Zdravie začína vo vnútri

 

 

 

Ak ste do tejto doby starostlivosť o vnútro tela skôr zanedbávali, tak je na čase to zmeniť.
A my vám poradíme ako!

 



Pozrieme sa hlbšie pod svaly, na naše orgány (obličky, srdce, mozog, pečeň a pľúca), ktoré musia tvrdo pracovať, aby udržali celý organizmus v činnosti. Možno sa vám téma dnešného článku nezdá ako príliš zaujímavá alebo príťažlivá, ale uvedomte si, že práve vďaka dokonalej súhre všetkých vnútorných orgánov, môže naše telo fungovať a je schopné zvládať náročný tréning, ale aj každodenné povinnosti. A keď už venujete toľko pozornosti svojou fyzickej kondícii, nemali by ste zabúdať ani na tieto "neviditeľné", ale veľmi dôležité "súčiastky", bez ktorých by o nejakej špičkovej výkonnosti nemohla byť ani reč.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-mozog_2ed03b62751f860cba05ad0179e94992.jpg

MOZOG alebp  váš mikro-manažér

 

 


Žiadny iný orgán toho nevie toľko, ako tento 0,9 kg vážiaci hubovitý útvar zložený z miliardy neurónov.
Jedná sa o najkomplexnejšiu živú štruktúru vo vesmíre. Mozog reguluje všetky telesné aktivity, od myslenia a pamäti, cez tlkot srdca, rovnováhu, držanie tela a dokonca aj imunitné reakcie. V podstate všetko, čo v tele prebieha, je riadené mozgom. Preto je dôležité sa o neho dobre starať. Potom vás budú počúvať aj ostatné časti tela.

 


Jeden z najlepších spôsobov, ako sa starať o svoj mozog, spočíva v tom, že ho budete udržiavať v pohybe. Keď trénujete, zvyšuje sa príjem kyslíka do mozgu, čo umožňuje jeho optimálnu funkciu. Následne potom dochádza k zlepšeniu pamäti, sústredenia i myslenie. Čo je ďalším plus pre čas strávený v posilňovni.

 


A čo sa týka tréningu pod šírym nebom, tak ten môže pamäť a pozornosť podporiť až o 20%. Takže, keď je vonku pekne, nezatvárajte sa iba v posilňovni, ale sadnite na bicykel, obujte korčule alebo bežte k vode. A ako podporiť mozog pomocou jedálnička? Pre rozvoj nervových vlákien v mozgu sú nevyhnutné mastné kyseliny, preto si na desiatu môžete pridať hrsť vlašských orechov.

 

 



OBLIČKY ako váš filter v tele

 

 


Obličky sú párovým orgánom v tvare fazule a veľkosti päste. V aktívnom životnom štýle hrajú veľmi dôležitú úlohu - filtrujú totiž odpadové produkty z krvi, vylučujú hormóny, napomáhajúce reguláciu krvného tlaku, pomáhajú organizmu udržať potrebné množstvo tekutín.

 


Obličky majú pre športovcov značný význam - pomáhajú k udržaniu rovnovážnej hladiny minerálov v krvi (sodík, fosfor a draslík - látky, ktoré strácate počas tréningu potením). Ak chcete svojim obličkám pomôcť, tak pite veľa tekutín, aby ste podporili hydratáciu. Tá je totiž pre funkciu obličiek dôležitá a aj vďaka nej je následne možné udržať vyváženú hladinu krvných minerálov. Obličky regulujú aj hladinu elektrolytov, v okamihu dehydratácie dochádza k elektrolytovým  abnormalitám, čo môže vyústiť v kŕče a bolesti svalov (vo vážnejších prípadoch potom k poruchám srdcovej činnosti). Množstvo vody, ktoré potrebujete, závisí na mnohých faktoroch, ale každopádne venujte pitnému režimu väčšiu pozornosť za teplého počasia, kedy sa viac potíte. Rovnako tak je treba viac piť, keď plánujete náročnejší tréning. Najlepšia kontrola hydratácie je vám určite známa kontrola moču. Áno, neznie to práve  príťažlivo, ale číri moč je dobrým indikátorom zodpovedajúceho príjmu tekutín.

 


Dávajte si tiež pozor na to, keď si beriete proti bolestiam lieky - napríklad ibuprofen. Časté užívanie takých liekov, môže viesť k poškodeniu obličiek. Obzvlášť u ľudí, ktorí už obličkovými poruchami trpia. Starať o obličky sa môžete tiež vďaka vyváženej, zdravej strave. Obličkám dokonca prospieva, keď budete jesť napr fazuľu.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-nafukovanie_2ed03b62751f860cba05ad0179e94992.jpg

PĽÚCA alebo veľký silák

 

 


Za deň zvládnete nejakých 20 000 nadýchnutí . Vaše pľúca hrajú dôležitú úlohu v každom okamihu. Ich úlohou je získavať kyslík zo vzduchu, ktorý dýchate a preniesť ho do krvi.

 


Z krvi sa naopak do pľúc uvoľňuje odpadový produkt, zvaný oxid uhličitý. V priebehu tréningu zaťaženie pľúc rastie: počet nádychov za minútu narastá počas 30-45 minútového cvičenia z 12 na približne 20. Pľúca majú obrovskú schopnosť zvýšiť v prípade potreby svoju kapacitu. To ale vyžaduje adekvátnu starostlivosť a zaobchádzanie.

 


Vyhýbajte sa cigaretovému dymu (ako aktívnemu, tak pasívnemu fajčeniu), ktoré dráždia dýchacie cesty a spôsobuje zápaly + poškodenie buniek v pľúcach. Vzhľadom k tomu, že pľúca ovládajú svaly bránice, potom vám precvičenie svalstva trupu pomôže posilniť aj funkciu pľúc. Svalstvo trupu aktivujete takými cviky, ako sú napríklad vzporom, ale tiež zhyby alebo tlaky. Sú to totiž svaly na prednej a zadnej strane hrudníka, ktoré ovplyvňujú zdvíhanie a pokles hrudného koša a majú vplyv aj na vaše pľúca.

 


Posilňovaním tejto partie môžete teda svojim pľúcam prospieť. Zdravie vašich pľúc (a nielen ich) môže ohroziť aj obezita. Obezita so sebou prináša ukladanie veľkého množstva tuku a to aj v oblasti hrudníka. Pľúca tak majú menej potrebného priestoru. Tuky sa navyše v tele neukladajú nielen nad inštitúciami, ale aj okolo nich, prípadne spôsobujú upchávanie krvných artérií. Môžu viesť okrem iného k tzv stukovatenie pečene a k vysokému krvnému tlaku - tým sa narúša aj činnosť obličiek.
Preto je dôležité, aby ste si udržiavali normálnu váhu, jedli zdravo a pravidelne cvičili.
Keď toto všetko skombinujete, ste na dobrej ceste byť zdraví a v dobrej kondícii.

 



PEČEŇ - multifunkčný zázrak

 

 


Pečeň je najväčším orgánom ľudského tela. Plní funkciu továrne (vytvára látky nevyhnutné pre trávenie a zaisťuje zrážanie krvi, ďalej čističky -filtrujú škodlivé látky z krvi). Pre aktívneho  jedinca je dôležité aj to, že pečeň mení cukry na glykogén (zdroj energie počas tréningu), ďalej tiež uskladňuje niektoré dôležité vitamíny.

 


Pečeň má tiež výraznú schopnosť regenerácie. Môžete prísť zhruba o 25% pečeňového tkaniva a ona potom dorastie späť. Nadváha zvyšuje riziko steatózy pečene. Akonáhle sa v pečeni ukladá tuk, dochádza k jej  zväčšeniu a v niektorých prípadoch dokonca k poškodeniu pečeňových buniek.

 


Aby ste tomu zabránili, snažte si strážiť váhu. V prípade, že vám lekár zistil vysokú hladinu triglyceridov (forma krvného tuku), snažte sa ju znížiť pomocou diéty a cvičenia, vyhýbajte sa predovšetkým rafinovaným cukrom .  Pozor tiež na alkohol, ktorý je pre pečeň toxický a jeho zvýšená konzumácia môže viesť k zápalu alebo permanentnému poškodeniu pečene. Navyše kombinácia alkoholu a niektorých liekov môže pečeň vážne ohroziť. O škodlivosti užívanie anabolických steroidov sa snáď netreba ani zmieňovať.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-kardio_2ed03b62751f860cba05ad0179e94992.jpg

SRDCE - jedinečná pumpa

 

 


Srdce je pumpa, ktorá zásobuje naše telo okysličenou krvou, tým udržuje v činnosti všetky ostatné orgány. Pre športovcov je silné a zdravé srdce zárukou dlhého a kvalitného života!

 


Bohužiaľ koronárne srdcové ťažkosti sú stále jednou z hlavných príčin úmrtí. Snažte sa preto o svoje srdce starať naozaj svedomito.

 


Vaše srdce je sval, a čím lepšia je vaša kondícia, tým viac krvi prečerpá srdce na jeden "záťah", čo znamená, že nemusí vynakladať také úsilie, aby tkanivá zásobili krvou. Pravidelný aeróbny tréning, ako je beh, eliptický trenažér či iný aeróbne prístroj (približne 30 minút niekoľkokrát týždenne) podporuje výkonnosť vášho srdca. Cvičiť by ste mali približne na 75-80% svojho maximálneho výkonu. Potom môžete počítať s najvýraznejším kardiovaskulárnym benefitom.

 


Zamyslite sa preto nad sebou, či aeróbny tréning nezanedbávate.
Pod kontrolou by ste ale mali mať aj hladinu svojho LDL ("zlého") cholesterolu, tým totiž výrazne znižujete riziko srdcových ochorení. 5-10 gramov vlákniny denne vám pomôže znížiť hladinu tohto nežiaduceho cholesterolu (do jedálnička preto zaraďte ovsené vločky a celozrnné produkty).



Ako ste sa mohli sami pri čítaní tohto článku presvedčiť, tak starostlivosť o vnútro tela nie je nijako zložitá a tá troška práce za to určite stojí.

 


Ak chcete vyzerať dobre navonok, tak musíte začať vo vnútri.

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.