť nechce. Behať, chodiť? Nechcelo sa mi v 15 rokoch a šediny v kombinácii s plešinou to rozhodne nezmenili. Skôr naopak. Než dať niekde napospas svoju dôstojnosť trepotáním sa na vonkajšom ihrisku, alebo pobehovať v legínach na verejnosti, to sa radšej natiahnem na gauč a dám si chipsy.

Zaplaťoánboh  nemusím. Môžem cvičiť v dobre vybavenej posilňovni doma, alebo sa opäť ponoriť do minulosti a undergroundovo navštevovať fitka, kde zdochol pes. V piatok som v jednom takom bol a pripadal som si, ako keď cestujem v čase na nelegálne burze.

Pre mladšie ročníky: To bol za Komunistov taký zraz, kde sa kšeftovalo so zahraničným Matrošom. Trebárs s novou doskou Rolling Stones, Metallicy alebo tak ... Pocit zakázaného ovocia, endorfín kombinovaný s adrenalínom, ktorý sa vyplavoval v očakávaní, že každú chvíľu vtrhne do fitka Polícia a začne mi strhávať nechty na nohách za to, že som sa pokúsil zdestruovat naše zdravotníctvo , to bol zážitok na nezaplatenie.

No, začínam sa dostávať na tenký ľad. Jedni mi teraz môžu nadávať do sebeckých hajzlov, ktorí neváhajú obetovať životy našich babičiek a dedov pre napumpovaný biceps, kdežto druhí budú vyzdvihovať odvahu moju a majiteľa zariadenia, ako by sme snáď odrazili tankovú jednotku SS.

Myslím, že nie som ani jedno. Nepopieram závažnosť choroby a ani si nemyslím, že nás chce Gates očipovat. Len si hovorím, že čím viac vláda tlačí na pílu, tým viac klesá ochota obyvateľov tie ich nápady akceptovať. A tak keď na jar minulého roka dochádzalo k spontánnemu zatváraniu ekonomiky (spomeňte, že Škodovka, Hyundai atď zavreli sami aj bez vládnych nariadení), tak si myslím, že na jar tohto tohto roku dôjde k samovoľnému rozvolňovaniu. Čo už sa viacmenej začína diať ...

Ale vraj nám to už čoskoro povolia, som sa dočítal. V niekoľkostometrovom  fitku môžeme byť dokonca aj dvaja. Alebo aj šiesti, ale s čerstvým testom, ktorého výsledok stratí platnosti asi tak tri sekundy po tom, čo vleziete do vlhkého, zadýchaného a prepchaného vozidla MHD. Ale to neva, aspoň si nájdem nových kámošov medzi nosovými strkačmi pri vyžadovanom testovaní v tréningovom systéme 3 + 1. Akurát sa príprava na preteky rozšíria o novú položku. Namiesto doplnkov teraz minieme najviac za vŕtanie tunela do Frňáka ...

Ale len tak mimo rečou, ktože to vlastne bude kontrolovať? Prevádzkovatelia? Akože prídem do fitka, ktorého majitelia teraz lezú po stene hladom a poviem, aha ľudia, nemám testík, lebo mi včera expiroval, môžem si ísť zacvičiť? A odpoveďou mi bude radikálne: "NIE !! Síce nemáme čo žrať, dlhujeme aj za hajzelpapier u Vietnamcov na rohu, ale nariadenia sú nariadenia ..." Hmm, neviem, no ... Ale možno to tak bude.

V tom prípade by som rád, aby ma niekto skontroloval, či som nevyhodil prachy za strkanie v nose zbytočne. Nič vás nesklame viac, ako keď si kúpite svoj prvý lístok na električku a revízor nikde. Takže dúfam, že žandári upustia od naháňania zločincov a začnú sa venovať poriadnej práci. Trebárs by sa opäť mohli poučiť z minulosti, ak by sa nedostávalo uniformovaného personálu.

Skôr k tomu slúžili uvedomelí súdruhovia s páskou PS VB (pomocná stráž verejnej bezpečnosti). Andy má s touto štruktúrou predsa len skúsenosti, navyše je teraz ten manažér cez Covid, tak by to mohla byť hračka. Takže dúfam, že mi jedného dňa zaklope pri legpress na rameno nejaký Pepík s páskou PS PČR, že chce vidieť test, inak Alou domov. Akurát si ho nesmiem popliesť s tým pozitívnym na svrab, kiahne a filcky. Aj keď ..., to by vlastne nikomu nevadilo ...

No nic ľudia, už sa na vás teším vo fitku. Tak dovtedy buďme aspoň trochu pozitívny. Alebo negatívny? Čert, aby sa v tom vyznal ...

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.