SÚ STROJE BEZPEČNEJŠIE NEŽ ČINKY ?

Toho chlapca si pamätám. Chodil pár mesiacov a pozoroval som na ňom pokrok. Kladivovo už dvíhal aspon šesťkilové jednoručky. Prišiel dnes do posilky po pol roku a ja sa pýtam: "Prečo?" A on vraj chodil inam, pretože je tam viac strojov. Cvičí len na nich. Aha. Niekoľko mesiacov sa u nás "drel" s činkami, tým pádom už prišiel čas na zmenu, to je jasné. Tak chudá osoba mužského pohlavia sa málokedy vidí. Ak teda denne nepozeráte videoklipy so Snoop Doge. S jointom som síce nášho exčinkara nevidel, avšak telesná podoba je zreteľná. Keby mi chcel rozbiť hubu lakťom, tak mi vypichne oko. Alebo skôr kus hovädzieho z medzizubných priestorov. Tak tenké má ruky. A on si odkráča na polročný koncert po strojoch domnievajúc sa , že ​​naberie bezpečnejšie. Lenže v dlhodobom horizonte to s tou bezpečnosťou, ani s rozvojom muskulatúry, nie je tak ružové. A s jeho prístupom mám obavu, že nabudúce odkráča v rytme aerobiku. S cieľom nabrať svalovú hmotu.

Pokiaľ dôjde k opačnému scenáru a do posilňovne prikráča napríklad niekto, komu napodobňovanie Olgy Šípkovej už nevyhovuje, stroje môžu byť vhodnou prípravou. Môže ísť o také prvopočiatočné zoznamovanie so svojimi svalmi. Cvičenie na strojoch sa javí bezpečnejšie a to hlavne preto, že je jasne daná dráha pohybu a cvičenec nemusí venovať toľko pozornosti celkovej rovnováhe. Je menej náročné na techniku. Je jednoduchšie si uvedomiť aké svaly pri akom pohybe pracujú a lepšie si osvoja schopnosť ich  izolovať. Po niekoľkých tréningoch sa však odporúča začať kombinovať stroje s činkami. Napríklad tréning pŕs začiatočníka môže byť po prehriatí začatý benčpressom (činka) a zakončený druhým cvikom rozpažovaním na peckdecku (stroj). Stroje teda nie sú v posilňovniach len kvôli začiatočníkom. Pokročilí cvičenci ich  tiež používajú, len už vo väčšine prípadov netrávia celý tréning premiestňovaním od jedného k druhému, ale používajú všetky možnosti posilňovne kombinovane. Maximálne prekrvenie daného svalu na konci tréningu býva vhodnejší práve na strojoch, rovnako ako zameranie na zaostávajúce partie.

Videli ste niekoho, kto cvičí len určité svalové skupiny ? Ja áno. Hovoril o tom, že začne, ale že zväčší napríklad len ramená a ostatné nepotrebuje. Niekto u tohto motívu zostáva a potom vidíme napríklad chrbát ako letiská spojené so zemou kuracími  nôžkami . V tom vidím podobnosť so zámerom cvičiť len na strojoch. Ide totiž o hlboký stabilizačný systém, ktorý na väčšine strojov neposilníme, za to s činkami áno. Sú to skupiny svalov, ktoré majú za najdôležitejšiu funkciu podporovať stabilitu chrbtice. Malé svaly, ktoré sú hlbšie pod tými povrchovými. Najhlbšiu vrstvu brušných svalov tvorí priečny sval brušný . Funguje tiež ako pomocný dýchací sval. Multifidi, ktoré sú umiestnené medzi stavcami  po väčšine dĺžky chrbtice, majú za úlohu rozložiť hmotnosť záťaže do okolia a tým pádom chránia chrbticu pred poranením. A ďalšia skupina, svaly panvového dna, sú navyše aj podporou niektorých orgánov (močová trubica, močový mechúr, maternica, konečník). Ich sila je veľmi vhodná v tehotenstve a dokonca môže podporiť sexuálne funkcie. Do hlbokého stabilizačného systému patrí aj dýchaci  sval bránica.

Na precvičovanie týchto veľmi významných skupín svalov sú primárne určené konkrétne cviky i bez záťaže. Rôzne výdrže: vo vzpore, na boku, panvové most, stoj na jednej nohe, balansovanie na lopte, cviky s TRX a množstvo ďalších. Stabilizátory však významnou mierou zapájame aj pri cvikoch s činkami. Ak však používame správnu techniku, správny postoj a ostatné pozície. S činkami ale neizoluje svaly tak dokonale ako na strojoch a tým sa cvičenie stáva zložitejším, teda je potrebné dbať viac na regeneráciu pomocných svalových partií - prispôsobiť tomu tréningový plán. Napríklad keď máme za cieľ zničiť nohy drepováním, kedy zapájame tiež zadok, lýtka, hamstringy, spodný chrbát, brucho. Väčšina týchto pomocných svalov sa síce nepredrie a nebolo by vhodné počítať s tým, že ich  drepováním riadne precvičíme, aj tak je však potrebné dať im čas na zotavenie pred ich primárnym precvičením.

Cvičenie s činkami nie je tak jednoduché ako na strojoch, ale do posilňovne predsa nechodíme so zámerom nadrieť sa čo najmenej. Je potrebné naučiť sa správnu techniku ​​a byť precízny v jej dodržiavaní . Potom bude cvičenie bezpečné ako na strojoch a ich kombinácia v dlhodobom horizonte ešte bezpečnejšia.
 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.