Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí
V tomto článku sa pozrieme na otázku koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí, pretože pri tejto otázke panuje veľa mýtov a poloprávd. Čítajte ďalej. Zobraziť celý článok
Nebojte sa, neklame vás zrak .
Aj taký burger , pokiaľ sa dobre pripraví , sa môže stať kvalitným , výživovo hodnotným a chutným pokrmom , ktorý zapadne do zdravého jedálnička . Stále neveríte ? Potom čítajte ďalej . Iste sa vám stalo, že ste boli (a možno nie jedenkrát) v časovej tiesni a siahli ste po jedle, ktoré nebolo tak úplne vzorové. Možno, že sa vám táto "nepríjemnosť" stáva častejšie, ako ste si doteraz boli ochotní pripustiť. Scenár je väčšinou podobný - siahnete po kusu mäsa, ktoré poriadne osolíte a ledabolo ho hodíte na panvicu, kde už je "kaluž" oleja (hlavne, aby bolo jedlo čo najskôr) a výsledkom je steak plný tuku a soli. Toto asi nebude to pravé pre vaše svaly, že?
V dnešnom článku sa preto pozrieme na to, ako pripraviť mäso nielen v krátkej dobe, ale hlavne tak, že bude zodpovedať zásadám správnej výživy. A domnievame sa, že si vyberie naozaj každý - ten, kto chce budovať svalovú hmotu, ale aj tí z vás, ktorí sa chcete zbaviť nadbytočného tuku. Dokonca pre vás máme aj recept na burger, ktorý pomôže v boji proti voľným radikálom - tzv. Antioxidačný burger. Ak už máte chute na poriadny kus mäsa, tak rýchlo čítajte ďalej. Čaká na vás 5 skvelých receptov na fitnes burgery. Osobne môžem každý z nich odporučiť.
Tento burger sa skladá z dvojitej dávky hovädzieho mäsa, syra čedar, vajíčka, hlávkového šalátu, morčacej šunky, papriky a grilovanej cibuľky. Ak nemáte radi syr čedar, tak samozrejme voľte iný druh - napríklad eidam. A prečo vyberáme morčaciu šunku ? Obsahuje totiž o polovicu menej nasýtených tukov ako šunka bravčová.
Na 1 porciu budete potrebovať
Ako na to ?
Z mletého hovädzieho mäsa vyformujte malé placky, posoľte a okoreňte. Mäso ugrilujte z oboch strán a posypte strúhaným syrom. Ďalej ugrilujte morčaciu šunku a cibuľu, na panvici osmažte vajíčko z oboch strán, osoľte a okoreňte ho. V malej miske si zmiešame majonézu a horčicu. Prekrojte si pečivo a tiež ho na malú chvíľku dajte grilovať a následne rozdeľte zmes majonézy a horčice na obe polky pečiva. Pridajte hovädzie mäso, vajcia, morčaciu šunku, cibuľu, papriky a šalát.
Dobrú chuť !
Môžete sa tešiť na hovädzí burger s rukolou, avokádom, olivovo-mandľovou zmesou, paprikou a syrom.
Na jednu porciu budete potrebovať
Burger :
OLIVOVO - MANDĽOVÁ ZMES :
- Všetky tieto ingrediencie rozmiešajte, aby vznikla hladká hmota
Ako na to ?
Mleté hovädzie mäso vyformujete do placky a buď mäso grilujete alebo opečiete a posypete ho strúhaným syrom. Následne opečte prekrojené pečivo a obe polky potrite olivovo-mandľovou zmesou. Na pečivo dajte mäso, rukolu, avokádo a papriku.
A máte hotovo!
Niečo pre tých z vás, ktorí musia držať sacharidy nakrátko . Namiesto pečiva použijete hlávkový šalát, miesto majonézy balzamikový ocot, tymián, ktorý má veľmi pozitívne účinky na ľudské zdravie - obsahuje (podobne ako červené víno) flavonoidy, ďalej pridáte nízkotučný tvrdý syr, papriku a cibuľku.
Na jednu porciu budete potrebovať
BURGER:
KARAMELIZOVANÁ CIBULKA S TYMIANOM
Ako pripraviť karamelizovanú cibuľku
Na panvici rozpáľte olivový olej, pridajte pokrájanú cibuľku a tymián a restujte asi 10 minút - cibuľa musí mať zlatohnedú farbu.
Ako na to ?
Hovädzie mäso opäť vytvarujte na placku, okoreňte, posoľte a ugrilujte. Na vrch položte plátok syra a nechajte ho roztiecť na mäse. Následne ugrilované mäso položte na šalátový list, pridajte papriku a dve polievkové lyžice karamelizovanej cibuľky. Všetko ešte pokvapkajte balsamicovým octom. Ak chcete z balsamico vytvoriť "tuhšiu" zmes, tak si najprv do malého hrnca nalejte šálku balsamicového octu, nechajte ho zahriať, potom teplotu redukujte a pomaly varte do tej doby, než sa odparí tekutina a ocot získa sirupovú konzistenciu.
Potom už len priklopte ďalším listom šalátu a môžete si vychutnať zdravú pochúťku.
Áno, aj taký burger sa dá pripraviť. A chuťovo vôbec neutrpí. Len vymeníme hovädzie mäso za hydinové.
Na jednu porciu budete potrebovať
BURGER
PAPRIKOVÁ SALSA
Ako na salsu?
Uhorku pokrájajte na kúsky, pečené papriky olúpte a očistite od jadierok a pokrájajte. Následne zmiešajte všetky ingrediencie.
Ako pripravíte burger
Ugrilujete cibuľu a zmiešate ju s mletým morčacím mäsom. Vyformujete placku, ktorú okoreníte a posolíte. Mäso môžete ugrilovať alebo opiecť.
Pečivo tiež opečte, ale ešte pred tým, než ho dáte na panvicu, ho pokvapkajte trochou olivového oleja. Dovnútra potom vložte mäsovú placku, 2-3 polievkové lyžice salsy a papriku.
Dobrú chuť!
To najlepšie nakoniec. Môj favorit. Nielen pre milovníkov mäsa, ale aj pre tých z vás, ktorí holdujú zelenine a zároveň chcú urobiť aj niečo pre očistu tela.
Napríklad kel, ktorý je súčasťou receptu, obsahuje najviac látok s antioxidačným účinkom. Opäť sa vrátime k hovädziemu mäsu, doplníme ho zeleninou a sezamovým pečivom.
Na jednu porciu budete potrebovať
BURGER
NAKLADANÁ ČERVENÁ CIBUĽA
KAPUSTOVÉ CHIPSY
Na ne budete potrebovať 4 listy zeleného kelu, ktoré pokrájame na menšie kúsky, položíte na plech, pokvapkáte olivovým olejom a vložíte do predhriatej rúry (180 stupňov). Pečte je 5-10 minút alebo do tej doby, až budú okraje listov chrumkavé. Ale pozor - listy vám nesmú zhnednúť!
Upečené chipsy posypte zľahka morskou soľou.
Ako na to ?
Mäsovú placku okoreňte, posoľte a ugrilujte (prípadne opečte). Následne tiež opečte sezamové pečivo, prekrojte ho a na každú stranu rozotrite sojanézu alebo majonézu. Potom na pečivo položte mäso, pečenú papriku, semienka alfaalfa (alebo brokolicu), kapustovej chipsy, cibuľu a špenátové listy. Prikryte druhú žemlí a môžete sa pustiť do jedla.
V dnešnom, trošku netradičnom, článku sme vám chceli ukázať, že niekedy aj "zatracované" jedlo, ktoré na prvý pohľad rozhodne nevyzerá, že by sa hodilo do jedálnička športovcov, sa môže vďaka správnej príprave stať výživovo hodnotným a zdravým jedlom.
Dúfam, že vám niektorý z burgerov zachutí.