SABÍNA PLEVÁKOVÁ - NABUDÚCE BUDEM JEDEN DOKONALÝ CELOK

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-sabina-plevakova-1_1f24f36c6b5fd1d97ec8c1ed0f8cfb97.jpg

 

 


Ahoj Sabina, dovoľ mi zablahoželať k ďalšej tvojej medaili, tentoraz k tretiemu miestu z Arnold Classic USA. Zároveň je tu prvá otázka. Je to pre teba úspech, alebo neúspech?

 



Čo sa týka dosiahnutej formy, je to pre mňa úspech. Vzhľadom k jesennej sezóne a forme na jeseň, som spokojná nadmieru. Čo sa týka umiestnenia, tak tretie miesto je rozhodne fajn, ale pokúšam sa o zisk profi karty, čo bohužiaľ nedopadlo, takže v tomto smere to za úspech považovať nemôžem.
 

 


Ty si mala najlepší výsledok ako zo Slovenskej , tak aj z Českej výpravy, keď si ťa trochu prisvojíme v rámci Extrifit Teamu. Avšak, ako hovoríš, ideš tam vyhrať. Nezväzuje ťa to trochu ?

 

 



Nemyslím si to. Rozhodne si to vedome nepripúšťam. Áno, cieľ je zisk Prokarty, čo je cieľ, ktorý ma motivuje ísť ďalej, takže je možné, že niekde v podvedomí ten tlak je. Zároveň je to ale motorom prípravy a tomuto cieľu som zaviazaná.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-sabina-plevakova-2_1f24f36c6b5fd1d97ec8c1ed0f8cfb97.jpg

 

 

 


Prečo myslíš, že si bola tretia ?

 



Dnes je to na veľkých súťažiach tak, že tie formy pretekárok sú skutočne nesmierne vyrovnané. Tento rok mi prišlo, že to bolo zase o stupienok vyššie, než v minulých rokoch, dievčatá sú oveľa ostrejšie, pevnejšie a takmer bez slabín. Myslím, že v tomto som nijako výrazne nezaostávala. Ale myslím, že som nebola perfektná v semifinálovej prezentácii. Tuším, že tam sa stala chyba z mojej strany, pretože v semifinále som trochu zamrzla.

 


Môžeš to čitateľom trochu priblížiť. Čo myslíš tým termínom, zamrzla ?

 



Nebola som taká sebaistá, ako vždy a to ma stálo nejaké body a v konečnom súčte i výsledok.

 



Kategória Bikiny Fitness má pomerne úzke mantinely, kde sa dá zlepšiť. Nemôžeš pribrať viac svalov ako kulturisti, nemôžeš ani prehnane vyrysovať. Kde sa dá zlepšiť natoľko, aby si na rozhodcovia viac zapôsobila ?

 



Tá kategórie sa posúva k väčšej separácii, ide to trochu viac do svalov, ale určite nie do prehnaných. Myslím, že aj ja som nabrala v ramenách, že som sa viac pohla týmto smerom, takže ako som povedala, čo sa týka formy a svalového rozvoja, tam to bolo v poriadku. Ale už to nie je ako predtým, kedy tam bolo pár dobrých dievčat. Dnes ich tam je Top ten so skvelou formou a tak je potrebné byť v deň D, hodinu H, úplne tip top. Dokonale zladená v jeden perfektný celok. Takže celkový zjav, charizma osoby, výraz tváre a vyžarujúce sebavedomie, spoločne s tými ostatnými samozrejmosťou typu make up, úpravy pokožka a niekoľkokrát spomínaná forma, to musí hrať v jednom dokonalom celku. Hoci sa to nezdá, tak tých aspektov je skutočne veľa. Proste dnes už nemôžeš mať peknú tvár a nemať formu, alebo mať formu, ale nemať peknú tvár. Dnes už nemožno byť dokonalá fyzicky, ale je potrebné to vedieť predať v pódiovej prezentácii. Musíš vedieť taktizovať. Dnes sú nové čelné postoje, ale ak periférne vidíš, že súperky sa stavajú  do nepredpísaného , ale efektnejšieho bočného postoja, nebudeš sa stavať do regulárného, ​​ale nevýhodného postoja. Čo som mimochodom na chvíľku urobila, hoci pre mňa to zas taká nevýhoda nie je, pretože ja ten úzky pás mám. Takže je veľmi veľa dievčat, ktoré vedia  urobiť skvelú formu, ale chýba im nejaká maličkosť. Ak nás tam stálo 40 dievčat, je potreba, viac než čokoľvek iné, vedieť rozhodcov  zaujať. Pritom to nesmie byť príliš vyzývavé, alebo afektované . Treba si to postrážiť.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-sabina-plevakova-3_1f24f36c6b5fd1d97ec8c1ed0f8cfb97.jpg

Napriek tomu sa ťa ešte spýtať, kde  si sa tz najviac zlepšila ?

 

 


Myslím, že v oblasti ramien, ktoré sú teraz o dosť výraznejšie a zodpovedali k postave.

 


Nemôže byť za tvojím výsledkom aj to, že si trochu okukaná ?
Predsa len, zbieraš medaily už tretí roko , mnoho rozhodcov ťa pozná od hlavy až k  päte ...

 

 


Áno, môže to tak byť samozrejme ... Ale asi nie tu. Videla som to v sobotňajšom finále, kam som nastúpila predsa len o poznanie razantnejšie, a zdalo sa mi, že som tým veľa rozhodcov zneistila v tom ich dopredu danom predpoklade zo semifinále. Bohužiaľ, v sobotu už sa hodnotila iba absolutka a výsledok bol daný predovšetkým výkonom zo semifinále. Ale ako hovorím, s formou som bola skutočne veľmi spokojná a na budúcej súťaži si len postrážim , aby sa neopakovala tá chyba v prezentácii.
 

 

 

Keď už sme pri postojoch , tak podľa nových pravidiel zmizla zadná póza, kde dievčatá viac či menej vystrkoval pozadia. Kvituješ túto zmenu, alebo ti to je celkom jedno?

 


Určite to vítam. Tá póza bola veľmi mätúca . Vlastne si v nej nespoznal, či je ten zadok dobre vypracovaný, pevný, alebo je pevný iba preto, že vlastne žiadny nie je a v tom predklone zmizol. Navyše sa v nej veľmi zle hodnotil aj chrbát, ktorý rozhodca vlastne nevideli. Tých dievčat je dnes na súťaži veľmi veľa a každá póza, ktorá odhalí nejaký nedostatok, je vítaná. Táto nová póza svedčí skutočne  dobre pripraveným pretekárkam  a to je jedine dobre.
 

 

Ty si na svoje facebookovom profile písala, že Arnold Classic je tá súťaž, ktorú si neskutočne užívaš, a to prostredie je pre teba veľmi motivačné. Čo sa ti tam páčilo asi najviac ?
 

 

Asi Expo, ktoré je obrovské. Navyše sa tam pohybuje masa ľudí, ktorú skutočne zaujíma fitnes, žije ním a prídu si nielen nakupovať, ale predovšetkým sa pozrieť na súťaž a podporiť pretekárov. Tým sa vytvorí atmosféra, ktorá je vážne úžasná. To tu bohužiaľ nie je a na tuzemských súťažiach toto chýba. Jasne, prídu rodičia, blízki fanúšikovia, ale tú atmosféru, o ktorej hovorím, to nevytvorí. Je totiž úžasný pocit, keď za vami chodia neznámi ľudia, že vás sledujú, že sa na vás prišli pozrieť, alebo keď za mnou prišli ľudia z Muscular Development a všímajú si vás stránky ako je Arnold Classic Brazil, kde sú státisíce fanúšikov. V tú chvíľu viete, že niečo robíte dobre.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-sabina-plevakova-4_1f24f36c6b5fd1d97ec8c1ed0f8cfb97.jpg

 

 

 


Keď už sme pri tých porovnaniach , ty máš skúsenosti aj z iných krajín často s veľmi rozdielnou mentalitou ľudí. Zo Španielska, z Ruska, Ukrajiny, Maďarska ... ako je to tam ?

 



Hmm, ak môžem súdiť, tak obrovský rozdiel je medzi Amerikou a Ruskom. To sú dva rozdielne svety. Amerika momentálne žije kategóriami Bikiny fitnes a Physique, hoci sú o poznanie väčšie a s  estetickým poňatím kulturistiky. Kdežto Rusko , to je Hardcore poňatie kulturistiky, skoro až sa mi zdá, že čím brutálnejší a škaredší , tým lepšie. Takže zatiaľ čo v Amerike som za hviezdu, keď to veľmi preženiem, tak v Rusku som nejaké modelka. Doplnok k súťaži.

 


Dobre a čo bude teraz nasledovať ?

 



Teraz ma čakajú dve nominačné súťaže na Slovensku v kategórii žien a junioriek, kde by som sa rada nominovala na Majstrovstvá Európy. Musím povedať, že v rámci časovania formy a vzhľadom na množstvo absolvovaných súťaží, sa na tie nominačné súťaže nebudem chystať do Top formy. Tú si chcem nechať na Majstrovstvá Európy a Diamond Cup. A potom sa uvidí, čo ďalej. Som ale rozhodnutá, to tento rok ťahať čo najdlhšie, ale musím si dať pozor, aby som to neprepálila.


 

 

Na ktorú z tých dvoch súťaží sa tešíš viac ? Na ME, alebo Diamond Cup ?

 



Na ME, pretože tam to mám veľmi rada. Je to stále na tom istom mieste v Španielsku, tie isté svetlá, pódium, hotel, strava a ja už viem, akú farbu zvoliť, kam si mám na pódiu stúpnuť, čo jesť atď ... Možno preto mi to tam maximálne svedčí a vždy som tam vyhrala. Ale práve tu sa bojím toho, že už som okukaná, a že keď už som tam 3x vyhrala, štvrtýkrát mi to nedajú už z princípu. Predsa len bikiny nie sú to isté ako kulturisti, kde sa z obhajoby titulov tvoria príbehy. Ale uvidím, možno  sa mýlim. Rada by som. No a Diamond Cup je zase motivačný v tom, že sa tam bojuje o dve Pro karty, takže je tam relatívne vysoká šanca.

 

 

Ďakujem za rozhovor.


Autor článku: Pavel Vacek

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.