DOPINGOVÉ AFÉRY BUDÚCNOSTI

 

 

 

Súčasťou olympijskej vlajky je aj heslo Citius, Altius, Fortius (Rýchlejšie, vyššie, silnejšie), ktoré vyjadruje cieľ olympijského hnutia, úsilia o neustály pokrok. Pierre de Coubertin toto heslo prevzal od svojho priateľa, abbé Didone. Lenže aby sa toto heslo naplnilo, sú niektorý športovci ochotný urobiť čokoľvek. A sú v tom stále vynaliezavejší ... Pozrime sa vpred: ako sa bude dopovať v budúcnosti a ktoré látky už to majú za sebou ?

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-doping-1_433c32174c8fa72055f692e544c79c5c.jpg

 

 

 

Anaboliká

 



Ako urobiť z muža chlapa a zo ženy mužatku? Stačí im podávať anabolické steroidy - látky založené na mužskom pohlavnom hormóne  testosteróne. Tento doping je tým vôbec najstarším, prvýkrát ho použili Rusi už v 50. rokoch. Najviac zaplavil kulturistiku ; najtvrdší kritici tohto športu uvádzajú, že nejakú formu anabolík užíva až 90 percent profesionálnych kulturistov a kulturistiek.

 

 

Prečo?

 


Anaboliká majú niekoľko vlastností. Jednak podporujú tvorbu mužských sekundárnych pohlavných znakov, ale predovšetkým po nich narastá svalová hmota. Okrem toho tiež podporujú duševné stavy potrebné pre víťazstvo v rade športov : zvyšujú agresivitu, znižujú únavu, a dokonca navodzujú príjemné stavy.

 

 

Ako?

 

 


Anaboliká majú za úlohu podporovať rast svalovej hmoty.

 

 



Budúcnosť ?

 

 


Anaboliká už majú najlepšie roky za sebou. Športy, kde sa masovo užívajú, majú zlú povesť a výrazne sa od nich odvracajú sponzori; klasickou ukážkou je ženská kulturistika. Pretože je užívanie anabolík na športovcoch príliš vidieť, nie sú toľko atraktívne pre médiá, a ženy s výraznými mužskými pohlavnými rysy sa stávajú dokonca terčom výsmechu.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-doping-2_433c32174c8fa72055f692e544c79c5c.jpg

Krvný doping

 

 



Krvný doping je extrémne ťažko odhaliteľnýá forma zvyšovania výkonu. Používal sa už dávno, oficiálne bol zakázaný roku 1985. Nové metódy sú však oveľa rafinovanejšie a hlavne horšie odhaliteľné.


 

 

Prečo?

 


Výkony najmä vo vytrvalostných športoch sú závislé od množstva červených krviniek v krvi. Ide hlavne o športy ako triatlon, plávanie alebo beh na lyžiach. Čím viac má športovec v tele krviniek, tým účinnejšia je výmena dýchacích plynov. Čím viac kyslíka sa dostane do svalu, tým efektívnejšie sval pracuje. Klinické štúdie ukázali, že ide o neobyčajne účinnú metódu. Napríklad u EPO (Erytropoetín) sa uvádza, že čas vyčerpania sa pri jeho užití dvíha o celých 17 percent.

 


Ako?

 

 


Existujú dve metódy krvného dopingu. Tá staršia spočívala v odobratí  krvi asi dva mesiace pred pretekmi - išlo o relatívne veľké množstvo, celkom až jeden liter krvi. Do krvi sa potom športovcovi vracia len plazma; červené krvinky sa zmrazia . Atlét pokračuje normálne v tréningu a do pretekov si krvinky doplní na normálny stav. Ale asi týždeň pred pretekmi si vpraví do tela zmrazené  červené krvinky, čím sa výrazne zvýši jeho výkon. Niekedy sa tiež používala krv darcov, ale tá sa dala ľahšie odhaliť. V laboratóriách sa dá prísť aj na mikroskopické zvyšky plastov, v ktorých sa zmrazené červené krvinky ukladajú.



Druhá metóda je oveľa modernejšia - je založená na látke erytropoetín čiže EPO. Ide o proteín, ktorý vyrábajú  obličky. Táto látka reguluje tvorbu červených krviniek ; a to sa v športe z vyššie uvedených dôvodov moc hodí. Od roku 1987, kedy bola táto metóda prvýkrát vyskúšaná, bolo prichytených  s dopingom pomocou EPO niekoľko stoviek športovcov, často tých špičkových.
Športovci a ich lekári prišli s mnohými ďalšími metódami krvného dopingu, väčšinou sú založené na derivátoch EPO - najznámejší látkou je darbopoetin. Problém EPO spočíva v tom, že jeho užívanie je pre ľudský organizmus značne rizikové: zvyšuje tlak a môže viesť až k vzniku smrtiaceho hyperviskózního syndrómu.


 

 

 

Budúcnosť?

 

 


Klasický krvný doping má už zrejme odzvonené. Bude a zrejme už je nahradený oveľa nenápadnějšími a účinnejšími metódami - napríklad genetickým dopingom.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-doping-3_433c32174c8fa72055f692e544c79c5c.jpg

 

 

 

 

Genetický doping

 

 



Práve táto metóda je asi najväčším trhákom súčasnosti. Odhaľuje sa len ťažko, zatiaľ nie sú vypracované presné metódy, ako ju spoľahlivo rozoznať. Je nesmierne lákavý : Kto by nechcel, aby jeho telo bolo silnejšie, rýchlejšie a odolnejšie? A stačiť by na to mala len samotná úprava génov ... Prvé správy o použití génového dopingu pochádzajú už z roku 2001, ale pre jeho neodhalitelnost sa stále pohybujeme vo sfére špekulácií ...

 

 

Prečo?

 

 

 


Keď začínali olympijské hry v Aténach v roku 2004, experti na dopingovú problematiku varovali, že ide o posledné hry bez genetického dopingu. Má jednu obrovskú výhodu - ak je aplikovaný priamo do svalu, nedá sa odhaliť inak, než priamym odberom vzorky zo svalového tkaniva. A predstava, že by každý medailista odišiel zo stupňov víťazov na operáciu, je príliš šialená aj na moderné olympijské hry ... Potenciálne využitie genetického dopingu je veľmi široké - môže zlepšiť prakticky ľubovoľnú vlastnosť organizmu: od zväčšenie svalovej hmoty, cez lepšie prekrvovanie, až po výrazne rýchlejšie hojenie zranení alebo utlmovanie svalové bolesti.

 

 



Ako?

 

 


Princíp je relatívne jednoduchý, ale prevedenie je náročné. Do tela športovca sa vpraví gén, ktorý zvýši niektorú z vlastností využiteľných v športe. Gén sa prepravuje pomocou vírusového nosiča. Vďaka úspechu EPO sa najčastejšie špekuluje práve o génoch, ktoré zvyšujú tvorbu červených krviniek. Jedným z horúcich kandidátov na genetický doping je rastový faktor IGF-I. Pri testoch na zvieratách sa ukázalo, že svaly testovacích subjektov rastú až o 30 percent. Prebehli už dokonca testy na myšiach, ktorým bola látka zapustenou do tela ešte pred narodením - v takom prípade sa ich svalová hmota zväčšila dokonca až o polovicu.

 

 

 

Budúcnosť ?

 

 


Genetické inžinierstvo prežíva svoj zlatý vek. Ide väčšinou o bohumilú činnosť, ktorá pomáha chorým a hendikepovaným ľuďom, aby mohli žiť naplno. Svalovými manipuláciami by sa dali navrátiť ochabujúce svaly seniorom alebo ľuďom so svalovou distrofiou , ale tiež by sa tak dala výrazne zväčšiť svalová hmota v dôležitých partiách - napríklad stehná pre cyklistov, paže pre guliarov  ...
Takmer isté je, že podľa vhodných génov sa budú deti vyberať pre rôzne športy. Týka sa to najmä krajín ako je Čína, kde je úspechu podriadené všetko. Ak genetické testy ukážu už v ranom veku genetickú predispozíciu pre vzpieranie, bude tréningový režim zameraný práve na tento šport. Je možné, že prvá generácia takto vyberaných detí už v Ázii dorastá ...

Z hľadiska kulturistiky sú z odboru genetiky najzaujímavejšie informácie o Myostanine.



Myostatín a jeho súvisiace gény bol objavený v roku 1997 genetiky Alexandrom McPherronem a Se-Jin Leom., Ktorí tiež neprirodzene zmutovali myši, ktoré mali málo miostatínu a asi dvakrát toľko svalstva ako normálne myši. Tieto myši boli následne pomenované ako mocné myši (mighty mice). Tento gén je pozorovaný u ľudí, myší, niekoľkých ďalších cicavcov au mnohých druhov rýb.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-doping-4_433c32174c8fa72055f692e544c79c5c.jpg

 

 

 

 

Genetik Lee a ďalší zistili v roku 1997, že u mohutne osvalených plemien dobytka Belgická Blue a Piedmontese sú chybné gény miostatínu (toto mohutné svalstvo je označované anglickým termínom double muscling - dvojité osvalenie). Tieto mutácie boli spôsobené šľachtením nových plemien. Genetickej mutácie myostatínu boli pozorované aj u rasy pretekárskych psov úzko príbuzné chrtom (whippet). Jednotlivci s mutáciou boli ďaleko lepšími bežci a vyznačovali sa aj inou stavbou tela. Podľa vedcov to u chrtov nie je tak zrejmé, pretože behajú trikrát dlhšie trate ako už spomínaná rasa. V roku 2004 bola u nemeckého chlapca zistená mutácia oboch kópií génov miostatínu a to ho robí oveľa silnejším, než sú jeho vrstovníci. Chlapec rastie a stále svoje rovesníkmi silovo prevyšuje. Nedostatok miostatínu sa doteraz nijako nepodpísal na jeho zdravotnom stave. Lekári na neho budú ďalej dávať pozor pre prípad, že by sa nejako zásadne začali zväčšovať jeho životne dôležité orgány napr. Jeho srdce. Jeho matka, bývalá šprintérka, má mutáciu len v jednej kópii génu. V roku 2005 sa narodil v Amerike chlapec, ktorý bol diagnostikovaný s rovnakým stavom.
Ľudský myostatínu je zložený z dvoch samostatných podjednotiek. Každá sa skladá zo 100 aminokyselinových zvyškov. Môžu ho produkovať geneticky upravené baktérie Escherichia coli alebo eukariotické bunky a tento geneticky vytvorený proteín z oboch zdrojov je potom ďalej k dispozícii. Avšak vďaka unikátnemu spôsobu, akým je tvorený konečný proteín, tu existujú pochybnosti o účinnosti miostatínu tvoreného baktériami E. coli.


 

 

V súčasnosti prebiehajú rôzne výskumy a skúšky v oblasti liečby svalovej dystrofie pomocou miostatínu a jeho génu. Snažia sa nájsť inhibítor myostatínu, ktorý by tento problém riešil. Otázkou zostáva, aký vplyv by mala dlhodobá liečba. Doteraz nebol na trh uvedený žiadny liek pre ľudí, ktorý by pôsobil ako inhibítor. Ale farmaceutickou firmou Wyeth z New Jersey bola geneticky vyvinutá protilátka, ktorá neutralizuje myostatínu. Vykonáva sa pokusy, výsledky však zatiaľ verejnosti zverejnené neboli. Niektorí športovci túžiaci po podobných látkach už surfujú po internete, kde sa predávajú falošné myostatinové blokátory.

 

 

Iné triky

 



Športovci sú nesmierne vynaliezaví a v športe sa pohybuje obrovské množstvo peňazí. Výsledok tejto rovnice je jasný - budú sa hľadať stále nové cesty, ako vyzrieť na dopingovej komisára. Jedna z ciest sa objavila už na olympiáde v Pekingu, na olympijských hrách v Londýne ju začali atléti využívať výrazne viac. Iste ste si už všimli, že veľa plavcov počúva do posledných sekúnd pred štartom hudbu do slúchadiel. Nerobia to preto, že sú tak v pohode, ale preto, aby zdvihli svoj výkon. Je vedecky dokázané, že počúvanie hudby pred športovým výkonom zlepšuje okysličovanie tkanív zvýšením saturácie hemoglobínu kyslíkom, zvyšuje fyzickú výkonnosť aj znížením spotreby kyslíka tesne pred športovým výkonom v dôsledku relaxačných a všeobecne upokojujúcich účinkov. V situácii, keď o víťazovi rozhodujú desatiny sekundy, sa hodí sebemenší výhoda ...

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.