PETR BŘEZNA - KATEGORIA PHYSIQUE JE SKVELÁ VEC

 

 

 

 

O to väčšie prekvapenie bola pre mnoho kulturistických fanúšikov jeho forma na exhibičnom vystúpení firmy Extrifit na EVL s Prague 2014. Na ňom bolo zjavné, že Peter je späť a že sa s ním musí zase počítať. Nasledujúci rozhovor je vedený práve o tom, čo dnes Petr Března robí a čo chystá do budúcnosti. Ten, kto však Petra pozná, vie, že zachytiť jeho kvetnaté , pútavé a nadmieru vtipné rozprávanie, ktoré dokáže rozkvitnúť do šialených odbočiek a ďalších podružných historiek, je v textovej forme takmer nemožné. Napriek tomu verím, že pre vás prinášam aspoň letmý pohľad na Petra Březnu  tak, ako ho možno nepoznáte.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-brezna-1_0949a088eab4d4d7f493a5de730eeb18.jpg

 

 

 

Ahoj Peter, po nejakom útlme ťa je v poslednej dobe zase vidieť ? Všetko sa na dobré obracia, alebo ako to je?

 

 


Áno, je to tým, že sa mi zlepšila tá noha, po zdravotnej stránke sa všetko upokojilo a ja som sa  mohol oveľa viac venovať tréningu a tým pádom sa zase dostať trochu do formy. Aj preto som sa mohol zúčastniť niekoľkých akcií Extrifit a tým pádom je ma zase viac vidieť. Zatiaľ to sú len nejaké promo akcie, hoci častokrát veľmi vydarené a pre mňa motivačné , ale na pretekoch  som už dlho nebol. Ak to ale pôjde ďalej týmto smerom, rád by som sa niektorých súťaží zúčastnil už budúci rok.

 



Je vidieť, že tvoja forma momentálne nie je vôbec zlá.

 

 


Nie je to zlé, to je pravda. Je to preto, že som pôvodne zamýšľal pretekať už tento rok, ale nestihol by som sa predstaviť v adekvátnej forme, tak som to stopol a udržujem sa v tomto štandarde. Ja som otváral BFC Fitness v Českej Lípe, takže každý asi tuší, koľko je okolo toho starostí, takže sa to tým trochu skomplikovalo a na klasickú prípravu už neostal čas ani energia.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-brezna-2_0949a088eab4d4d7f493a5de730eeb18.jpg

Tvoje  nové fitness je ale evidentne zamerané trochu inak, že?

 

 

Je tu samozrejme kompletné vybavenie pre kulturistiku, nakoniec  som si túto silovú časť  robil aj pre seba, ale oveľa väčší dôraz som tentoraz kládol na aeróbnu zónu a funkčnú zónu tak, aby si na svoje prišli všetci športovci. Teda aj tí, ktorí majú posilňovanie len ako doplnok k svojim športom, alebo sa chcú venovať momentálne módnemu CrossFitu , Workout apod .. Ten trend je jednoducho taký, že železo zostáva, ale k tomu je treba mať aj funkčnú zónu, pretože to tzv. funkčné posilňovanie podľa mňa hneď tak neopadne, ako tomu je u módnych vecí typu Zumba atď .. Ale toto, čo tu mám, je len taký základ, pretože mi sem chodia atléti, horolezci atď .., takže chcem tu postaviť aj horolezeckú stenu, závesné siete pre hádzanie medicinbalom a podobne. Ale ono sa to hodí aj pre kulturistov, každý si to rád vyskúša, odreaguje sa a pritom posilňuje svaly, ktoré normálne nezaťaží.

 

             
Ty, hoci si predstaviteľ tej veľkej , ťažkej , dalo by sa povedať hardcore kulturistiky, si sa trénersky  dosť odklonil a venuješ sa práve príprave pretekárov kategórie physique, bikiny atď .. Je to tak?

 

 


Áno, určite. Už keď kategória Physique začínala a viedol som o tom niekde nejaký videorozhovor s Lukášom Roubíkom , kde sa ma pýtal na názor na túto kategóriu, tak som mu povedal, že v to vidím ako veľmi pozitívnu vec. Pre fitko, pre fitness biznis, je to jedine dobre. Toto je kategória, ktorá osloví hromadu ľudí. Je proste fakt, že každý asi nemôže mať 120 kíl a pritom by radi pretekali, radi by boli súčasťou tej fitness komunity a radi by zakúsili nejakú športovú kariéru. A tieto kategórie, bikiny a physique, to proste umožnili v podstate všetkým. Hoci samozrejme môžeme mať výhrady k prezentácii niektorých pretekárov, ktorá by mohla byť predsa len trochu mužnejšia . Avšak fakt je ten, že ty chalani vyzerajú mnohokrát veľmi  dobre.

 

 


A k funkčnému tréningu si sa dostal ako?

 

 


"Vďaka" tomu zraneniu nohy. Sám som trénovať nemohol a tak som sa viac venoval klientom. Ja nie som toho názoru, že tréner by mal s klientom chodiť dva roky po posilňovni a robiť s ním stále to isté . Veľa ľudí platí za to, že si nechajú podať železo a počítať opakovania. Ale to môže robiť kde kto. Podľa mňa je potrebné, aby sa ten klient niečo naučil, aby sa zlepšoval a zároveň bavil. A my nie sme v Prahe. U nás na severe (v Rumburku) sú v posilňovniach 4 stroje, takže čo máš na nich  stále vymýšľať? Takže som zapájal cviky s gumami lanama a jednoducho s ďalšími  pomôckami, ktoré ale nie sú zase tak nákladné na obstaranie. Takže som nakúpil TRX laná, ťažké laná, gumy a veľa ďalších vecí a začali sme na tom cvičiť. A ľudia to ocenili, pretože je hromada ľudí, ktorí ani nemajú práve náladu makať pod ťažkou činkou. Robia iné športy a pre nich je cvičenie s ťažkým medicinbalom proste prínosnejšie. Napríklad  horolezci mi sem do Českej Lípy chodia  len kvôli konštrukcii, na ktorú  sa zavesí na prsty a visí tu. Vonku nemôžu, je hnusne, tak blbne tu.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-brezna-3_0949a088eab4d4d7f493a5de730eeb18.jpg

A chodia ti sem teda taký tí klasický kulturisti?

 

 


Ale to je jasné , že áno ! Ale aj oni to využijú. Napríklad len pre spestrenie si tu ručkuú í, skúšajú  mlátiť kladivom do pneumatiky a tak. Normálne by kvôli tomu nikam nešli, ale keď už to tu je, tak ťa to láka, trepnúť  kladivom do tej  gumy.

 

 

 



Ok. Vráťme sa zase na chvíľu k tvojej osobe. Ty si bol nedávno v Grécku, kde si ako športovec zastupoval Extrifit u jeho importéra a mňa  prekvapilo, aké obrovské ohlasy na teba v Grécku boli. Ako to?

 

 


No ty mi povedz ... Ja neviem, ja som bol úplne v šoku. Veď ja som si pripadal ako Kai Green, ambasádor Olympie v Prahe ! Neskutočné, čo sa tam dialo! Keď som priletel, vzali ma rovno do posilňovne, kde už bolo stretnutie s nejakými výhercami tamojšej súťaže, ktorý  dostali niečo od Extrifitu a spoločný tréning so mnou. Takže sa trénovalo, fotilo a ja som mal potom pózing. A oni stále niečomu tlieskali. Človeče, ja som  si vyzliekol tričko, šiel som do tielka a oni začali tlieskať ako šialený. No ja som  vôbec nevedel, čo sa deje. Už to bol obrovský zážitok pre mňa a to to ešte len všetko začalo. Druhý deň ráno som si užil raňajky , výlet po Aténach a potom sa išlo na súťaž, ktorá začinala  len o šiestej  večer v krásnych priestoroch, narvaných ľuďmi. Keď potom bola súťaž, tak ma uviedol promotér na pódium, celá hala zase tlieskala, ja som im salutoval, potom ma usadili ako Phila Heatha v Prahe za rozhodcu k VIP stolu, tam som zase povstal a rozdával pozdravy , no pecka, čo ti mám rozprávať . No a potom som mal ísť robiť exhibíciu. A vďaka tomuto cirkusu som bol nervózny ako prasa. Ja som nikdy, nikdy v živote nebol nervózny z exhibície ani z pretekov ! Nikdy! Ale teraz som bol  z toho  úplne šialený. Tak som si hovoril, no Peťo, teraz to tam musíš rozbaliť, aby Gréci teda videli. A nic ... samozrejme ... Všetko som pokazil, to, čo som mal nacvičené, moc nevyšlo, a aj keď to asi nebolo tak poznať, pre mňa to bola najhoršia exhibícia, čo som urobil. A samozrejme nasledoval najväčší aplauz, čo som v živote zažil ... A tak som sa ešte rozhodol, nasmerovať  si to dole medzi ľudí a to ste nevideli , čo sa dialo ... No hotovo, neuveriteľné.

 

 



Takže po rokoch pretekania, je táto v podstate nevýznamná exhibícia jedným z tvojich najsilnejších zážitkov v kulturistike?

 

 


Určite. Oni boli neskutočne ústretový a pohostinný . Ja som od nich dostal  plaketu. Keď to tam hlásili, že mi ju dajú, myslel som si, že mi dajú niečo, čo im tam po niekom zostalo . Ale nie. Mám normálne plaketu so svojím menom, že som prínos pre ich súťaž alebo čo. No chápeš to? Alebo na seminári, ktorého sa mimochodom zúčastnila hromada ľudí, zakaždým, keď ti položili otázku, nezabudli poďakovať za to, že si prišiel a poctil ich návštevou. Tak ja som  zase zakaždým poďakoval za to, že som mohol prísť, takže ako sa to preložilo, tak sme si 5 minút ďakovali a potom sme mohli rozprávať.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-brezna-4_0949a088eab4d4d7f493a5de730eeb18.jpg

 

 

 

 

A ako ťa vôbec prezentovali ?

 

 


No, to som sa dozvedel neskôr. Trochu ako profíka, ktorý ale nie je profík, pretože mu to uniklo tesne. (Smiech) Nie, prezentovali ma ako tretieho z Arnold Classic a člena Extrifit Teamu. Extrifit tam má dobrý zvuk.

 

 

No tak my vieme, že máš dobré exhibície, to sme všetci videli na EVL s. Veľa ľudí hovorilo, že si rodený herec, ale moc ľudí nevie, že skutočne hráš v nejakých reklamách. Ako si sa k tomu dostal?

 

 

 


No, zase cez Extrifit, keď nejaká agentúra hľadala svalovca a tak  sme si odovzdali kontakty. Potom ma pozývali na všelijaké castingy, ktorých som sa zúčastňoval, ale nikdy to nevyšlo. Tak som im naposledy, keď mi volali, aby som niekam išiel, povedal, že na to kašlem, nech tam pošlú len fotky. A ono to vyšlo. Takže som nedávno dorobil reklamu na Mc Donald a teraz naposledy som hral nějakého gangstra v klipe nejakého čínskeho speváka. Na toho Mekáča to bolo len také krovie, ale v tom klipe toho Číňana už som mal celkom solídnu rolu. Prepadával som banku. Strieľačka s policajtmi, samopaly, výbuchy, no sranda ..

 

 

 

 

Lákalo by ťa, venovať sa herectvu viac?

 

 


Toto  posledné natáčanie bolo super a bol to jeden z mojich ďalších silných životných zážitkov. Inak neviem, no ... Lákalo by ma to, samozrejme, ale veľa záleží na šťastí a  známostiach. Ja ale nemám čas navštevovať nejaké kurzy a obchádzať castingy.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-brezna-5_0949a088eab4d4d7f493a5de730eeb18.jpg

Dobre. Budúci rok ťa teda uvidíme na pretekoch ?

 

 


Ja by som hrozne chcel. Určite by som chcel pretekať v Rakúsku, už kvôli tomu, že ma tam každoročne pozývajú, bude Mozolani Classic, možno aj Olympia amateur bude zase v Prahe, to by som chcel tiež  zažiť. Je toho dosť. Ale fakt neviem. Nič ma neobmedzuje v tréningu, silovo som na tom dobre, ale tá noha jednoducho nejako nechce rásť. Možno, je to tým, že som teraz málo jedol, nedával som tomu ani zďaleka 100%, vďaka tomu, že som robil to fitko, takže akonáhle sa to upokojí, tak to dúfam  pôjde. Momentálne mám 128 kg, vršok celkom ujde, silovo som na tom dobre, ale ja predovšetkým potrebujem, aby sa tie nohy zlepšili. Bez progresu na nohách nikam nepôjdem. Ale snažím sa to zlomiť, makám na nich.

 

 

 

A ak by si náhodou nešiel, uvidíme ťa zase v úlohe trénera na súťažiach?

 

 

 


Tak to je jasné, chalanov tu pripravujem dosť. Teší ma, že majú výsledky a že ich  to baví . Takže za BFC (Března Fitness club) určite zase vyrazíme v hojnom počte.

 

 

 

 

A zahrnieš tento rok do teamu pretekárov i svojou manželku Katku?

 

 

 


Áno. A ak udrží na uzde svoje chute, bude dobrá. My tým teraz celkom žijeme.

 

 

 

 

 

 

PETR BŘEZNA V BFC FITNESS

 

Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia
Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia
Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia Extrifit Slovakia

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.