FITNESS BURGER

Nebojte sa, neklame vás zrak .
Aj taký burger , pokiaľ sa dobre pripraví , sa môže stať kvalitným , výživovo hodnotným a chutným pokrmom , ktorý zapadne do zdravého jedálnička . Stále neveríte ? Potom čítajte ďalej . Iste sa vám stalo, že ste boli (a možno nie jedenkrát) v časovej tiesni a siahli ste po jedle, ktoré nebolo tak úplne vzorové. Možno, že sa vám táto "nepríjemnosť" stáva častejšie, ako ste si doteraz boli ochotní pripustiť. Scenár je väčšinou podobný - siahnete po kusu mäsa, ktoré poriadne osolíte a ledabolo ho hodíte na panvicu, kde už je "kaluž" oleja  (hlavne, aby bolo jedlo čo najskôr) a výsledkom je steak plný tuku a soli. Toto asi nebude to pravé pre vaše svaly, že?


https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-burger-2_7ae21dc86aee301643620f2d7a7edd95.jpgV dnešnom článku sa preto pozrieme na to, ako pripraviť mäso nielen v krátkej dobe, ale hlavne tak, že bude zodpovedať zásadám správnej výživy. A domnievame sa, že si vyberie naozaj každý - ten, kto chce budovať svalovú hmotu, ale aj tí z vás, ktorí sa chcete zbaviť nadbytočného tuku. Dokonca pre vás máme aj recept na burger, ktorý pomôže v boji proti voľným radikálom - tzv. Antioxidačný burger. Ak už máte chute na poriadny kus mäsa, tak rýchlo čítajte ďalej. Čaká na vás 5 skvelých receptov na fitnes burgery. Osobne môžem každý z nich odporučiť.

BURGER NA SVALY

Tento burger sa skladá z dvojitej dávky hovädzieho mäsa, syra čedar, vajíčka, hlávkového šalátu, morčacej  šunky, papriky a grilovanej  cibuľky. Ak nemáte radi syr čedar, tak samozrejme voľte iný druh - napríklad eidam. A prečo vyberáme morčaciu šunku ? Obsahuje totiž o polovicu menej nasýtených tukov ako šunka bravčová.

Na 1 porciu budete potrebovať

  • 300 gramov hovädzieho mäsa,
  • 60 gramov syru čedar,
  • 2 plátky morčacej šunky (min. 90%),
  • 1 vajce,
  • 2 plátky cibule,
  • 2 plátky papriky,
  • list šalátu,
  • lyžička light majonézy,
  • lyžička dijonskej horčice,
  • morskú soľ a korenie podľa chuti,
  • celozrnné pečivo

Ako na to ? 

Z mletého hovädzieho mäsa vyformujte malé placky, posoľte a okoreňte. Mäso ugrilujte z oboch strán a posypte strúhaným syrom. Ďalej ugrilujte morčaciu šunku a cibuľu, na panvici osmažte vajíčko z oboch strán, osoľte a okoreňte ho. V malej miske si zmiešame majonézu a horčicu. Prekrojte si pečivo a tiež ho na malú chvíľku dajte grilovať a následne rozdeľte zmes majonézy a horčice na obe polky pečiva. Pridajte hovädzie mäso, vajcia, morčaciu šunku, cibuľu, papriky a šalát.

Dobrú chuť !

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-burger-3_7ae21dc86aee301643620f2d7a7edd95.jpgBURGER PLNÝ ZDRAVÝCH TUKOV

Môžete sa tešiť na hovädzí burger s rukolou, avokádom, olivovo-mandľovou zmesou, paprikou a syrom.

Na jednu porciu budete potrebovať

Burger  :

  • 150 gramov hovädzieho mäsa,
  • 30 gramov syru (čedar, eidam - záleží na vás),
  • pečivo,
  • hrsť rukoly,
  • ¼ avokáda,
  • 2 plátky papriky

OLIVOVO - MANDĽOVÁ  ZMES :

  • 180 gramov zelených a čiernych olív bez kôstky,
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 40 gramov pražených mandlí,
  • 75 gramov grilovanej  červenej papriky,
  • štvrť lyžičky morskej soli,
  • štvrť polievkové lyžice vínneho octu

- Všetky tieto ingrediencie rozmiešajte, aby vznikla hladká hmota

Ako na to ? 

Mleté hovädzie mäso vyformujete do placky a buď mäso grilujete alebo opečiete a posypete ho strúhaným syrom. Následne opečte prekrojené pečivo a obe polky potrite olivovo-mandľovou zmesou. Na pečivo dajte mäso, rukolu, avokádo a papriku.

A máte hotovo!

NÍZKOSACHARIDOVÝ BURGER

Niečo pre tých z vás, ktorí musia držať sacharidy nakrátko . Namiesto pečiva použijete hlávkový šalát, miesto majonézy balzamikový ocot, tymián, ktorý má veľmi pozitívne účinky na ľudské zdravie - obsahuje (podobne ako červené víno) flavonoidy, ďalej pridáte nízkotučný tvrdý syr, papriku a cibuľku.

Na jednu porciu budete potrebovať

BURGER:

  • 150 gramov chudého hovädzieho mäsa,
  • 30 gramov menej tučného tvrdého syra,
  • 2 veľké listy hlávkového šalátu,
  • 2 plátky papriky,
  • morskú soľ a korenie

KARAMELIZOVANÁ  CIBULKA S TYMIANOM

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 1 cibuľa - pokrájaná na kolieska,
  • tymian

Ako pripraviť karamelizovanú cibuľku
Na panvici rozpáľte olivový olej, pridajte pokrájanú cibuľku a tymián a restujte asi 10 minút - cibuľa musí mať zlatohnedú farbu.

Ako na to ?

Hovädzie mäso opäť vytvarujte na placku, okoreňte, posoľte a ugrilujte. Na vrch položte plátok syra a nechajte ho roztiecť na mäse. Následne ugrilované mäso položte na šalátový list, pridajte papriku a dve polievkové lyžice karamelizovanej cibuľky. Všetko ešte pokvapkajte balsamicovým octom. Ak chcete z balsamico vytvoriť "tuhšiu" zmes, tak si najprv do malého hrnca nalejte šálku balsamicového octu, nechajte ho zahriať, potom teplotu redukujte a pomaly varte do tej doby, než sa odparí tekutina a ocot získa sirupovú konzistenciu.
Potom už len priklopte ďalším listom šalátu a môžete si vychutnať zdravú pochúťku.

NÍZKOTUČNÝ BURGER

Áno, aj taký burger sa dá pripraviť. A chuťovo vôbec neutrpí. Len vymeníme hovädzie mäso za hydinové.

Na jednu porciu budete potrebovať

BURGER

  • 120 gramov morčacieho mäsa,
  • štvrť cibule ,
  • morskú soľ a korenie,
  • čajovú lyžičku olivového oleja,
  • 1 celozrnné pečivo,
  • 2 plátky papriky

PAPRIKOVÁ SALSA

  • 3 nakladané uhorky,
  • 2 pečené červenej papriky,
  • hrsť koriandra (najlepšie listy)

Ako na salsu?

Uhorku pokrájajte na kúsky, pečené papriky olúpte a očistite od jadierok a pokrájajte. Následne zmiešajte všetky ingrediencie.

Ako pripravíte burger

Ugrilujete cibuľu a zmiešate ju s mletým morčacím mäsom. Vyformujete placku, ktorú okoreníte a posolíte. Mäso môžete ugrilovať alebo opiecť.
Pečivo tiež opečte, ale ešte pred tým, než ho dáte na panvicu, ho pokvapkajte trochou olivového oleja. Dovnútra potom vložte mäsovú placku, 2-3 polievkové lyžice salsy a papriku.

Dobrú chuť!

ANTIOXIDANT BURGER

To najlepšie nakoniec. Môj favorit. Nielen pre milovníkov mäsa, ale aj pre tých z vás, ktorí holdujú zelenine a zároveň chcú urobiť aj niečo pre očistu tela.
Napríklad kel, ktorý je súčasťou receptu, obsahuje najviac látok s antioxidačným účinkom. Opäť sa vrátime k hovädziemu mäsu, doplníme ho zeleninou a sezamovým pečivom.

Na jednu porciu budete potrebovať

BURGER

  • 150 gramov mletého hovädzieho mäsa,
  • soľ + korenie,
  • sezamové pečivo (prípadne celozrnné),
  • 2 čajové lyžičky sojanézy  (alebo majonézy light),
  • 2 polievkové lyžice pokrájané červenej papriky,
  • hrsť semienok alfaalfa (zoženie v predajni so zdravou výživou, ak ich nebudete mať k dispozícii, môžete ich nahradiť hrsťou brokolice, ktorú "rozdrolíme" na kúsočky), veľkú hrsť baby špenátu (najlepšie čerstvé listy)

NAKLADANÁ  ČERVENÁ CIBUĽA

  • 1 červenú cibuľu pokrájajte na hrubšie kolieska a vložte do 250 ml citrónovej šťavy. Nechajte takto marinovať 24 hodín.

KAPUSTOVÉ CHIPSY

Na ne budete potrebovať 4 listy zeleného  kelu, ktoré pokrájame na menšie kúsky, položíte na plech, pokvapkáte olivovým olejom a vložíte do predhriatej rúry (180 stupňov). Pečte je 5-10 minút alebo do tej doby, až budú okraje listov chrumkavé. Ale pozor - listy vám nesmú  zhnednúť!
Upečené chipsy posypte zľahka morskou soľou.

Ako na to ?

Mäsovú placku okoreňte, posoľte a ugrilujte (prípadne opečte). Následne tiež opečte sezamové pečivo, prekrojte ho a na každú stranu rozotrite sojanézu alebo majonézu. Potom na pečivo položte mäso, pečenú papriku, semienka alfaalfa (alebo brokolicu), kapustovej chipsy, cibuľu a špenátové listy. Prikryte druhú žemlí a môžete sa pustiť do jedla.

V dnešnom, trošku netradičnom, článku sme vám chceli ukázať, že niekedy aj "zatracované" jedlo, ktoré na prvý pohľad rozhodne nevyzerá, že by sa hodilo do jedálnička športovcov, sa môže vďaka správnej príprave stať výživovo hodnotným a zdravým jedlom.

Dúfam, že vám niektorý z burgerov zachutí.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-burger-5_7ae21dc86aee301643620f2d7a7edd95.jpg

Produkty v článku

Súvisiace články

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

V tomto článku sa pozrieme na otázku koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí, pretože pri tejto otázke panuje veľa mýtov a poloprávd. Čítajte ďalej. Zobraziť celý článok

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu slúži na meranie energetickej potreby tela, zistíte aké množstvo kalórií potrebujete denne na udržanie aktuálnej hmotnosti. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.