Prekvapivé benefity chôdze

‎Pre mňa, snáď najlepší "cvik", ktorý  vám dodá veľa výhod. Je schopný vám pomôcť s telesnou  rekompozíciou , zaručene vám pomôže relaxovať, môže pomôcť s regeneráciou a atletickou performáciou  a tiež je schopný vám pomôcť  s trávením. Môžete ho robiť kedykoľvek a kdekoľvek.

O akom "cviku" hovorím ? Nie je to nič iné ako prechádzka . A tu je kameň úrazu. prečo? , Pretože chôdza... kámo, to nie je dosť hardcore, starý ľudia môžu chodiť, alebo mamičky s kočiarikmi, keď už tak aspoň beh. "To je jedna z mnohých reakcií, ktoré ste počuli o chôdzi. Čo môže byť príjemnejšie ako prechádzka vonku, na čerstvom vzduchu, ktorý naplní pľúca s vami vybranou spoločnosťou alebo hudbou v ušiach, a stále sa môžete opáliť (To oplálenie len ako bonus, v závislosti od obdobia).‎

‎To ľahko vydedukuje, nie som totiž zástancom moderných fitbandov, ktoré vám merajú tepový rytmus a vy ste tak nútení sa neustále pozerať, koľko vám to vlastne tá hodinka ukazuje. Ak si nájdete príjemné tempo, udržujte ho continuálne. Prispôsobujte terén vašim požiadavkám (chcem chudnúť = do kopca pridám, alebo naopak).

A teraz asi tá časť, ktorá vás zaujíma najviac, ak ste tento článok neodpískali hneď na prvých pár vetách s tým, či si z vás nerobím prču.

5 dôvodov, prečo chodiť!

‎1) spaľovanie tukov:‎‎

Ako iste viete, mnoho dekád sa hovorilo o nejakej aeróbnej a anaeróbnej zóne, ktorá je schopná vám zaručene spáliť tuk, lenže ak ste sa udržiavali, hoci pokojne 2 hodiny vo "spaľovacej" zóne a dali ste si za odmenu čokoládu, bolo to rovnako na houby, prevýšili ste energetický výdaj príjmom.

Na druhej strane, ak sa rozhodnete ísť naozaj len prejsť, napríklad na hodinu, tak navyšujete kalorický výdaj, ktorý je navyše spojený s mentálnou relaxáciou. Dve veci, ktoré hrajú do kariet spaľovaniu tukov by som povedal snáď najviac. Telo nie je pod stresom ako pri (behu, šprinte, bicykli, alebo inej vysokofrekvenčnej aktivite).

Tu len taká zaujímavosť ... Doriana Yatesa asi všetci, ktorí cvičenie berú viac vážne, poznajú. Tento špičkový profesionálny kulturista používal chôdzu, ako druhý najefektívnejší druh kardia pre spaľovanie tukov pre mnoho súťaží Mr. Olympia. Keď ste sa na neho pozreli predtým, ale aj dnes, je stále vo výbornej kondícii a bol vždy skvele pripravený na súťaž ... to tiež o niečom svedčí.

‎2. Regenerácia a zotavenie po tréningu:‎‎

Pretože je chôdza nenáročný pohyb, kedy pri jeho vykonávaní neupadá telo do vysokofrekvenčného stavu, je schopná vám naozaj urýchliť regeneráciu v kĺboch, ale hlavne v centrálnom nervovom systéme, ktorý býva často preťažovaný zo silových tréningov.

Pri chôdzi dochádza k aktivácii svalov dolných končatín, horných končatín, svalov trupu, tu musím spomenúť tiež veľmi obľúbené slovo 21. storočia CORE, aby to znelo viac cool. Tým, že používate svaly celého tela rozprúdite krvný, ale aj lymfatický systém.

Táto práca svalov núti telo tlačiť (toxické) látky, ktoré sa nahromadili pri lokálnom strese (bic. Zdvihy, tricepsové sťah. Kladky a pod.) Do celého centrálneho obehu. Z centrálneho obehu je pre telo ľahké vylúčiť tieto odpadové látky (pot, vyprázdňovanie, atď ...). Vysporiadanie tela so škodlivými látkami je jeden z hlavných procesov pre regeneráciu a chôdzou toho ľahko docielite.

‎3. Vzbuudovaie aeróbnej vytrvalosti:‎‎

Pravdou je, že väčšina ľudí nemá rada dlhodobé vykonávanie vysoko frekvenčných aktivít (beh, bicykel, atď ...), niekedy je ale treba robiť veci, ktoré nemáme úplne v láske. Koniec koncov ... z vytrvalosti môže ťažiť asi každý. Chôdza vám môže pomôcť práve s týmto problémom, keďže nie je náročná a nie je vysokofrekvenčná.

Má podobný efekt, ako kardio, čo znamená predovšetkým zlepšenie kardio-vaskulárneho systému. Budete schopní rýchlejšie regenerovať, vaše prestávky medzi sériami budú kratšie a tiež budete schopný po dlhšiu dobu vykonávať jednu sériu. Potom tiež tie veci, ako je zlepšenie (krvného tlaku, pokojovej tepovej frekvencie, a dychovej frekvencie). Hneď niekoľko benefitov z toho, že budete chodiť.

‎4. Odstránenie bolesti:‎‎

Chôdza aktivuje vaše posturálne chrbtové svalstvo a tým sa naučíte ho v praxi lepšie používať. Drvivá väčšina ľudí má problémy napríklad v spodnej časti chrbta, pretože je veľmi preťažovaná a ľahko náchylná k poraneniu. Ľudia hľadajú zbytočné cesty k tomu, ako posilniť svaly chrbta (najhoršie je používať opasok), pritom je tu jednoduché riešenie ...

Práve ona chôdza je schopná vám posilniť svaly chrbta. Dva hlavné svaly, ktoré sú spojené s bolesťou spodnej časti chrbta. Tieto dva hlavné svaly sú hlbokými stabilizátormi, ktoré integrujú lumbálna (spodná časť chrbta) s panvou a bedrami. Pokiaľ dochádza k bolesti spodnej časti chrbta (z nejakého dôvodu), je MOŽNÉ, že za týmto dôsledkom stoja práve tieto dva svaly.

Vďaka chôdzi sa tieto dva svaly zapájajú neustále a vy tak budete schopný sa naučiť ich lepšie používať. Ďalej medzi nimi vznikne tiež lepšie prepojenie (svaly a hlava), takže nastane lepšia synergia. Ďalej zlepšenie koordinácie chôdze vedie k celkovo lepšej posture, pretože zapájate plôšky nôh (nerovný povrch tento efekt ešte umocní) a plôšky nôh sú úplným základom vášho tela (ľudské telo je ako obrátená pyramída).

‎5. Kognitívna funkcia a výkon‎‎:

Jedna z ďalších výhod chôdze je, že okrem krvnej akcelerácie v tele dokáže zacieliť tiež krvný tok v mozgu. Skvalitnenie prúdenia krvi v mozgu odstraňuje risk vaskulárnych a degeneratívnych ochorení. Viem, že tieto kecy vás asi neberú, ale keď už píšem tento článok, tak nech je to komplet. Ďalej zlepšuje tiež kreativitu a "mental flow" ospravedlňujem sa za preklad, ale asi najvýstižnejšie pre mňa je mentálne plynutie.

* Bola reč o zlepšenie kvality trávenia. Je preukázané, že akákoľvek aktivita vám akceleruje peristaltiku čriev, teda jedlo, ktoré strávite potom lepšie peristaltikou (črevné cestou) vedie z tela von.

Článok trošku z iného súdka. Áno, ja viem, keď chce človek vyzerať dobre, tak by mal hlavne dobre a kvalitne jesť, spať a cvičiť, o tom nie je žiadny pochýb. Avšak si myslím, že by sme, ako ľudia, nemali zabúdať na to, že na svete tiež existuje niečo iné, než len železo a jedlo a mali by sme telu dopriať niečo, čo je mu úplne prirodzené, a to chôdza je.

Nehľadiac na to, že vám môže nepochybne pomôcť v mnohých ohľadoch, ktoré som vyššie vypisoval. Tak sa niekedy do fitka poprechádzajte, miesto jazdenia na nákup bežte pešo, alebo chyťte za chápadlo svojou drahú polovičku a choďte sa proste a jednoducho prejsť.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.