Životopis Arnolda Schwarzenegera

Zo života skromného, ale veľmi talentovaného Arnolda

Arnold nemal vo svojom živote nič vopred vybavené a strojcom vlastného úspechu si bol len on sám. O tom svedčia aj podmienky, v ktorých vyrastal.

Narodil sa 30. júla v rakúskom Thal blízko mesta Graz vo veľmi chudobnej rodine, kde často nebolo čo do úst. Síce ho vlastný otec (miestny policajný dôstojník) a súrodenci veľmi podporovali v tom, ako užitočne trávi voľný čas, popravde mal s nimi napäté vzťahy.

V detstve sa Arnold priam hľadal – najprv hrával futbal, potom atletiku, venoval sa plávaniu až sa napokon našiel pri posilňovaní a kulturistike. Mal na to predpoklady, resp. zaujal mnohých trénerov, pretože v ňom videli veľký potenciál.

Arnold Schwarzenegger

V puberte meral 180 cm, ale s naberaním na váhe bolo ešte dosť práce. Jemu sa však páčilo, ako sa pri cvičení svaly napínajú, bol skutočne horlivým priaznivcom kulturistiky.

Svalnatý a dobre stavaný muž vyhráva jedno ocenenie za druhým

Je pravdou, že na svoj mladý vek nemal príliš veľa priateľov medzi rovesníkmi. Niektorí sa ani netajili, že je to pre jeho mohutnú postavu. Pôsobil síce veľmi sebavedomo, ale u mnohých zanechával skôr zmiešané pocity. Tvrdo šiel za svojím snom, z každého neúspechu sa perfektne poučil a len tak mu bola dopriata veľmi slušná kariéra kulturistu.

Svoju profesionálnu kariéru oficiálne odštartoval ako sedemnásťročný. Za prvý väčší úspech možno považovať Majstrovstvá Európy juniorov v nemeckom meste Stuttgart. Vybojoval si prvenstvo, ale po tomto zážitku prišla väčšia studená sprcha. Pre športovca síce užitočná, ale pre člena vtedajšej rakúskej armády, čo opustil posádku načierno, to malo vážnejšie následky (vojenské väzenie).

V začiatkoch kariéry bol veľmi agresívny a sebaistý. Postupne ho dali „do laty“ aj významné priateľstvá, napr. so svojím idolom kulturistom a hercom Regom Parkom.

Dôležitým medzníkom bol pre Arnolda rok 1966. Okrem iných výhier vyhral aj titul Mr. Universe na súťaži Nabba v Londýne. Ten rok len v rámci amatérov, no nasledujúce dva roky aj celkovo. V tom čase dostal pozvánku od amerického kulturistu a vydavateľa fitness časopisov Joe Weidera, aby sa zúčastnil prestížnych Majstrovstiev sveta IFBB v USA.

Ponuku prijal a bol na začiatku plnenia si snov za veľkou mlákou. Najviac sa mu v jeho začiatkoch určite vrylo do pamäti druhé miesto na IFBB v USA, 1969 (New York), kde o titul bojoval s trojnásobným držiteľom tohto titulu Sergiom Olivom.

Arnold Schwarzenegger

V tom istom roku bol však držiteľom titulu Mr. Universe taktiež na IFBB. V roku 1969 – 1970 sa zúčastňoval aj súťaží Nabba v Londýne, kde zakaždým obhájil titul Mr. Universe vo svojej triede aj celkovo.

Arnold mal byť na čo vo svojom profesijnom živote pyšný. Mal vôkol seba nielen dobrých trénerov, ale zároveň aj priateľov, ktorí ho natoľko posúvali, že opakovane od roku 1971 – 1975 vyhrával titul Mr. Olympia na súťaží IFBB. Koniec svojej kariéry ohlásil v roku 1975, ale o 5 rokov neskôr neodmietol IFBB v austrálskej Sydney, kde si obhájil prvenstvo.

Filmová a politická kariéra

Pre svoj mohutný zjav, sebaistý a vyrovnaný postoj si Arnold dokázal vybudovať slušnú kariéru aj vo filmovom priemysle. Samozrejme, najčastejšie bol obsadzovaný do akčných, sci-fi filmov. Za mnohé získal aj prestížne ocenenia.

Určite si ho spájate s postavou vo filme Terminator, celkovo v troch častiach. Preslávil sa aj filmom Connan the Barbarian a Connan Destroyer. Jeho druhým menom je pre mnohých Commando (film z roku 1985), Running Man (1987) alebo Predator (1987). Viac titulov – filmových, režisérskych a aj účinkujúcich spojených s týmto významným človekom nájdete v tomto odkaze.

Významným medzníkom v jeho politickej kariére bol rok 2003, keď v auguste oficiálne oznámil kandidatúru v blížiacich sa voľbách na post guvernéra mesta Kalifornie. Tie vyhral a ako novozvolený guvernér chcel podporovať ekonomickú prosperitu aj pre menších podnikateľov, zameriaval sa taktiež na environmentálnu situáciu vo svete. Jeho významné snahy sa dotýkali zrušenia zvyšovania poplatkov za motorové vozidlá a podieľal sa na veľmi drahých politických voľbách. Voliči zamietli všetky jeho volebné návrhy. Takýto neúspech vystriedali aj ekonomické ťažkosti mesta Kalifornia.

Arnold sa o to viac snažil hľadať súlad medzi politikou a obyvateľmi. Voľby vyhral aj v roku 2006, neprijal guvernérsky plat. Usiloval sa aj o zmeny v ústave, aby mohli kandidovať na prezidenta taktiež cudzinci. Žiaľ, neúspešne. V roku 2011 sa svojej funkcie vzdal.

Zanechal po sebe aj niekoľko plánov na riešenie problému globálneho otepľovania. Neskôr (v roku 2011) založil neziskovú organizáciu R20, ktorá sa venuje udržateľným zdrojom a kvalitnejšiemu životu na našej planéte.

foto: flickr.com, flickr.com

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.