Kyslá kapusta. Potravina, alebo zázrak?

Ako iste mnohí viete, nie som jeden z tých autorov, ktorý by písal o tom, ako nabrať hromadu svalov, ako zväčšiť tento, alebo tamten sval, ako sa vypracovať do plaviek na leto, alebo podobné veci. Keď už na takýto článok z mojej strany dôjde, je to vážne ojedinelé. Osobne si ani nemyslím, že mi patrí právo písať o tom, ako naberať svalovú hmotu, nakoľko ňou sám nedisponujem v takých rozmeroch, že by na mňa malé deti ukazovali prstom so slovami "to je ale obluda" a maminky ich zrak odvádzali radšej inam.

Každopádne sa s vami rád po dlhšom čase podelím o pár zaujímavých informácií, ktoré som za ten čas načerpal. Tento článok bude venovaný potravine, ktorá si myslím, že nemá u populácie (či už bežnej, alebo fitness) veľkú obľubu - čo je samozrejme chyba, pretože si ju dovoľujem nazývať SUPER potravinou. Takto je nazývaná aj v dnešných článkoch a reklamách, aby sa na produkt poukázalo a ľudia si ho tým pádom začali kupovať ešte vo väčšom množstve a s lepším pocitom.

Potravina, ktorej je venovaný tento článok je kyslá kapusta. Pokiaľ ste to pri predstave na ňu článok nezavreli a čítate ďalej, tak mi dovoľte, aby som vám túto SUPER potravinu trošku predstavil.

Kyslá kapusta je probiotická a zároveň prebiotická potravina:

  • probiotiká: mikroorganizmy, ktoré osídlujú naše črevo
  • prebiotiká: potrava pre probiotiká (tie malé mikroorganizmy)

Mať vybalansované prospešné baktérie v našom črevnom systéme je mimoriadne dôležité hneď z niekoľkých dôvodov:

  • vysielajú chemické signály do mozgu, vďaka ktorým môže mozog produkovať serotonín (hormón pokoja a pohody), ktorý do istej miery ovplyvňuje našu náladu
  • môžu posilovať inzulínovú senzitivitu a tým udržať človeka v lepšej "forme"
  • podporujú imunitný systém

Pri poslednom bode by som sa chcel zastaviť, pretože ten je veľmi dôležitý. Jasné... všetky tri sú dôležité a majú svoje opodstatnenie, ale keď máme slabý imunitný systém, naše telo je náchylnejšie na ochorenia a v prípade, že chorobe podľahneme, sme nútení (väčšinou) užívať lieky. Tie síce potlačia ochorenie, no v našom tele spustia iný problém. A týmto potom vytvárame neustály kolobeh problémov - nekonečný príbeh z ktorého sa nevieme vymaniť.

Kyslá kapusta. Potravina alebo zázrak?

Na svete poznám len veľmi málo potravín, ktoré by boli prebiotické a probiotické zároveň, čo je kombinácia k nezaplateniu. Pokiaľ nebudeme mať dobre osídlenú mikroflóru, tak akákoľvek "diéta", medikament či väčší nápor stresu vystavujú náš tráviaci trakt väčšiemu výskytu napadnutia nežiadúcich mikroorganizmov, ktoré sa nám potom dostávajú do krvného obehu a spôsobia v tele paseku, ktorú musíme vyliečiť.

Jedna jediná potravina, ktorá dokáže posilniť náš intestinálny trakt je práve kyslá kapusta.

Tráviaci trakt každého človeka je špecifický a má svoje zloženie mikroorganizmov iné. To, že sme každý iný platí aj v tomto prípade. Kyslá kapusta obsahuje 4 druhy baktérií, ktorých názvov vás ušetrím, aj tak by to bolo irelevantné. Tieto 4 kmene baktérií majú tú schopnosť, že fungujú ako vlna Tsunami a podporujú rozvoj iných prospešných bakteriálnych kmeňov v našom zažívacom trakte.

Akú kyslú kapustu zvoliť?

  1. Kupujte len takú kyslú kapustu, ktorá sa nachádza v chladiacich boxoch. Ak je kyslá kapusta vystavená dlhšiu dobu mimo chladného priestoru, znižuje sa kvalita a prospešné baktérie v tejto potravine degradujú.
  2. Po príchode z obchodu domov skladujte kyslú kapustu v chladničke.
  3. Tepelná úprava znehodnocuje jej kvalitu.
  4. Kyslú kapustu kupujte vždy v sáčkoch, nie v konzervách.
  5. Nekupujte pasterizovanú kyslú kapustu, jej účinky sú v tomto prípade rovnako znehodnotené.

Koľko kyslej kapusty treba zjesť?

Pravda je taká, že kyslá kapusta nie je zrovna obľúbená potravina, keďže jej špecifická chuť môže mnohým ľuďom vadiť. Ak sa pozriete na nutričné zloženie, tak zistíte, že neobsahuje takmer nič. Ja som ale zástancom toho, že všetko má byť s mierou, a preto malá miska 4-5x týždenne bohato stačí. Dajte tomu zo začiatku čas, pretože zo začiatku možno budete cítiť trochu nafúknuté brucho, čo môže byť sprevádzané plynatosťou. Je to ale normálny stav, než si telo na konzumáciu týchto potravín zvykne.

Zdroj: https://clanky.extrifit.cz/b/kysane-zeli-potravina-nebo-zazrak

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.