Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

Čo sú Sacharidy?

Sacharidy sú jedným z troch základných typov živín, ktoré poskytujú energiu nášmu telu. Spolu s bielkovinami a tukmi tvoria základnú časť našej stravy. Sacharidy sa nachádzajú v mnohých potravinách, od ovocia a zeleniny po obilniny a mliečne výrobky.

Chemicky sú sacharidy zložené z uhlíkových, vodíkových a kyslíkových atómov v určitom pomere. Ich základnou jednotkou sú monosacharidy, ako napríklad glukóza, fruktóza a galaktóza. Tieto jednoduché cukry sa následne môžu spojiť do zložitejších zlúčenín nazývaných disacharidy (napríklad sacharóza, laktóza) alebo polysacharidy (napríklad škrob, vláknina).

Pozrite si našu ponuku gainerov a sacharidov

Sacharidy sú hlavným zdrojom energie pre naše telo. Keď ich konzumujeme, sú trávené a rozložené na glukózu, ktorá je potom využitá na poskytnutie energie bunkám v tele. Okrem poskytovania energie majú sacharidy aj ďalšie dôležité funkcie, ako je udržiavanie správnej funkcie mozgu a nervového systému, podpora trávenia a podpora imunitného systému.

Koľko gramov sacharidov denne?

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí sa nedá presne definovať. Optimálne množstvo sacharidov v našej strave je individuálna záležitosť, ktorá závisí od viacerých faktorov. Medzi tieto faktory patria pohlavie, vek, zloženie tela, úroveň fyzickej aktivity, stravovacie návyky a metabolizmus.

Vplyv fyzickej aktivity a svalovej hmoty

Ľudia, ktorí sa pravidelne venujú cvičeniu a majú vyššie množstvo svalovej hmoty, môžu potrebovať väčšie množstvo sacharidov na podporu svojich energetických potrieb. Silový tréning so závažiami a intenzívne šprinty sú typické príklady aktivít, pri ktorých naše telo využíva sacharidy ako hlavný zdroj energie. Preto by športovci a ľudia so zvýšenou fyzickou aktivitou mali zvážiť prispôsobenie svojej stravy tak, aby obsahovala dostatočné množstvo sacharidov na udržanie výkonu a regeneráciu svalov.

Dôležitosť zdravého metabolizmu

Zdravý metabolizmus je ďalším kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim množstvo sacharidov, ktoré môžeme bezpečne konzumovať. Ľudia trpiaci metabolickým syndrómom alebo cukrovkou typu 2 môžu mať zníženú toleranciu sacharidov. Preto by mali byť opatrní pri ich konzumácii a mali by sa sústrediť na komplexné sacharidy s nižším glykemickým indexom, ktoré pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.

 

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

 

V nasledujúcich častiach tohto článku sa budeme zaoberať vplyvom sacharidov na proces chudnutia a preskúmame mýty a fakty týkajúce sa ich úlohy v našej strave a životnom štýle.

Mýtus 1 - sacharidy sú zlé a treba ich úplne vynechať zo stravy, ak chcete schudnúť

Tento mýtus je jedným z najrozšírenejších a môže viesť k nesprávnemu prístupu k strave. Niektorí ľudia si myslia, že úplné vynechanie sacharidov z ich jedálnička je kľúčom k úspešnému chudnutiu. Avšak, sacharidy sú dôležitým zdrojom energie pre naše telo a sú nevyhnutné pre správne fungovanie mozgu a svalov.

Fakt 1 - sacharidy sú súčasťou vyváženej stravy a je dôležité vybrať správne typy

Namiesto úplného vynechania sacharidov by sme sa mali snažiť o ich vyvážený príjem. Komplexné sacharidy obsiahnuté v celozrnných potravinách, ako sú ovsené vločky, hnedá ryža a celozrnný chlieb, sú bohatým zdrojom vlákniny a energie. Tieto sacharidy sa pomaly trávia, udržiavajú stabilnú hladinu cukru v krvi a poskytujú dlhotrvajúci pocit sýtosti.

Mýtus 2 - sacharidy spôsobujú naberanie hmotnosti a sú zodpovedné za tukové nárasty

Aj keď nadmerný príjem sacharidov môže viesť k nadbytku kalórií a následnému naberaniu hmotnosti, nie je to jediný faktor. Zložitejšie je samotné kalorické bilancovanie a celkový životný štýl. Pri chudnutí je dôležité dosiahnuť kalorický deficit, čo znamená, že musíte spáliť viac kalórií, ako ste prijali.

Fakt 2 - pri chudnutí je dôležitý kalorický deficit, nie úplné vynechanie sacharidov

Chudnutie je v konečnom dôsledku otázkou energetického bilancovania. Ak chcete schudnúť, musíte sa snažiť dosiahnuť kalorický deficit tým, že budete konzumovať menej kalórií, ako vaše telo potrebuje na udržanie váhy. Sacharidy by mali byť súčasťou vyváženej stravy a mali by sa konzumovať v rámci celkového energetického príjmu.

Mýtus 3 - diéta s nízkym obsahom sacharidov je jediný spôsob, ako schudnúť

Diéty s nízkym obsahom sacharidov, ako napríklad keto diéta, sa stali populárnymi vo svete chudnutia. Avšak, pre niektorých ľudí môže byť ťažké dodržiavať takúto diétu dlhodobo a môže to mať aj negatívny vplyv na niektoré aspekty zdravia.

Prečítajte si: Ako funguje bielkovinová diéta?

Fakt 3 - diéta s nízkym obsahom sacharidov nie je pre každého vhodná a nie je jediným spôsobom, ako schudnúť

Každý jedinec je jedinečný a nie každá diéta je vhodná pre každého. Diéty s nízkym obsahom sacharidov môžu byť užitočné pre niektorých ľudí, ale pre iných môžu byť neudržateľné a dokonca aj nezdravé. Dôležité je nájsť diétu, ktorá vyhovuje vašim individuálnym potrebám a preferenciám.

 

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

 

Pri plánovaní stravy a diéty je dôležité mať na pamäti, že sacharidy sú nevyhnutnou súčasťou vyváženej stravy. Ich správny výber a kontrola množstva môžu mať pozitívny vplyv na váš metabolizmus, hmotnosť a celkové zdravie. Namiesto úplného vynechania sacharidov by sme sa mali snažiť o ich vyvážený príjem ako súčasť zdravého životného štýlu. A pamätajte si, že najdôležitejšie je dosiahnutie kalorického deficitu, ak chcete schudnúť, a celková vyváženosť stravy a životného štýlu pre udržanie zdravého telesného stavu.

Zdroje:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Monosacharid
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19246357
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180828085922.htm

 

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Prečo užívať kolagén v tehotenstve?

Prečo užívať kolagén v tehotenstve?

Pôvod slova kolagén nachádzame vo výrazoch ako „spájať, lepiť“. Z toho vyplýva základná funkcia kolagénu, významného stavebného prvku v ľudskom tele. Dnes ho predstavíme ako súčasť zdravej výživy pre tehotné a dojčiace ženy. Zobraziť celý článok

Proteínové wafle s múkou ale aj bez múky

Proteínové wafle s múkou ale aj bez múky

Proteínové wafle vám poskytnú potrebnú dávku bielkovín a zároveň potešia chuťové poháriky. Ponúkame vám tri recepty na proteínové wafle. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.