10 tipov, čo jesť večer po cvičení

Myslíte si, že po večernom tréningu sa už najesť nesmiete? Naopak. Telo potrebuje doplniť zásoby glykogénu, ktorý počas cvičenia spotrebovali svaly ako zdroj energie. Doplňte po cvičení správne živiny a regenerácia bude rýchlejšia. Ak si kladiete otázku čo jesť večer, aby ste nepribrali, nižšie nájdete odpoveď.

Základné zásady stravovania po tréningu

Pre večerné stravovanie po tréningu platí niekoľko zásad. Porcia by nemala byť prehnane veľká, aby nespôsobovala nadúvanie a ťažký žalúdok počas spánku. Ďalšia zásada hovorí o tom, že jedlo by malo byť ľahko stráviteľné, s minimálnym obsahom antinutrientov. Na hranolčeky alebo chlieb so salámou preto radšej zabudnite.

Bielkoviny v strave

Aby ste vedeli, čo jesť večer po cvičení, najprv si musíte ujasniť, aký je váš cieľ. Chcete chudnúť alebo naberať svaly? Od toho závisí zloženie večernej stravy:

  • Čo jesť večer po tréningu, zameranom na budovanie svalov? Proteíny, zdravé tuky a sacharidy. Tie prispievajú k regenerácii a budovaniu svalstva. Vhodný je proteínový prášok, losos, cottage cheese, grécky jogurt, proteínová tyčinka, či vajíčka.
  • Čo jesť večer po vytrvalostných športoch? Voľte sacharidy v ryži, ovocí, sladkých zemiakoch, či celozrnných cestovinách.
  • Čo jesť večer pri chudnutí? Určite minimum sacharidov. Kombinujte bielkoviny a zeleninu.

Pozrite si našu ponuku proteínových práškov.

Tipy a recepty

Poďme teda ku konkrétnym receptom na zdravé večerné pochúťky po tréningu.

  1. Omeleta na masle s kúskom kváskového chleba. Ešte lepšie, ak si ju doprajete bez chleba. Vajcia môžete jesť na rôzne spôsoby.
  2. Banán a arašidové maslo. Ak máte chuť na sladké, rozmixujte banán s čistým arašidovým maslom, ktorým doplníte zdravé tuky a bielkoviny.
  3. Cuketovo-vajíčkový koláč. Pol kila cukety nastrúhajte na hrubo. Pridajte kvalitnú šunku, nakrájanú na kocky, 5 vajec, šalotku, 20 g psyllia a ghee maslo. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Zmiešajte a pečte do zlatista v zapekacej mise.
  4. Kvalitné ryby. Ideálne napríklad losos. Skombinujte ho so špenátom.
  5. Grécky jogurt s bobuľovitým ovocím. Do kvalitného jogurtu pridajte maliny, čučoriedky alebo jahody. Ideálna kombinácia bielkovín a antioxidantov.
  6. Cottage cheese. Má množstvo bielkovín. Ochuťte ho soľou a korením, pridajte zeleninu, prípadne ražný chlieb a ľahká večera je na svete.
  7. Proteínový nápoj. Ak vám stačí niečo skutočne ľahké a rýchle, proteínový nápoj je top voľba.
  8. Proteínová tyčinka. Pozor na kvalitu! Vyberte si tyčinku s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov. Pozrite si našu ponuku proteínových tyčiniek.
  9. Quinoa. Je bohatým zdrojom proteínu pre vegánov. Zmiešajte ju so zeleninou alebo strukovinami a máte chutný šalát.
  10. Avokádo. Niekto si ho rád dá aj samotné. Pridať ho však môžete na krekry, či ražný chlieb.

Už sa nemusíte pýtať, čo jesť večer, keď som hladný. Tieto dobroty vás zasýtia a pripravíte ich okamžite.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.