Výpočet bazálneho metabolizmu

Metabolizmus je zložitý proces, ktorý zahŕňa rôzne chemické reakcie v tele a je nevyhnutný pre udržanie života a zabezpečenie energie. Jedným z jeho kľúčových aspektov je bazálny metabolizmus, ktorý predstavuje množstvo energie, ktoré naše telo spotrebuje na základné životné funkcie, ako je dýchanie, udržiavanie teploty tela a fungovanie orgánov, aj keď nedochádza k žiadnej fyzickej aktivite. Tu sa dozviete viac o tom, čo je to bazálny metabolizmus a ako sa vypočítava.

Čo je bazálny metabolizmus?

Bazálny metabolizmus, skrátene BMR (BasalMetabolic Rate), je miera energetického výdaju v pokoji. Ide o množstvo kalórií, ktoré telo potrebuje na udržanie základných funkcií, ako je cirkulácia krvi, dýchanie a fungovanie orgánov, aj keď nedochádza k žiadnej fyzickej aktivite. Tento energetický výdaj sa meria v kalóriách denne a predstavuje základnú energetickú potrebu tela.

Prečítajte si: Koľko kalórií denne prijať?

Kalkulačka či výpočet bazálneho metabolizmu

Existuje niekoľko vzorcov, ktoré hodíte do kalkulačky, na výpočet bazálneho metabolizmu, z ktorých niektoré berú do úvahy faktory ako pohlavie, vek, váha a výška. Jedným z najpoužívanejších vzorcov je Harris-Benedictova rovnica. Pre ženy sa vypočíta nasledovne:

BMR = 655 + (9,6 × váha v kg) + (1,8 × výška v cm) - (4,7 × vek v rokoch)

Pre mužov je vzorec podobný, s menšími úpravami:

BMR = 66 + (13,7 × váha v kg) + (5,0 × výška v cm) - (6,8 × vek v rokoch)

Ak chcete určiť svoju celkovú dennú potrebu príjmu – koľko kalórií potrebujete, vynásobte teraz hodnotu BMR, ktorá vám vyšla príslušným faktorom aktivity takto:

  • Pri sedavom spôsobe života: BMR x 1,2
  • Pri miernej aktivite (ľahké cvičenie a pohyb 1-3 dni v týždni): BMR x 1,375
  • Pri strednej aktivite (mierne cvičenie a tréning 3-5 dní v týždni): BMR x 1,55
  • Pri silnej aktivite: BMR x 1,725
  • Pri extra aktivite (každodenné náročné cvičenie alebo fyzická práca): BMR x 1,9

Po výpočte BMR môžete určiť celkové množstvo kalórií (kcal), ktoré telo denne potrebuje na udržanie aktuálnej hmotnosti. Tento údaj sa následne môže použiť na plánovanie stravy a cvičenia s cieľom dosiahnuť konkrétne zmeny v hmotnosti a teda vám pomôže schudnúť.

Čo ovplyvňuje bazálny metabolizmus? 

Bazálny metabolizmus je ovplyvnený rôznymi faktormi, ako je genetika, vek, pohlavie, hmotnosť a hladina fyzickej aktivity. Napríklad muži majú vo všeobecnosti vyšší BMR ako ženy, pretože majú tendenciu mať viac svalovej hmoty a menší podiel telesného tuku. Okrem toho aj vek môže ovplyvniť BMR, pričom s vekom môže dochádzať k poklesu svalovej hmoty a spomaleniu metabolizmu.

 

Výpočet bazálneho metabolizmu

 

Faktory aktivity a zrýchlenie metabolizmu

Okrem bazálneho metabolizmu existuje aj ďalší faktor ovplyvňujúci celkový energetický výdaj tela: úroveň fyzickej aktivity. Čím viac sa pohybujete a cvičíte, tým viac kalórií váš organizmus spaľuje. Niektoré tipy na zrýchlenie metabolizmu a zvýšenie aktivity zahŕňajú:

  • Cvičenie každý deň - pravidelná fyzická aktivita, vrátane aeróbneho cvičenia a silového tréningu, môže zvýšiť váš metabolizmus a podporiť spaľovanie kalórií.
  • Zvýšená fyzická aktivita - snažte sa zahrnúť viac pohybu do svojho každodenného života, ako je chôdza, jazda na bicykli alebo cvičenie na čerstvom vzduchu.
  • Silový tréning - budovanie svalovej hmoty pomocou silového tréningu môže zvýšiť váš bazálny metabolizmus, pretože svaly spaľujú viac kalórií ako tuk.
  • Dostatok spánku - nedostatok spánku môže narušiť hormonálnu rovnováhu tela a spomaliť metabolizmus. Snažte sa spať aspoň 7 - 8 hodín denne.
  • Pitie vody - dostatočný príjem vody je dôležitý pre optimálnu funkciu metabolizmu. Voda pomáha s trávením a transportom živín v tele.

Zahrnutím týchto tipov do vášho životného štýlu môžete podporiť zdravý a aktívny metabolizmus, čo môže mať pozitívny vplyv na váš celkový stav zdravia a pohody.

Zdroje:

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Prečo užívať kolagén v tehotenstve?

Prečo užívať kolagén v tehotenstve?

Pôvod slova kolagén nachádzame vo výrazoch ako „spájať, lepiť“. Z toho vyplýva základná funkcia kolagénu, významného stavebného prvku v ľudskom tele. Dnes ho predstavíme ako súčasť zdravej výživy pre tehotné a dojčiace ženy. Zobraziť celý článok

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

V tomto článku sa pozrieme na otázku koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí, pretože pri tejto otázke panuje veľa mýtov a poloprávd. Čítajte ďalej. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.