Čo je BCAA?
Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok
Bielkoviny nie sú žiadnou „vedou“, ale dopriať si ich na raňajky je často náročné. Vyplýva to z našich bežných zlozvykov a nerestí. Jedným z hlavných problémov je úplne vynechávanie raňajok alebo znížený príjem bielkovín na úkor sacharidov a tukov. Bielkoviny ako makronutrienty sú nenahraditeľné a telo z nich čerpá pre základné metabolické procesy. Preto najlepší štart do dňa tvoria práve bielkovinové raňajky.
Zdroje bielkovín na raňajky spôsobujú dlhodobejšie zasýtenie. Ľudské telo vďaka bielkovinám na raňajky dobre odoláva stresu a chuti na ďalšie jedlo. Efekt sýtosti sa tu spája s účinnejším spaľovaním tukov. Deje sa to na princípe termogénneho mechanizmu. Bielkoviny totiž potrebujú dlhší čas, aby ich telo strávilo – v konečnom dôsledku spaľujeme viac, telo sa „zahrieva“.
Univerzálnou pochúťkou sú napr. vajíčkové raňajky. Sú cenným zdrojom bielkovín, pričom ich radi dopĺňame o ďalšie bielkovinové potraviny.
Potrebujeme: 3ks vajíčok, 200g hrášku, cibuľu, 40g masla, soľ, mleté čierne korenie
Postupujeme: Ako pri klasickom recepte na omeletu s tým rozdielom, že si najprv podusíme (mrazený) hrášok na rozohriatej panvici na masle a cibuľke. Neskôr hrášok pridáme k zmesi na omeletu - hneď ako vajíčka vyšľaháme, osolíme a okoreníme. Možno pridať aj nastrúhaný syr. Omeletu pečieme na miernom ohni. Na záver posypeme pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Prečítajte si: Tipy na zdravý obed
Je dôkazom, že chutí úplne inak, keď si ju sami pripravíme, než by sme si to uľahčovali zakúpením hotového pokrmu.
Potrebujeme: 150g dusenej šunky s vyšším obsahom mäsa, 150 g kvalitnej smotanovej nátierky, pažítku alebo jarnú cibuľku, štipku soli a podľa chuti aj horčice, 1ks celozrnného chleba
Postupujeme: Šunku si nakrájame na čo najmenšie kúsky. Rozmixujeme spolu s nátierkou. Dochutíme. Pre čo najjemnejšiu konzistenciu odporúčame pár lyžíc šľahačkovej smotany. Potierame na celozrnný chlieb.
Palacinky patria k všestrannej pochúťke najmä vo svojej základnej sladkej verzii. Slané chutia rovnako dobre, pričom ich možno variovať s množstvom ďalších nutrične lahodných potravín.
Potrebujeme: 200 ml mlieka, 120g celozrnnej múky, vajíčko, soľ, korenie.
Na plnku: 200g špenátových listov, 200g bryndze, cesnak, cibuľa, 3 PL olivového oleja
Postupujeme: Z hlavných ingrediencií vymiešame redšie cesto tak, aby sme piekli hladké, tenké palacinky. Plnku si pripravíme na rozohriatej panvici s olejom na cibuľke a cesnaku. Restujeme špenát cca. 5 min. Priamo na panvicu vmiešame bryndzu, alebo si ju pripravíme v miske - zjemňujeme mliekom alebo kyslou smotanou. Zmes natrieme na palacinky a zrolujeme.
Z ovocia odporúčame chutné lokálne konzervované mrazením. Mrazením totiž ovocie „dozrieva“, zachováva si cca. 90% pôvodného obsahu vitamínov a minerálov. Pri chia semienkach oceňujeme ich prínos pre zdravé vstrebávanie a celkové trávenie.
Potrebujeme: 1 téglik bieleho jogurtu, 3PL chia semienok, cukor
Postupujeme: V miske si zmiešame jogurt s chia semienkami a na 10 min odložíme do chladničky. Ovocie (menšie bobuľové) rozmrazíme na panvici s trochou cukru. Privedieme k varu a odstavíme. Primiešame do jogurtovej zmesi. Môžeme ozdobiť napr. pomletými orieškami.