4 Diéty ktoré vás môžu zabiť. Naozaj ?

Pri surfovaní netom som narazil na desivý titulok "4 najhoršie diéty: Čo ti pri nich hrozí? Hocikedy ide o život! "Zverejnený na stránke, ktorá  " ženám rozumie ". Išlo o typickú záležitosť ako je Žena a život a tak podobne. Čiže plátok, ktorý nachádzam pravidelne u mojej matky, hoci tá sa zakaždým dušuje, že ho jakživ nečítala. Čo je smiešne, ale len do chvíle, keď som zistil, že tými beštiálnymi diétami sú nám dobre známe sacharidové vlny, ketogénna diéta atď ... No nie je potom divu, že na mladé dievčatá usilujúce o redukciu svojich proporcií nastúpia ich kypré matky a babičky s tým , že si zničí život a zdravie, pretože si to teraz práve prečítali. A čo je napísané, to je dané a basta.

Takže teraz je načase dodať zase trochu munície protistrane. Preto reprodukujeme pôvodný článok a pod ním svoj názor, prečo je to celé hlúposť.

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-dieta-2_01f82d59f337f65e3e580346b9561118.jpg

Chudnúť chceme všetky a samozrejme ideálna diéta je tá, pri ktorej sa nemusíš obmedzovať a zároveň chudneš. Lenže to, bohužiaľ, nefunguje. A tak vyhľadávame diéty, ktoré sú nielen dlhodobo nefunkčné, ale hlavne hocikedy aj životu nebezpečné. Tu máme štyri najhoršie diéty aj ich následky.

1. Šialená diéta - Ketogénna diéta

Jedná sa o tzv. Bielkovinovú diétu. Budeš totiž jesť iba  samé bielkoviny a omedzíš sacharidy na minimum. Telo sa tak dostane do fázy "ketózy", kedy organizmus vďaka nedostatku cukrov začne spaľovať tuky. Znie to síce dobre, najmä ak trpíš nadváhou, ale ketóza rozhodne nie je stav nijako priaznivý pre telo, je stavom núdze. V tomto stave núdze naozaj kilá idú dole a to aj veľmi rýchlo, ale najmä odvodnením spôsobeným neprirodzene nízkym príjmom sacharidov.

Čo ti pri nej hrozí ?

Predovšetkým sa priprav na permanentnú únavu. Tá sa stane tvojím najlepším kamarátom a rozhodne si v čase, keď sa do tejto diéty pustíš, neplánujte žiadnu športovú aktivitu. Jednoducho to nezvládneš. Čo ťa asi nepoteší je tiež to, že aj napriek vyššom príjme  bielkovín klesá podiel svalovej hmoty, telo stráca aktívnu telesnú hmotu, čím sa znižuje bazálny metabolizmus. Po skončení diéty je len málokto schopný postupne navyšovať príjem sacharidov (pečiva, príloh, ovocie), väčšina ľudí sa na tieto potraviny doslova vrhne, pretože si ich museli dlho odopierať, a hádaj, kto vyhráva na celej čiare, no jasne, že kámoš jojo efekt. Zatiaľ čo pri diéte si zhodila aktívnu svalovú hmotu, pri jojo efekte naberáš   len tuk. Spomalí sa ti metabolizmus a každá ďalšia diéta bude horšia a horšia.

Čo je blábol a čo je pravda:

Naozajstnú perlu nájdeme hneď vo vete, ktorá hovorí, že chudnete vďaka odvodneniu spôsobenom nedostatkom sacharidov. Áno, sacharidy viažu na seba vodu, ale tú vodu v tele drží predovšetkým podkožný tuk. Preto, keď sú kulturisti málo vyrysovaný, majú v podkoží tuk, zadržujú tenký film vody aj pri skutočne výraznej  manipulácii s vodou. Celý princíp Ketogénnej  diéty spočíva v tom, že telo čerpá energiu z tukov a bielkovín, čo je pre neho energeticky omnoho náročnejšie, než príjem energie zo sacharidov. Keď to poviem jednoduchšie na príklade, telo musí na túto premenu vynaložiť 10 kalórií, aby vydolovalo 8 kalórií z jedla na svoju prevádzku a zvyšné 2 kalórie si musí požičať z tukových zásob. Dôvod, prečo niekto vyhľadáva Ketogénnu diétu, je práve v miernom spomalení metabolizmu, kedy človek toľko netrpí hladom a navyše si trochu viac pochutí, lebo tučnejšia strava je predsa len lahodnejšia než suchá bez štipky tuku. Čiže, čo je tu prezentované ako číre zlo, je práve výhodou ketogénna diéta, ktorá je  do určitého momentu skutočne veľmi účinná . Zároveň netuším, ako to autorka myslela s úbytkom svalovej hmoty, ale Ketogénna diéta je naopak oveľa prívetivejšie k udržaniu svalovej hmoty ako ostatné diéty. Samozrejme za predpokladu, že cvičíte. Takže je možné, že s touto šokujúcou  alternatívou pôvodný článok asi nepočíta.

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-dieta-3_01f82d59f337f65e3e580346b9561118.jpg

2. Šialená diéta - Sacharidové vlny

Táto metóda sa stala hitom snáď cez noc. O čo ide? Zjednodušene povedané ide o to, že každý deň prijímaš iné množstvo sacharidov, pričom telo tak trochu šokuješ a metieš  a ono je nútené udržiavať metabolizmus stále aktívny. Navyše pri tejto diéte dostávaš do tela dostatočné množstvo bielkovín, takže nestrácaš svalovú hmotu. Možno aj preto jej prepadli hromadne všetci vyznávači kulturistiky. Čo ťa môže odradiť, je počítanie sacharidov až do zblbnutia. Musíš sa naučiť čítať etikety.

Čo ti pri nej hrozí ?

Pri výraznom znížení príjmu sacharidov v strave sa dostavuje silná únava, pri vyššom príjme sacharidov zase môže dochádzať k neúmerne vysokému zvýšeniu hladiny cukru po jedle, čo všeobecne provokuje zápalové mechanizmy v organizme. V prípade, že máš problémy s výkyvmi hladiny cukru v krvi,  mala by byť táto diéta pre teba tabu. Mohlo by totiž ľahko dôjsť k nevoľnosti, závratom alebo hypoglykémii. Ak chceš držať sacharidové vlny, mal by si si ich nechať vypracovať priamo na mieru odborníkom. Ak sa do nich pustíš s nejakou tridsaťdňovou  výzvou, potom si môžeš aj zničiť zdravie. Pri zle nastavenej diéte totiž dochádza k rozhodeniu metabolizmu, čo môže mať veľmi vážne dôsledky pre tvoje zdravie.

Čo je blábol a čo pravda:

Ak ste čítali pozorne predchádzajúcej hrozbu, zaznamenali ste informáciu, že pri príjme zvýšeného množstva bielkovín u Ketogénnej  diéty vám spadnú svaly, kdežto u nižšieho príjmu bielkovín v sacharidových vlnách nie. To si možno vysvetliť jedine tým, že autorka bola v čase písania textu na silných antidepresívach. Ale čo, to je detail. Sacharidové vlny "sú zlé, pretože dochádza k rozhodeniu metabolizmu". No o to práve ide. Princíp sacharidových vĺn spočíva v intenzívnej stimulácii metabolizmu s cieľom našponovať jeho rýchlosť na maximum. Potom totiž budete jesť na prasknutie a napriek tomu chudnúť. Ale nebojte sa, nejde to do nekonečna a tiež sa to dá veľmi ľahko regulovať. Stačí postupne pridávať tuky a "zakázané potraviny" a neskôr docielite toho, že váš stravovací režim bude relatívne voľný, ale zaručí vám štíhlu líniu.
Pravda je tá, že v dňoch s nízkymi cukrami budete unavený . Pravda je tiež to, že diabetici by nízke sacharidové vlny rozhodne držať nemali. Ale to je asi tak všetko. To, že sacharidové vlny v najrôznejších modifikáciách používa väčšina ľudí venujúcich sa fitness alebo kulturistike (ako správne autorka poznamenala), svedčí o tom, ako účinná a relatívne dobre zvládnuteľná táto diéta je.

 3. Šialená diéta - Intermitentné hladovania    

Čo si pod týmto šialeným pojmom predstaviť? Ide o chudnutie pomocou prerušovaného hladovania, kedy sa strieda fáza príjmu potravy s fázou, kedy žiadnu energiu, ani potravu neprijímaš. Najprv začneš s hladovaním iba jeden deň, potom dva, tri a niektorí dospeli až k 6 týždennému hladujúcemu  programu ! Je  celkom iste jasné, že toto žiadny rozumný človek, ktorý potrebuje energiu na bežný život, nemôže zvládnuť.      

Čo ti pri nej hrozí ?

Tu už ide v prípade zlého načasovania a netrénovanému  organizmu doslova o život. Spočiatku tvoje telo funguje normálne, bez výraznejších zmien. Po zhruba troch dňoch sa dostaví pocit únavy, slabosti i nevoľnosti. Počítať musíš tiež s pocitmi chladu, bolesťou hlavy, alebo závratmi. Údajne po prekonaní 10. dňa hladovania sa potom nálada zlepší, získaš dostatok energie a vôbec sa cítiš ako znovuzrodená, priznávame bez mučenia, že to sme jednoducho nezvládli. Najväčšou hrozbou je potom samotný návrat k normálnej strave. Ak sa pustíš do jedla hlava nehlava, potom si koleduješ  o poriadne zdravotné problémy, dokonca môže ísť o život. Rovnako dlhú dobu, čo si hladovala, musíš držať tzv. Návratovú diétu, pri ktorej začínaš najprv s príjmom štiav, potom ľahkých pokrmov a veľmi pozvoľna sa navracíš k normálnej strave. V opačnom prípade ti hrozia hnačky, kŕče, šialené bolesti brucha.

Uff, za nás jednodňový  pôst áno, dlhšiu dobu ďakujeme, nechceme!

Čo je pravda a čo blábol:  

Tu by sme sa konečne mohli zhodnúť. Ani ja nevidím na dlhotrvajúcom hladovaní nič pozitívne. Trochu sa to približuje systému Warrior Diet, ktoré ale borci paradoxne používajú na pribratie a rast svalovej hmoty.  

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-dieta-5_01f82d59f337f65e3e580346b9561118.jpg 4. Šialená diéta - Diéta 5: 2    

Päť dní jedz všetko, dva dni sa kontroluj , radí diéta 5: 2. Počas dní, kedy sa budeš v strave obmedzovať, by tvoj príjem energiou nemal presiahnuť 500 kilokalórií za deň a sľubovaným váhovým úbytkom by mal byť necelý pol kilogram za každý deň.

Čo ti pri nej hrozí ?

Pri nepravidelnom stravovaní dochádza k spomaleniu metabolizmu. Ak riešiš problémy jedlom, potom sa u teba vďaka tejto diéte zvyšuje riziko rozvoja záchvatového prejedania. Môžeš sa cítiť unavená, nesústredená, v strese, trápiť ťa môžu výkyvy hladiny cukru, bolesti hlavy. Najväčšou hrozbou tejto diéty sú však mentálne poruchy príjmu potravy.

Čo je pravda a čo blábol ?    

Tu je zjavné, že autorka jednoducho nepochopila princíp sacharidových vĺn. Toto je totiž úplne to isté. Len sa nepracuje so sacharidmi každý deň, ale 5 dní sa držia  nízko a dva dni vysoko. Pretože sa jednoducho každý přežere. Toto bežne používajú kulturisti, kedy sa 5- 6 dní držia  a potom "skolabujú" pod horou obalov z McDonalda. Vžilo sa pre to pomenovanie Prasací deň, čiže Prasačák. A prečo sa to teda vlastne robí? No , ide opäť o nám už dobre známu stimuláciu metabolizmu. Ak 5 dní máte obmedzený príjem energie, telo v zásobárňach tuku zavelí šetriť energiou, spomaliť metabolizmus a tým pádom sa prestane chudnúť aj pri nízkom energetickom príjme. Lenže potom príde smršť kalórií, telo si povie koniec krízy, prestaneme šetriť s energiou, metabolizmus pustite na plný výkon . A zase chudnete. Jediné, s čím by som súhlasil, je to, že 500 kalórií na deň je veľmi málo a úbytok pol kila denne strašne veľa . Takže len pridajte na jedle a je to OK.                       

Na záver chcem povedať, že lamentovať vo všetkých odsekoch nad tým, že budete unavený, že  sem tam budete mať hlad a že keď sa na to nekontrolovateľne vykašlete, budete tučnejší  viac ako predtým. Áno, to je bezpochyby pravda. Obžierať  sa, je totiž relatívne zábavné, dať to späť zase do kopy už menej. Je to rovnaké ako s dlhmi. Napožičiavať  si prachy a potom ich  roztočiť je bezpochyby príjemnejšie a menej bolestivé ako to splácať späť. Lenže keby tá štíhla línia a pevné telo bola tak jednoduchá vec, mal by ho každý. A to nemá. Takže ak chcete vyzerať ako vaše obľúbené fitnessky, pripravte sa na trochu toho sebaobetovania. Ak to celé snaženie pojmete ako zmenu životného štýlu, máte napoly vyhraté. Jasne, znamená to pravidelnú aktivitu, konzumovanie správnych jedál a pevný poriadok do konca života. Lenže to, čo sa vám teraz zdá ako nevýhoda, je obrovský benefit do života, ktorý oceníte už veľmi skoro. Žiadna diéta na svete nedokáže zakonzervovať formu na veky. Diéta je stav, kedy sa do formy dostanete a potom ju voľnejším režimom udržujete. To ale neznamená, že skončíte s ryžou a nastúpite na chlpaté knedle. Jem ryžu už 20 rokov a áno, autorka má pravdu, vykašľať sa na to, vyrastie mi pupok a obrastie ma mach. Ale prečo by som to mal preboha robiť? Čo mi kto ponúkne lepšieho? Čumenie  na Ordinácii v Ružovej záhrade ? Nie, vďaka, radšej fitko a ryžu. A takto to bude časom aj u vás ... :-)  

     

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.