ANABOLIZÁCIA A HYDRATÁCIA

Nie je to tak dávno, čo som sa presvedčil o tom, že virtuálny fitness svet je v súčasnosti miestom , zdrojom informácií najrôznejšieho charakteru. Od ľudí, ktorý  nepripúšťajú akúkoľvek šancu pre rast svalovej hmoty bez masívneho podávania dopingových látok, cez tých , ktorý garantujú svalové prírastky podávaním tých najdrahších doplnkov výživy, až k tým, ktorý odmietajú aplikáciu akýchkoľvek suplementov tvrdením, že sú absolútne neúčinné.

Nebojte sa, mojím cieľom nie je polemizovať o ich pravdivosti resp. nepravdivosti. To čo som napísal na začiatku bol len úvod, ktorým by som chcel doplniť jedno zaujímavé tvrdenie, ktoré anabolizmus (tzn. Rast svalovej hmoty) podmieňovalo aplikáciou suplementov schopných \ "natiahnuť \" dostatočné množstvo vody do svalovej bunky. Bohužiaľ, tak ako vo väčšine prípadov, ani v tomto to nie je tak jednoduché. Niekto si tu pletie príčinu s dôsledkom. Je síce pravdou, že keď nastane zvýšená hydratácia svalovej  bunky, tak už sa obvykle naštartovali anabolické procesy, ale nadbytok vody vo svalovej bunke by som určite za príčinu anabolizmu nepovažoval. Je to iba dôsledok presunu širokého spektra aminokyselín, vitamínov, minerálov, glukózy, tukov a iných dôležitých zložiek výživy dovnútra bunky. Bez týchto komponentov, transportovaných dovnútra bunky vplyvom prirodzene vylučovaných hormónov, by naše svaly jednoducho nerástli. Ale pozor, akékoľvek zvýšenie jednej, dvoch, alebo aj troch zložiek sa určite neprejaví automatickým rastom svalovej hmoty, prípadne prírastkom na sile.

Komplikované ? Pre niekoho možno áno, ale ja len tvrdím ... v kulturistike sa svalový rast nedosahuje vďaka masívnej aplikácii jedného \ "zázračného \" suplementu. Bez ohľadu na to, či ide o ten zo skupiny dopingových, alebo klasických, povolených doplnkov. Nerobím to rád, ale skôr než sa posunieme ďalej, pozrime sa do sveta teórií ...

Membránová bariéra

Každá svalová bunka je ohraničená membránou, ktorá nie je nepriepustná - je to biologicky veľmi aktívny systém, v ktorom existujú tisíce otvorených aj uzavretých kanálov slúžiacich k transportu nielen vody, ale aj aminokyselín, tukov, glukózy, minerálov atď .. Tieto sa nachádzajú v bunke i extracelulárnom priestore . Naviac je súčasťou ďalšieho, veľmi zložitého systému, ktorého úlohou je sprostredkovať odpoveď na stovky signálov, vrátane tých, za ktoré sú zodpovedné prirodzene vylučované hormóny. Väčšina aminokyselín sa dostáva dovnútra buniek vďaka využívaniu mechanizmu, ktorý je označovaný ako Na-dependentný osmotický gradient. Ide v podstate o masívny presun sodíka (Na) do bunky, ktorý so sebou \ "sťahuje \" tiež vodu spoločne s komponentmi nevyhnutnými pre rast. Výsledkom môže byť 20 až 30 násobné zvýšenie ich koncentrácie v porovnaní s koncentráciou v extracelulárnom  priestore . Transport aminokyselín cez membránu však nenastane bez adekvátneho signálu od príslušného hormónu.

Nevyhnutnosť inzulínu

Jedným z najsilnejších \ "kontrolórov \" prísunu vody a v nej rozpustených živín do svalov je inzulín. Ak sú jeho hladiny nízke, alebo paradoxne vysoké, nastáva zastavenie procesov označovaných ako anabolické. Nastáva stagnácia rastu svalovej hmoty, prichádza katabolizmus. Stabilné stredné hladiny inzulínu v krvi sú ideálne a chytrí kulturisti to veľmi dobre vedia. Prečo tí najlepší z najlepších konzumujú denne 6 i viac jedál, vďaka ktorým v pravidelných intervaloch dodávajú svojmu telu dostatok proteínov a komplexných cukrov ?

Minimálne kvôli trom keďže:

... pravidelne podávané pokrmy dodávajú telu nepretržitý tok uhľohydrátov, bielkovín, minerálov, vitamínov, suplementárnych doplnkov výživy a vody, ktoré sú nevyhnutné pre anabolizmus

... rozdelenie celodennej dávky živín a doplnkov do niekoľkých dávok podstatne zvyšuje ich vstrebateľnosť a využiteľnosť

... pravidelnosťou sa dosahuje stabilizácia hladín glukózy a následne aj inzulínu počas celého dňa

Glukagón je katabolický

Nemám nič proti suplementom, ktoré dokážu \ "natiahnuť \" do svalovej bunky zvýšené množstvo vody, ale vhodný tréning v kombinácii s kvalitnou stravou skonzumovanou  počas dňa minimálne v šiestich dávkach, sú podstatne dôležitejšie pre rast vašej svalovej hmoty. Udržiavanie stabilných inzulínových hladín a živín v krvi je nesporne pre anabolizmus to najdôležitejšie. Častou chybou veľmi tvrdo trénujúcich kulturistov je to, že dovolia neprimerane klesnúť hladine inzulínu. Stačí, keď ich tréningy sú nadmerne dlhé, alebo ak počas tréningu nepijú nápoje s malým množstvom sacharidov, prípadne nejedia niekoľko hodín a je tu spomínaný problém. V takom prípade je nástup katabolických dejov, ktoré spomalia vaše pokroky (alebo sa negatívne podpíšu na vašej, ťažko nadobudnutej svalovej hmote), otázkou niekoľkých minút. Pankreas zvyšuje produkciu hormónu glukagónu, ktorý pôsobí katabolicky na svaly - bunková hydratácia sa znižuje, nastáva spomalenie transportu aminokyselín do bunky, svaly nerastú. A nepomôžu tu žiadne suplementy, schopné zvýšiť prítomnosť vody vo svalovej bunke.

Pochopili ? Triviálnymi chybami dokážete eliminovať prínos akokoľvek efektívnych suplementárnych doplnkov výživy !

Kortizol je megakatabolický

Spomenul som výživu, kvalitu jednotlivých jedál, v skratke som spomenul prínos suplementárnych doplnkov výživy, vhodný tréning. Ale anabolizmus dokáže ovplyvniť dokonca aj vaša nálada. Prečo nálada ? Bolo preukázané, že nielen tvrdý a dlhý tréning, traumy (napr. Popáleniny, svalové poškodenie, poranenie), ale dokonca aj zlosť, hnev, strach, úzkosť i bolesť dokážu niekoľkonásobne zvýšiť hladinu ďalšieho katabolicky účinného hormónu - kortizolu. A zvýšená hladina kortizolu automaticky znamená stop rastu svalovej hmoty. Je jasné, že v bežnom živote je naozaj ťažké vyhnúť sa všetkým stresovým podnetom, ktoré vyvolávajú nárast hladín kortizolu. Športová prax ale pozná postupy, ako ho  \ "dostať \" do normálu - napr .. dávkou vitamínu C, alebo adaptogénmi  v akejkoľvek forme.

Aj oxidácia bráni anabolizmu

Ďalšou chybou, ktorá sa negatívne podpisuje na náraste svalovej hmoty, je podcenenie účinku antioxidačného systému v organizme. Intenzívny tréning spôsobuje vznik obrovského množstva voľných radikálov vo svaloch. Zvýšený oxidatívny stres následne spôsobuje zmenšovanie objemu svalových buniek otváraním kanálov v bunkových membránach, ktorými sa vyplavuje nielen voda ale aj draslík - spustenie anabolických dejov nenastáva.

Moja rada ? Určite skôr, než siahnete po doplnku s efektom bunkovej hydratácie, použite bezpečné antioxidačné doplnok pre každodennú aplikáciu.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.