Nebojte sa, neklame vás zrak .
Aj taký burger , pokiaľ sa dobre pripraví , sa môže stať kvalitným , výživovo hodnotným a chutným pokrmom , ktorý zapadne do zdravého jedálnička . Stále neveríte ? Potom čítajte ďalej . Iste sa vám stalo, že ste boli (a možno nie jedenkrát) v časovej tiesni a siahli ste po jedle, ktoré nebolo tak úplne vzorové. Možno, že sa vám táto "nepríjemnosť" stáva častejšie, ako ste si doteraz boli ochotní pripustiť. Scenár je väčšinou podobný - siahnete po kusu mäsa, ktoré poriadne osolíte a ledabolo ho hodíte na panvicu, kde už je "kaluž" oleja (hlavne, aby bolo jedlo čo najskôr) a výsledkom je steak plný tuku a soli. Toto asi nebude to pravé pre vaše svaly, že?
V dnešnom článku sa preto pozrieme na to, ako pripraviť mäso nielen v krátkej dobe, ale hlavne tak, že bude zodpovedať zásadám správnej výživy. A domnievame sa, že si vyberie naozaj každý - ten, kto chce budovať svalovú hmotu, ale aj tí z vás, ktorí sa chcete zbaviť nadbytočného tuku. Dokonca pre vás máme aj recept na burger, ktorý pomôže v boji proti voľným radikálom - tzv. Antioxidačný burger. Ak už máte chute na poriadny kus mäsa, tak rýchlo čítajte ďalej. Čaká na vás 5 skvelých receptov na fitnes burgery. Osobne môžem každý z nich odporučiť.
BURGER NA SVALY
Tento burger sa skladá z dvojitej dávky hovädzieho mäsa, syra čedar, vajíčka, hlávkového šalátu, morčacej šunky, papriky a grilovanej cibuľky. Ak nemáte radi syr čedar, tak samozrejme voľte iný druh - napríklad eidam. A prečo vyberáme morčaciu šunku ? Obsahuje totiž o polovicu menej nasýtených tukov ako šunka bravčová.
Na 1 porciu budete potrebovať
300 gramov hovädzieho mäsa,
60 gramov syru čedar,
2 plátky morčacej šunky (min. 90%),
1 vajce,
2 plátky cibule,
2 plátky papriky,
list šalátu,
lyžička light majonézy,
lyžička dijonskej horčice,
morskú soľ a korenie podľa chuti,
celozrnné pečivo
Ako na to ?
Z mletého hovädzieho mäsa vyformujte malé placky, posoľte a okoreňte. Mäso ugrilujte z oboch strán a posypte strúhaným syrom. Ďalej ugrilujte morčaciu šunku a cibuľu, na panvici osmažte vajíčko z oboch strán, osoľte a okoreňte ho. V malej miske si zmiešame majonézu a horčicu. Prekrojte si pečivo a tiež ho na malú chvíľku dajte grilovať a následne rozdeľte zmes majonézy a horčice na obe polky pečiva. Pridajte hovädzie mäso, vajcia, morčaciu šunku, cibuľu, papriky a šalát.
Dobrú chuť !
BURGER PLNÝ ZDRAVÝCH TUKOV
Môžete sa tešiť na hovädzí burger s rukolou, avokádom, olivovo-mandľovou zmesou, paprikou a syrom.
Na jednu porciu budete potrebovať
Burger :
150 gramov hovädzieho mäsa,
30 gramov syru (čedar, eidam - záleží na vás),
pečivo,
hrsť rukoly,
¼ avokáda,
2 plátky papriky
OLIVOVO - MANDĽOVÁ ZMES :
180 gramov zelených a čiernych olív bez kôstky,
2 polievkové lyžice olivového oleja,
3 strúčiky cesnaku,
40 gramov pražených mandlí,
75 gramov grilovanej červenej papriky,
štvrť lyžičky morskej soli,
štvrť polievkové lyžice vínneho octu
- Všetky tieto ingrediencie rozmiešajte, aby vznikla hladká hmota
Ako na to ?
Mleté hovädzie mäso vyformujete do placky a buď mäso grilujete alebo opečiete a posypete ho strúhaným syrom. Následne opečte prekrojené pečivo a obe polky potrite olivovo-mandľovou zmesou. Na pečivo dajte mäso, rukolu, avokádo a papriku.
A máte hotovo!
NÍZKOSACHARIDOVÝ BURGER
Niečo pre tých z vás, ktorí musia držať sacharidy nakrátko . Namiesto pečiva použijete hlávkový šalát, miesto majonézy balzamikový ocot, tymián, ktorý má veľmi pozitívne účinky na ľudské zdravie - obsahuje (podobne ako červené víno) flavonoidy, ďalej pridáte nízkotučný tvrdý syr, papriku a cibuľku.
Na jednu porciu budete potrebovať
BURGER:
150 gramov chudého hovädzieho mäsa,
30 gramov menej tučného tvrdého syra,
2 veľké listy hlávkového šalátu,
2 plátky papriky,
morskú soľ a korenie
KARAMELIZOVANÁ CIBULKA S TYMIANOM
2 polievkové lyžice olivového oleja,
1 cibuľa - pokrájaná na kolieska,
tymian
Ako pripraviť karamelizovanú cibuľku
Na panvici rozpáľte olivový olej, pridajte pokrájanú cibuľku a tymián a restujte asi 10 minút - cibuľa musí mať zlatohnedú farbu.
Ako na to ?
Hovädzie mäso opäť vytvarujte na placku, okoreňte, posoľte a ugrilujte. Na vrch položte plátok syra a nechajte ho roztiecť na mäse. Následne ugrilované mäso položte na šalátový list, pridajte papriku a dve polievkové lyžice karamelizovanej cibuľky. Všetko ešte pokvapkajte balsamicovým octom. Ak chcete z balsamico vytvoriť "tuhšiu" zmes, tak si najprv do malého hrnca nalejte šálku balsamicového octu, nechajte ho zahriať, potom teplotu redukujte a pomaly varte do tej doby, než sa odparí tekutina a ocot získa sirupovú konzistenciu.
Potom už len priklopte ďalším listom šalátu a môžete si vychutnať zdravú pochúťku.
NÍZKOTUČNÝ BURGER
Áno, aj taký burger sa dá pripraviť. A chuťovo vôbec neutrpí. Len vymeníme hovädzie mäso za hydinové.
Na jednu porciu budete potrebovať
BURGER
120 gramov morčacieho mäsa,
štvrť cibule ,
morskú soľ a korenie,
čajovú lyžičku olivového oleja,
1 celozrnné pečivo,
2 plátky papriky
PAPRIKOVÁ SALSA
3 nakladané uhorky,
2 pečené červenej papriky,
hrsť koriandra (najlepšie listy)
Ako na salsu?
Uhorku pokrájajte na kúsky, pečené papriky olúpte a očistite od jadierok a pokrájajte. Následne zmiešajte všetky ingrediencie.
Ako pripravíte burger
Ugrilujete cibuľu a zmiešate ju s mletým morčacím mäsom. Vyformujete placku, ktorú okoreníte a posolíte. Mäso môžete ugrilovať alebo opiecť.
Pečivo tiež opečte, ale ešte pred tým, než ho dáte na panvicu, ho pokvapkajte trochou olivového oleja. Dovnútra potom vložte mäsovú placku, 2-3 polievkové lyžice salsy a papriku.
Dobrú chuť!
ANTIOXIDANT BURGER
To najlepšie nakoniec. Môj favorit. Nielen pre milovníkov mäsa, ale aj pre tých z vás, ktorí holdujú zelenine a zároveň chcú urobiť aj niečo pre očistu tela.
Napríklad kel, ktorý je súčasťou receptu, obsahuje najviac látok s antioxidačným účinkom. Opäť sa vrátime k hovädziemu mäsu, doplníme ho zeleninou a sezamovým pečivom.
Na jednu porciu budete potrebovať
BURGER
150 gramov mletého hovädzieho mäsa,
soľ + korenie,
sezamové pečivo (prípadne celozrnné),
2 čajové lyžičky sojanézy (alebo majonézy light),
2 polievkové lyžice pokrájané červenej papriky,
hrsť semienok alfaalfa (zoženie v predajni so zdravou výživou, ak ich nebudete mať k dispozícii, môžete ich nahradiť hrsťou brokolice, ktorú "rozdrolíme" na kúsočky), veľkú hrsť baby špenátu (najlepšie čerstvé listy)
NAKLADANÁ ČERVENÁ CIBUĽA
1 červenú cibuľu pokrájajte na hrubšie kolieska a vložte do 250 ml citrónovej šťavy. Nechajte takto marinovať 24 hodín.
KAPUSTOVÉ CHIPSY
Na ne budete potrebovať 4 listy zeleného kelu, ktoré pokrájame na menšie kúsky, položíte na plech, pokvapkáte olivovým olejom a vložíte do predhriatej rúry (180 stupňov). Pečte je 5-10 minút alebo do tej doby, až budú okraje listov chrumkavé. Ale pozor - listy vám nesmú zhnednúť!
Upečené chipsy posypte zľahka morskou soľou.
Ako na to ?
Mäsovú placku okoreňte, posoľte a ugrilujte (prípadne opečte). Následne tiež opečte sezamové pečivo, prekrojte ho a na každú stranu rozotrite sojanézu alebo majonézu. Potom na pečivo položte mäso, pečenú papriku, semienka alfaalfa (alebo brokolicu), kapustovej chipsy, cibuľu a špenátové listy. Prikryte druhú žemlí a môžete sa pustiť do jedla.
V dnešnom, trošku netradičnom, článku sme vám chceli ukázať, že niekedy aj "zatracované" jedlo, ktoré na prvý pohľad rozhodne nevyzerá, že by sa hodilo do jedálnička športovcov, sa môže vďaka správnej príprave stať výživovo hodnotným a zdravým jedlom.
V dnešnom uponáhľanom svete, kde sa čoraz viac ľudí snaží o aktívny a zdravý životný štýl, sa často kladie dôraz na samotný tréning. Potíme sa v posilňovniach, beháme kilometre a prekonávame svoje limity. Avšak, rovnako dôležitou, ak nie dôležitejšou, časťou tejto rovnice je regenerácia.
Zobraziť celý článok
Mnohí ľudia chcú byť fit a zlepšiť svoje zdravie, ale je ťažké dodržiavať vhodný režim. Tieto jednoduché kroky a tipy vám pomôžu začať cvičebný program, ktorý vám môže vyhovovať a umožnia vám v ňom pokračovať. Najdôležitejšie je začať pomaly a zastaviť sa na tempe, ktoré je dlhodobo udržateľné.
Zobraziť celý článok
Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.