Jan Huťka-Bol som dva roky bez sacharidov

 

 

Jarná majstrovská sezóna sa pomaly blíži, a my vám budeme postupne predstavovať niektorých  členov Extrifit Clubu, ktorý zasiahnu do bojov o medaily. Dnes vám prinášame rozhovor s Janom Huťkom. A dopredu vám môžem sľúbiť, že vám prinesie nejedno prekvapenie.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-jan-hutka_bdf728e2ec277cdd2ad16cca079ce1d1.jpg

 

 

 

Ahoj Janko , mohol by si sa našim čitateľom predstaviť?


Ahoj, volám sa Ján Huťka, pochádzam z dediny Tatobyty, čo je blízko Turnova a momentálne študujem v Liberci Vysokú školu Technickú, odbor nanotechnológie. Kulturistike sa venujem štvrtý rok.

 

My spolu robíme rozhovor nielen preto, že si člen Extrifit Clubu, ale aj preto, že už máš nejaké súťažné úspechy za sebou, je to tak?


Môj súťažný debut sa odohrával vo federácii SSNKF, čo je federácia tzv naturálnej kulturistiky. Pretekal som medzi juniormi, kde som odsútažil jeden rok a zúčastnil sa všetkých šiestich súťaží, ktoré ten rok boli. Musím povedať, že sa mi celkom darilo, pretože na medzinárodnom MČR som skončil druhý, potom na Slovensku na medzinárodných Majstrovstvách Slovenska som bol prvý a potom nasledovalo MS v Karlových Varoch, kde som obsadil tretie miesto. To všetko v roku 2012. O rok neskôr som absolvoval podobný koncert, ale už v kat. mužov. Na Slovensku som bol prvý, v Čechách tretí a na ME v Maďarsku som bol piaty.

 

Ale to neboly všetky ocenenia, že?


Po sezóne sa sčítavali body z jednotlivých súťaží a  ten bodový zisk mi  zaistil pomyselný titul najlepšieho juniora federácie Naturálna kulturistiky za rok 2012.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-hutka_9ef2b13717aa677cc7a29fed5e1ce297.jpg

Ty si sa ale rozhodol ukončiť účinkovanie v tejto federácii a prestúpiť do SKFČR, poťažmo IFBB. Prečo?


Jednoducho som chcel vyššie. Skúsiť nejakú prestížnejšie federácie, kde by bola v budúcnosti možnosť  nájsť nejakého mecenáša, pretože čo si budeme rozprávať, pretekári SKFČR majú väčší priestor pre medializáciu. V naturali som samozrejme mohol usilovať ešte o nejaké vyššie priečky, ale videl som, že časom by som rovnako musel prestúpiť niekam, kde majú súťaže väčšiu prestíž.

 

Teraz sa teda pripravuješ na čo?


Môj hlavný cieľ smeruje k Majstrovstvám Európy juniorov, ktoré sa koná 14 mája v Španielsku. Konkrétne v Santa Suzanne. Ale predtým by som sa chcel predstaviť ešte na Mozolani Classic, kde si skúsim vyskúšať formu v kategórii mužov. Ak teda nebude vyhlásená kategória juniorov, ako sa o tom uvažuje. No a po Európe sa uvidí, aká zostane forma, ako sa budem cítiť, atď. Ale ak to bude dobré, skúsil by som ešte Majstrovstvá Čiech, resp. MČR. Opäť v juniorke.

 

Toto je tvoja posledná sezóna medzi juniormi ?


Áno. Budúci rok som už medzi mužmi. V septembri  budem nať 24 rokov, takže už nestihnem ani MS juniorov.

 

Ty si mi hovoril, že máš také old-schoolovej tréningy. Môžeš nám o tom niečo povedať ?


Ja veľa študujem chémiu, takže som si toho veľa upravil podľa seba, podľa môjho metabolizmu. Takže som cvičil až 5 hodín denne, bez dňa odpočinku. Takýto split 30 +0 keď to poviem takto v kulturistickej terminológii. Všetko v štýle ala Branch Warren. Tzn., Čo najťažšie váhy, čo najviac opakovaní, čo najmenšie pauzy s cieľom čo najviac to telo zničiť, rozsekať. Ale v poslednej dobe to už prestalo reagovať, takže som po porade s Pavlom Kočvarom urobil nejaké zmeny a teraz  cvičím skôr opačne. Ľahšia váha s dôrazom na techniku, pretiahnutie, kontrakciu a plným rozsahom pohybu.

 

A výsledky sú lepšie?


Aby som bol úprimný, ja neviem. Určite ma nebolia toľko kĺby, ale nedokážem napevno povedať, či je tento štýl lepšií, alebo nie. Možno, že by si telo potrebovalo trochu odpočinúť, chvíľu necvičiť, ale to nejde, pretože chcem tento rok určite pretekať, lebo som posledný rok junior. Odpočiniem si potom.

  Keď si hovoril o tých ťažkých váhach, máš nejaké silové výkony na chválenie ?


To zase nie. Toto som nikdy neskúšal. Snažil som sa ísť s čo najväčšou váhou aspoň 8-10 opakovaní. Ale Bence som išiel s váhou okolo 150 kíl. Legpress okolo 450-500 kíl.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-hutka_459414cb2e6f478cc5e5838b64aa7e51.jpg

Ale nielen tréning v tvojom podaní bol zvláštny. Ty si išiel úplne odlišnú diétu, než sme zvyknutí. Povedz nám o tom.


Zvláštna bola v tom zmysle, že ja som de facto 1,5-2 roky fungoval úplne bez sacharidov v strave. Alebo aspoň s nejakým minimom. Mal som vlastne stále nula cukrov v strave. Naopak som jedol veľké množstvo bielkovín. 500,600, niekedy aj viac gramov bielkovín za deň. Každý deň. Jedol som iba hovädzie, vajcia, hydrolyzáty a do toho správne tuky. Najväčšie peklo bolo obdobie, než sa to prehodil. To trvalo približne 14 dní, kedy som chodil ako mŕtvola. Ale potom sa to rozbehlo a dokázal som fungovať takto dlhú dobu len na bielkovinách.

 

A nemal si nejaké zažívacie problémy z nadbytku bielkovín?


Nie, vôbec. Ale veľkú úlohu v tom hral fakt, že to jedlo bolo skutočne kvalitné. Žiadny aušus z marketu, ale všetko domáce, z farmy.

 

Pýtam sa, pretože sa hovorí, že telo neprijme naturálne väčšie množstvo bielkoviny. Čo si o tom po tvojej skúsenosti myslíš?


Áno, to sa hovorí, ale nie je to pravda. To záleží na každom jednotlivcovi. Každý metabolizmus, každý telesný organizmus je iný. Myslím, že na mňa to sedí. Možno práve preto, že som to stiahol na nejaké 3 -3,5 gramu bielkoviny na kilo, sú tie pokroky menšie, než by som očakával.

 


Takže zatiaľ čo spolužiaci mali chleba na desiatu, to si vytiahol nejakú flákotu mäsa?


Jo, presne tak. Kus mäsa, k tomu trochu póru a už som išiel. Ale tiež som pil veľa proteínu, bcaa a glutamíny.

 

Takže si k tomu mäsu a bielkovinám z jedla zaradil aj doplnky?


Určite. Predovšetkým vaša Hydro, BCAA, glutamín. Na noc kazeín, počas dňa izolát. Dá sa povedať, že z bielkovinových výrobkov som mal všetko. Skúšal som aj nakopávač, ale to mi buď nerobilo vôbec dobre, alebo mi to jednoducho nezabralo. Jediný, ktorý mi vyhovoval, bol E.NOX, ale druhýkrát už mi moc nezabral. Ale najhoršie skúsenosti som mal s USA vecami. Tie mi robili vyložene zle. Po nich som bol nafúknutý a úplne rozhodený.

 

Ja ti, Honzo, ďakujem za rozhovor a dúfam, že sa ti bude v farbách Extrifit na súťaži dariť aspoň tak dobre, ako doteraz.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-jan-hutka_536e0c6e9a94ce5cac02e8dbaf2abbf0.jpg

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-biceps-hutka_d297c3277c2b047ea706441d810671d1.jpg

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.