FAT fôbia, alebo aj strach z tuku

Dnes začneme trošku netradične, a to príbehom:

Váha ide hore, je to tam, mám kilo hore za deň. Nie je to kilo za deň veľmi rýchlo? Nie, jasne že nie je, si predsa v objeme, uisťuje sa dotyčný. Pre istotu sa pozriem do môjho jedálneho plánu. Takže ... minulej týždeň to bolo 81kg, tento týždeň to máme 82kg (z Nedele na Pondelok).

Dotyčný si začne uvedomovať, že pribrať kilo telesnej váhy za jeden deň je jednoducho iba tuk a žádny sval, takže čo urobí? Správne, sekne kalórie dole, aby to kilo tuku, čo nabral, zase zhodil. Lenže bol v kalorickom nadbytku iba o 200 kcal denne, chcel začať pomaličky, tak to nepreháňal. Lenže vie, že ak chce zhodiť, tak to musí seknúť s kaloriami a hodí to dolu rovno o -500 kcal denne, či môže zase začať od začiatku naberať s čistým štítom (bez toho kila).

Dobre, tak áno. Trvalo dva dni, než bolo kilo dole a štartovacia váha je opäť späť. Tak do konca týždňa to podržím na svojom kalorickom optime, aby som mohol ďalší Pondelok začať znova.

Po týždni, čo sa kalórie opäť zdvihli, sa pozrie na váhu a zistí, že váži stále rovnako. Dotyčný nevie, či sa má radovať, alebo byť naštvaný, pretože sa vlastne nič nestalo. Tak ďalší týždeň opäť trošku zdvihne kalórie a uvidí, čo sa stane. Nasledujúci týždeň sa opäť váži a zrazu 1kg dole.

Hlava v pejru, nevie, čo sa deje. V hĺbke duše je šťastný, pretože je kilo dole, takže zase zosekal nejaký tuk, možno je šťastný preto, že môže zase viac jesť, aby to dohnal, ale v hlave má stále jeho jasne daný cieľ ... naberať svaly a váha musí ísť hore.

Tak dobre, ďalší týždeň navýši zase o 100 kalórií viac, nech sa tá váha pohne nahor. Po ďalšom týždni príde onen súdny deň a váha ukazuje 0,5kg navyše. To musí byť ono, hovorí si dotyčný, len tak ďalej. Pol kila za týždeň je solídny prírastok, to bude len čistý svaly. Len tak ďalej. Za ďalší týždeň sa celý proces opakuje a váha, na ktorú si dotyčný stúpol, ukazuje o ďalších 0.5kg navyše.

Neskutočná radosť a jasanie. Presne takto to musí ísť aj ďalší týždeň, hovorí si dotyčný. Posledný týždeň svojho cyklu sa pozrie dotyčný na váhu a váha opäť vzrástla o necelé pol kilo. Lenže práve prišiel čas deloadu, pretože dotyčný už nie je schopný z tréningov dostať viac, pretože ho proste a jednoducho dostalo celkové vyčerpanie fyzických a energetických zásob a v tréningu zo seba nie je schopný vydať viac, keďže všetky série išiel do absolútneho vyčerpania a už nie je kde pridávať ... preto ten deload.

Výsledok celého tréningového cyklu?

Úctyhodných (necelých) 0,5kg na váhe ... 0,5 kg za celý tréningový cyklus a toľko úsilia, ktoré bolo vynaložené pre obyčajné pol kilo. Tréningy do zlyhania, stráženie si jedla, žiadne úlety, striktný poriadok po celú dobu a smiešnych pol kila.

Teraz si položme otázku, čo to pol kilo vlastne bolo? Voda, tuk, sval, glykogén, alebo snáď nebola ranná stolica a dotyčný sa zvážil pred ňou, pretože to jednoducho ráno neprišlo? Kto vie, ale jednoducho pol kila tam je, nech je to čo je to. Myslím si, že v tomto príbehu sa nájde veľa ľudí, som jedným z nich.

Snažil som sa za mesiac pribrať čistých 0,5kg, maximálne 1kg, ale viac ani ťuk, pretože by to bol inak tuk. Vlastne som ten príbeh písal tak trošku zo svojej vlastnej skúsenosti,  ... priznám sa bez mučenia. Ale naozaj to tak bolo. Prvý týždeň váha rovnaká, zrazu váha skočila o kilo hore (zo zvýšenia jedla to bola voda a glykogén vo svaloch, huby tuk).

Vplyv to na mňa malo taký, že som si jedlo nevychutnával, neužíval som si ho, pretože som vedel, že čím viac budem jesť, tým viac budem tučnejší, hrubší, škaredší, vytratí sa definícia svalov, zalezú tehly na bruchu a bude to proste Humac ... Quasimodo handra. Úplne som prehliadal výkony vo fitku, ktoré boli cyklus čo cyklus rovnaké. Dokonca snáď aj horšie, než na začiatku.

Ten proces budovania svalov je pomalý, tak strašne a neúprosne pomalý, až to snáď ani možný nie je. Niektoré mesiace som sa neposunul vôbec, niekde sem tam o pár kg na činke v základnom cviku, ale žiadna sláva to nebola.

Telesná kompozícia? Dobre, síce plážová forma, ale stále to bolo rovnaké ... mesiac čo mesiac bez zmeny. Nálada? Nevedel som, či sa mám radovať z toho, že som vyštípaný a mám dobrú formu po celý rok, alebo byť sklamaný z toho, že som sa zase nikam neposunul.

Po nejakej dobe, keď už som naozaj začal byť znechutený tým, že som týždne a mesiace na rovnakom mieste, som sa rozhodol, že s tým začnem niečo robiť, naozaj robiť. Čo som sa za tú dobu naučil?

  • Konzistentný kalorický nadbytok je jednoducho NUTNÝ
  • Progresívne preťažovanie svalového aparátu (hlavne skrze objem práce) je POTREBNÉ 
  • Priberanie tuku (za súčasného budovanie svalovej hmoty) je nevyhnutné 
  • Telesná váha MUSÍ ísť hore

Tieto 4, dovolím si tvrdiť jednoduché piliere, sú absolútne kľúčové k tomu, aby ktokoľvek budoval svaly (až na isté výnimky, ale o tom by mohol byť samostatný článok).

Od doby, čo som sa k tomuto radikálnemu kroku rozhodol, sa stalo pár vecí:

  • Ľudia okolo mňa si začínali všímať (nie všetci, ale niektorí áno), že som o trošku väčší
  •  Pre tentokrát som si pripadal väčší, nie tučnejší
  •  Vo fitku som mohol cvičiť tvrdšie, intenzívnejšie, častejšie a oveľa viac ma to bavilo
  • Progress bol lepší, než predtým ... znateľne

Bol som, a stále som, v rozpakoch z toho, že proste vždy priberiem nejaký tuk, keď chcem budovať svaly, tak to mám ja, tak to má veľké % cvičencov, ktorí zdieľajú rovnaký cieľ. Ale aj napriek tomu, že mám z pribratia tuku strach, nechcem tuk, a vždy ten strach a odpor vo mne bude, pretože mám traumu z detstva, som sa naučil tie 4 veci vyššie spomínané prijímať a od tej doby?

Lepšie trénujem, jedlo si užívam, vychutnávam, teším sa z neho. Tréningy ma bavia oveľa viac, zdvihnem ťažšie váhy, trénujem častejšie, tvrdšie, ale o tom už som písal.

A čo až priberiete ten tuk? No, verte mi, že zhodiť tuk je oveľa, oveľa ľahšie, než nabrať sval. Oveľa ľahšie. Pre jedno kilo svalu vynaložíte o mraky viac práce, než aby ste jedno kilo tuku zhodili, to mi verte.

Ako sa vymaniť zo strachu z pribratia tuku?

Musíte PRIJAŤ tieto aspekty

  • Prijmite, že váha pôjde hore
  • Prijmite, že niečo z toho bude tuk (ale i sval)
  • Nebuďte posadnutí fluktuáciou váhy z jedného dňa na druhý (sledujte dlhodobý progress)
  • Sledujte objektívne ukazovatele (výkon, nálada, váha) a snímajte fotografie pre porovnanie

Vyvarujte sa tejto fóbii a nebuďte, ako som ja býval skôr. Ako škrečok v koliesku, ktorý okolo seba točí koliesko úplne zbytočne, pretože vynakladá zbytočné úsilie na to, aby rovnako stál na mieste a nikam sa nepohol.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.