10 PRAVIDIEL POSILŇOVNE . TAK TO PRR FITNESSFAŠOUNI.

Je koniec januára a finišuje smršť článkov o tzv. januárových začiatočníkov . Teda o ľuďoch, ktorí si pod vplyvom alkoholu dajú mnohé neuvážené rozhodnutia. Trebárs navštevovať posilňovňu. A naše články sa tvária, ako by im v tomto rozhodnutí mali pomôcť. V skutočnosti ide o to, že sa nám, pisárom  a redaktorom webov, nechce po sviatkoch makať a tak vyhrabeme každoročne opakované múdrosti, zrecyklujeme ich a s veľkou pompou zverejníme.

Česká televízia už to tak robí posledných 20 rokov a nikomu to pri platení koncesionárskych poplatkov nevadí. Jeden taký článok sa objavil na kulturistika.com a vy ste z neho boli nadšený a hojne sa zdieľal s dodatkom - Toto by si mali povinne prečítať všetci. Chýbala len moja  druhá obľúbená zdieľacia veta: Otvorte už všetci oči ! Každopádne som si ten článok prečítal. Pre istotu s otvorenými očami. A s hrôzou som zistil, že porušujem väčšinu z 10 pravidiel posilňovne, ktoré by sa určite porušovať nemala. Sakriš. Takže tento článok nebude o tom, ako vám vyrastie triceps, alebo zhodíte 10 kíl za týždeň. Bude pre všetkých tých, ktorí po prečítaní článku mali nutkanie sa očistne zmrskat deväťchvostovou mačkou. Čo ja ale rozhodne robiť nehodlám. Radšej tie pravidlá trošičku zrelativizujem  ... Takže o čo išlo ?

1) ZDRAVTE

"Už ako malé deti nás učili, že keď niekam prídeme, je slušnosť pozdraviť. Čím to, že na to čím ďalej viac ľudí pri vstupe do fitka zabúda ?"

Každý všedný deň zažívam takúto situáciu. Osoba vkročí do miestnosti a tam zreteľne a nahlas spustí: Doooobrýýýý deeeň. Je to strašne roztomilé a milé a odohráva sa to v škôlke mojej dcéry. Hovorí to radostne a mňa to naplní šťastím, pretože to je oveľa lepšie ako variant BE, kedy si trhám dieťatko od stehná a utekám z jej dosahu s náramne blbým pocitom. A utekám práve  do tej posilňovne, kde by sa mal opakovať rovnaký model. Hlasné Doooobrýýýý deeeň pri vstupe do miestnosti je roztomilé vždy. Ak vám sú 3 roky. Ak je vám 30, zaslúžite si iba tak nálepku exhibicionistov, čo na seba chce strhnúť všetku pozornosť. Takýto suverén proste nie som. Takže sa pozriem  smerom k obsluhe, intenzitu pozdravu zvolím v závislosti na pôvabe obsluhy a potom už len hlavou pokyvujem  sem a tam ako ten psík na zadnom skle auta. Asi to nie je úplne nejzdvořilejšie , ale aby som ku každému prišiel s prianím dobrého dňa, to si neviem predstaviť.

2) NECVIČTE BICEPS NA STOJANE NA DREPY

"A čo že je na tom vlastne zle ? Stojan na drepy je skrátka určený, ako už sám názov napovedá, ku drepom s veľkou činkou ..."

To je pravda. Rovnako tak je pravda, že benčová lavička , ako už názov napovedá, je na cvičenie benču . A napriek tomu sa tam cvičia francúzske tlaky v ľahu, na úzko, niekto tam občas cvičí rozpažovačky, sem tam niekto tú lavičku použije na tricepsové kľuky atď .. Tiež Scottová lavica je na biceps, takže je absolútne vylúčené, že by ste si na nej dali tricepsové tlaky s oporou chrbta. A čo takto cvičenie lýtok na legpresse ? Že vám nie je hanba, pacholci. Tiež som párkrát videl cvičiť  ramená na stroji na lýtka, ale to už je vyložene anarchia a šialenstvo. A prečo všetci zaberiete polohovaciu lavičku pri cvičení bicepsu v sede s oporou kolena ? Čo keby niekto chcel ísť tlaky na šikmej lavici ? Ha, ako teraz asi je vášmu svedomiu, čo ? A viete čo je zo všetkého úplne najhoršie ? Keď stojany na drepy používate na príťahy činky v predklone, alebo krčenie ramien pre trapézy. To už je porovnateľné len s genocídou. Tak nejako nám to hapruje čo ? V skutočnosti som nevidel dvíhať nikoho činku zo zeme kvôli bicepsovému zdvihu už pekných pár rokov. A nemyslím, že by sa z toho niekto zjančil.

3) NENARÚŠAJTE  OSOBNÝ PRIESTOR OSTATNÝCH

"Niektoré cviky vyžadujú viac priestoru a keď si prisuniete lavičku príliš blízko k niekomu inému, môžete mu znemožňovať správne a úplné prevedenie cviku."

Konečne sa správam správne ! Možno preto, že disponuj sedliackym rozumom a ten mi velí, nesmiem si vysunúť lavičku do trajektórie pohybu, kde by sa moja hlava mohla dôverne zoznámiť s kusom železa. A myslím, že to tak majú aj ľudia, ktorí doteraz považovali posilňovňu za sprosté slovo.

4) NEBUĎTE  PRASATÁ

"Ako tento bod chápať ? Používajte uterák a nikdy po sebe nezanechávajte spotenú lavičku, nenoste celý týždeň jedno a to isté prepotené oblečenie a nezanedbávajte hygienu."

Super, porovnávam skóre na 2: 2. Čestne prehlasujem, že si mením tričko každý tréning a spodné prádlo každý deň. A čo viac, darí sa mi to aj u uteráku. Tu ale odvádza gigantický kus práce moja pani ... Čo ma privádza k vám, čo v tomto bode švindlujete. Viete, ono je pekné, že máte uterák. Ale chcelo by ho taky občas vymeniť. Keď niekto občas uterák nemá, je to pre mňa stále prijateľnejší variant, ako keď niekto používa uterák, kde zaschnutý pot  už vypučal v rozkvitol v  podpažnú  plieseň. To už radšej viditeľná mokrá stopa, než neviditeľne zákerná nálož baktérií. Takže bacha na nezadaných chlapíkov, sú v najbližšom okruhu podozrivých ..

5) MAJTE REŠPEKT K VYBAVENIU POSINOVNE 

"Činky sú síce len kusy železa, to ale nič nemení na fakte, že ide o cudzí majetok, ktorý si požičiavate. Činky neodhadzujte, nie je to dôkaz toho, že ste silné monštrum, ale toho, že ste hulvát nevážiaci si cudzieho majetku, čo si naložil nad svoje sily. Výnimku tvoria cviky ako mŕtvy ťah, pri ktorých činku ukladáte na tlmiace dosky. Jednoručky vracajte na svoje miesta a kotúče do stojanov, nikto nemá rád neporiadok a nikdy neviete, či po Vás nebude napríklad na legpresse cvičiť žena či začiatočník , pre ktorého bude odoberanie závažia veľmi komplikované.

" Súhlasím a so skóre 3: 2 a obraciam sa  na fitnessovú stranu dobra. Len ma tak napadá ... Čo keby sme ten legpress nechávali naložený ? Aspoň by nám mohli ženy predviesť, ako naozaj to myslia s tou rovnoprávnosťou ...

6) NEZÍZAJTE NA INÝCH  

"Značná časť cvičiacich žien sa cíti veľmi nesvoja, keď ich  niekto pri tréningu sleduje. Ak sa niekoho pred prvou návštevou posilňovne opýtate, aké sú jeho obavy a prečo nezačal skôr, najčastejšie odpovie:" Všetci tam na mňa budú zízať! "

Pohľady preto radšej šetrite, to platí nielen vo fitku, ale aj v šatni a sprche, hocikto by si ich mohol vyložiť po svojom a zle, hoci možno  len obdivujete jeho formu.

" Zízam ! Jasne, že áno . A čo mám tiež robiť, keď  tam napochoduje  kočka v legínach  a s ťavou v oblasti panvy ? Mám si azda odskočiť na vazektonomiu  ? Som stále ešte funkčný chlapík a tak sa musím trochu pousmiať nad ženami, ktoré pred prvým vstupom do fitka absolvujú polročnú prípravu, ktorá si nezadá s plánmi na vylodenie v Normandii. A to s jediným cieľom. Byť pekná a príťažlivá. Tisíce hodín a bankoviek sú podriadené tomuto cieľu a potom nemám zízať ? Úprimne, byť ženská, docela by ma naštvalo, keby všetko to úsilie prišlo navnivoč. Toto je len ďalší komunikačný inotaj, ktorým nás ženy denne vystavujú. Jedna z ich verbálnych pascí, ktoré sa vyznačujú tým, že na ne muž nemôže nikdy odpovedať správne. Zízaš  zle. Nezízaš - tiež  zle. U mužov je to jednoduchšie. Robím kulturistiku preto, aby pozerali všetci. Čumeli ako chlieb z tašky. A jediné, čo ma štve, že už toľko nepozerajú ..

7) NEHOVORTE  NA OSTATNÝCH , AK O TO VYLOŽENE NESTOJA

"Niektorí by si mali uvedomiť, že primárne sa chodí do posilňovne cvičiť, nie vykecávať. Pre debaty je možné využiť čas pred a po tréningu. Proti notorickým kecalom  sa môžete" vyzbrojiť "slúchadlami na ušiach, čím im dávate najavo" nechcem byť rušený " . "

Á, tu mi chce niekto dať bobrík mlčania asi. Fitko nie je kostol. Nie je to ani knižnica, alebo pohreb. Fitko je priestor, kam si niektorí chodia plniť športové ciele, iní si idú rekreačne zacvičiť, iní sa tam jednoducho chodia odreagovať. Neviem, ako obrovské máte fitka, ale ak sa niekto baví pri kladke, alebo o 20 metrov ďalej pri bare, vyjde to skoro narovnako. Jasne, že kecám . Nie moc, nie dlho, ale chodím cvičiť 25 rokov a iné sociálne prostredie ako je napríklad krčma, alebo debatné krúžok, nepoznám. Chodím makať, neflákam sa, ale na Majstrovstvá sveta sa už tiež nepripravujem , takže ma pár prehodených viet s priateľmi, ktorých  som za tú dobu v posilňovni získal, kariéru velkosvalnáča neohrozí. A neohrozí ani okolie, pretože či to nejakého zapáleného borca  ruší, asi to s jeho sústredením nebude žiadna sláva. Ja väčšinou ani neviem, čo tam hrá, nieto aby som vedel, čo si kto čo povie.

8) MOBIL NECHAJTE V ŠATNI 

"Posilňovňa by pre vás mala byť miestom, kam môžete utiecť od reality a starostí všedných dní, nechajte preto mobil vypnutý v skrinke v šatni, nech vás nerušia  pracovné hovory a pod. Možno namietnete, že mobil používate na počúvanie hudby, ale aj tak zvážte, či sa neoplatí investovať do lacnejšieho mp3 prehrávača, u ktorého nehrozí, že vás bude akokoľvek rozptyľovať od toho, kvôli čomu ste do fitka prišli - cvičenie. "

No neoplatí. To dokáže spočítať aj Afganský pastier oviec, Ehhh, čo to meliem , vlastne ilegálne prichádzajúci nukleárny fyzik-obohacovač . Pretože to nekupujete miesto telefónu ale k telefónu. Náklad navyše za ktorý môžete mať balenie proteínu. A v mp3 vám dosť ťažko pôjde Gym Radio, You Radio, čo sú dobré alternatívy, keď už vám váš po stý raz prehraný výber lezie na nervy. Vypnite si zvuk na upozornenie ako ja, vypnite messenger, nečumte do toho a je to. Žiadna rozptylovačka sa nekoná.

9) NEBUĎTE SEBCI  

"Nezaberajte jeden stroj hodinu, keď vidíte, že okolo nervózne postávajú ďalší , čo by si radi zacvičili. V čase najväčšej špičky si nevymýšľajte kruhový tréning o ôsmich stanovištiach, pokiaľ možno, vyberte to tak, aby ste sa s ostatnými bez problému prestriedali."

Ja už vo fitkách neplatím už asi 20 rokov. Týmto ďakujem všetkým majiteľom a tomu poslednému v rade, Robertovi Smutnému z Fitmexx Liberec, obzvlášť. A preto mám rešpekt ku všetkým tým, čo v nich platia. A som si 100% istý, že by som ho mal, aj keby som platil ja. Čo znamená, že ak chce tráviť niekto hodinu na Benči , nech si tam je, ja proste pôjdem namiesto toho tlaky s jednoručkami. Petr Petráš strávi na drepoch tiež  hodinu. Je to snáď sebec ? A čo Vlastík Kužeľ ? Myslíte si, že na naložených 240 kg na Benč vylezie počas dvadsiatich minút ? Asi by som ich nepovažoval za sebcov. A to ani nehovorím o tom, že vyluxuje všetky kotúče v dosahu 50 kilometrov. Tiež poznáme dievčatá, čo strávia doslova hodiny na bežeckých pásoch. V lete. Môžem si pomyslieť, že to je trochu blbo investovaný peniaz, ale že by som si myslel, že je sebecká, to ma nenapadlo. Možno preto, že bežecký pás je pre mňa symbolom Antikrista. Každopádne si myslím, že je na každom, ako naloží s peniazmi za vstup a jeho 10 Eurovka  nie je o nič menej , než tá vaša.

10) PRED VSTUPOM DO POSILŇOVNE  ODLOŽTE EGO

"Najdôležitejšie pravidlo. Niekto chudne, iný naberá, jeden je nováčik, druhý veterán, napriek tomu platí, že v posilňovni sme si všetci rovný. Všetci sa snažíme byť lepší, zdravší a šťastnejší verziou seba samého. Nikdy sa nad nikým nevyvyšuj, nikdy sa nikomu nevysmievaj, učený si z neba ani ty nespadol "

Ajajaj, toto asi bude oriešok. Vraj najdôležitejšie pravidlo. Ja by som povedal, že najblbšie . Nebudem klamať, pokojne si ho pripočítame na vrúbok. Myslím, že v skorších dobách by som ten bod asi nesplnil. Ego je súčasťou vašej osobnosti. Povedať niekomu, aby ho odložil, je rovnaké, ako povedať mladému Stropnickému, aby nebol debilom. To jednoducho nie je možné splniť. Ale dá sa z toho vyrásť, dospieť, alebo ho stratiť. Ale chce to čas, na povel to nefunguje. S výnimkou Stropnického, tam sa zdá, že je to nadosmrti ...

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.