Príklady ťahajú. A platí to aj pre (ne)užívanie AS

Možno ste zaznamenali, že som bol pred nedávnom pozvaný k jednému podcastu, kde sme s chalanmi klábosili o všetkom možnom, čo sa týka nášho fitness rybníčku a trošku tým suplovali klasické krčmové tlachy v našej sociálnej bubline, ktorých sa nám teraz moc nedostáva, keď sa musíme stretávať maximálne dvaja, alebo v piati, alebo traja musia byť vo vnútri a jeden stáť medzi futrami ...

Sorry, už sa v tom moc neorientujem. Každopádne najväčší rozruch vzbudil druhý diel, kde som sa vyjadril, že je absurdné a pokrytecké, keď bývalý úspešný sypač vedie protisypací odboj a agendu. Rozhorela sa veľká debata, ktorú som pretentokrát vynechal a nijako do nej nezasahoval.

A vynechal by som ju aj naďalej, keby tu nebola tá patália s Covidom. Normálne by som totiž písal o prebiehajúcom FIBE, o prípravách pretekárov na súťaže a točil viac videí. Lenže s FIBOM je (podľa mňa) na veky vekov ámen a pri tom zvyšku sa tvárime, že nikto nikde necvičí, aby sme nebudili zbytočný rozruch. Teda každá téma je teraz dobrá, a tak sa poďme v tom vychladujúcom hovienku ešte chvíľku povŕtať ...

Ale než začneme, poďme si vopred vyjasniť, že tu nechcem nikoho od ničoho odrádzať a už vôbec nie od boja proti dopingu. Len by som chcel viac obhájiť svoju myšlienku, prečo si myslím, že snaha kovaných Naturalov, ktorí nikdy nepoznali zdravotné dôsledky zneužívania AS, je oveľa efektívnejšia ako snaha úspešného pretekára, ktorý zaplatil za toto zneužívanie zdravím.

A ak sa vám zdá, že chodím okolo horúcej kaše a bojím sa zahryznutia do kyslého jablka tým, že sa zámerne vyhýbam vymenovať Petra Vaniša, tak vás v pokoji vyvediem z omylu. Jasne, Petra som v rozhovore menoval, resp. odpovedal na otázku moderátorov. Ale práve teraz, v tomto článku to o Petrovi vážne nebude, hoci sa mu v nasledujúcich riadkoch asi nevyhneme.

Dosaďme teda pokojne meno Mika Matarazzo, alebo akéhokoľvek iného svetoznámeho kulturistu, ktorý po konci kariéry prezrel a pustil sa do boja proti tomu, čo sám roky užíval a využíval. Zároveň nepochybujem o tom, že veľa už zosnulých kulturistov, ktorý sa odobrali na onen svet v mladistvom, alebo aspoň v relatívne mladom veku, by na smrteľnej posteli povedala vetu: "Ľutujem toho, asi to za to nestálo, nerobte rovnakú chybu ako ja, alebo tak niečo ... "

Keď si ale myslím, že práve títo ľudia sú vo svojej snahe trochu pokryteckí, dostane sa mi zásadného argumentu, že osvetu tiež robia vyliečený alkoholici, feťáci, gambleri atd ... Bohužiaľ, je to  ten najhlúpejší argument zo všetkých.

Než vznikol Extrifit, bol som niečo ako sociálny pracovník. Stretával som sa so všetkými vyššie uvedenými typmi ľudí a s menším, či väčším úspechom sa ich snažil zaradiť do pracovného procesu. A tak som sa veľakrát dostal do "príbytkov" týchto jedincov ...

No .. Asi takto ... Anaboliká sú síce v právnom poriadku na rovnakej rovine s tvrdými drogami, ale v sociálnej rovine nemôže byť väčšieho rozdielu. Za 30 rokov v kulturistike som už stretol hromadu kulturistov, fitnessek a mnohých užívateľov AS, ktorí si vďaka svojej záľube nasekali dlhy, častokrát rozvrátili manželstvo a mnoho z nich nebolo ani trochu tak free a cool po psychickej stránke, ako to prezentujú na sociálnych sieťach.

Ale NIKDY som sa nestretol s niekým, kto by mal pelech z odpadkov, žral zhnité jedlo z kontajnerov, chodili po ňom potkany a v rohu miestnosti mal "záchod", ktorý doslova, nie obrazne, tvorila hromada sračiek. Áno, títo ľudia, ak sa z toho vyhrabú, vie, čo to je byť na dne. Ich príbeh je odpudzujúci a motivačný zároveň. Ich farbisté rozprávanie o bývalom životnom štýle musí odradiť každého pubertiaka, ktorý má aspoň toľko šedej kôry mozgovej ako priemerne urastená čivava. Ale aký je príbeh bývalých hviezd kulturistiky?

No, Mika Matarazza som sledoval len v časopisoch, hltal jeho šoumenstvo a lýtka. A paže tiež. Chcel som byť ako on? Nepochybne. Ale tú jeho cestu moc nepoznám. To Petra, čoby takmer vrstovníka, som sledoval oveľa dôkladnejšie.

Chlap, ktorý brutálne drel. Ktorý vďaka tej drine, zarytosti, cieľavedomosti, tvrdosti v diéte a neústupnosti bol pre mňa odrazom toho, že keď ste makáč, prebúchate aj telesné dispozície, ktoré práve nehrajú vo váš prospech. Mašina. Mnohokrát som ho dával za vzor všetkým tým fňukačom a vlastne i sám sebe so slovami, pozri, kam to môžeš dotiahnuť, keď budeš drieť ...

A že berie anaboliká? Ano, asi áno, ale drieť musí, hovoril som. A Peter to skutočne dotiahol ďaleko. Z bezvýznamnej dediny až na Olympiu, k vlastnému fitku, spoločenskému uznaniu a rešpektu, akokoľvek v tom vzostupe malo užívanie AS svoju úlohu.

Wauu ...! No, ehmm, a toto má niekoho odradiť? Veď predsa presne kvôli tomuto začnú ľudia sypať, no nie? Aby dosiahli presne tohto. Áno, vlastne, AS sú nezdravé a Peter je dôkaz, zabudol som napísať ... Lenže to, že sú nezdravé, vedia úplne všetci. Dočítate sa to všade. Od ženských časopisov, po bulvár až po odbornejšie state, kedy vám na základe štúdií presne vypočítajú, ktorého dňa vám vyschne pravý semenník.

A čo viac! Hovoria to vo svojich videách aj takí tí propagátori AS ako je Filip Grznár a jemu podobný. Krivdili by sme mu, keby som zaprel, že mnohokrát zmienil škodlivosť AS vo svojej "tvorbe". Skrátka, to, že sú škodlivé, vie jednoducho každý. A napriek tomu sa situácia nijako nelepší, skôr naopak. Cesta ku sláve, svalom, spoločenskému uznaniu a titulom (kde už som to len písal?), Je s nimi jednoducho rýchlejší a zdravotné následky sú pre pubertiakov rovnako tak abstraktný pojem, ako hlavná výhra v Športke pre mňa.

A preto sa domnievam, že príklady nášho najznámejšieho naturálneho tria v zložení Honza Caha, Lukáš Roubík, alebo Aleš Lamka, sú oveľa, oveľa efektívnejší, hoci o zdravotných dôsledkoch pocítěných na vlastnej koži toho veľa povedať nemôžu. Sú to totiž práve oni, ktorí môžu ponúknuť rovnako pôsobivý príbeh aj bez použitia nedovolených prostriedkov. Jasne, na to, aby sa postavili vedľa Big Ramyho, to nebude, ale to nebude ani u 99,9% ultrasypačov z celého sveta. Ale všetci traja jasne ukázali, že môžu zbierať medaily na súťažiach.

Že môžu byť úspešní po športovej stránke. Ale nielen to! Jasne predvádzajú aj svoj obchodný úspech, založený na vedomostiach z oblasti výživy a tréningových techník čiže úspech v biznise tesne spätý s cvičením a "tým naším" životným štýlom.

A ruku na srdce, nebavíme sa tu o drobatkách. Ale čo je možno najviac motivujúce pre dospievajúceho jedinca, je sláva. Akokoľvek sa nám to zdá povrchné a prízemné, každý z nás tak trochu dúfa, že na neho občas zasvieti lúč záujmu.

Predovšetkým v puberte, kedy sa chceme veľmi páčiť, je to silný motor motivácie. A títo chlapci si na nezáujem fakt sťažovať nemôžu. Takže nech sa to vyznávačom brutálnych svalových objemov a vysokej výkonnosti páči alebo nie, Lamka, Caha a Roubík sú dnes v ČR bezpochyby násobne známejší medzi širokou verejnosťou, ako bývalí či súčasní vrcholoví pretekári s účasťou na Mr. Olympia.

Títo chalani skrátka ukazujú, že môžete mať skvelú postavu vzbudzujúce obdiv širokej verejnosti a zároveň byť spoločensky úspešný aj bez užívania AS a riskovania svojho zdravia. A preto ich považujem v boji proti AS za oveľa efektívnejšiu zbraň, lebo ak budete tak trochu magor ako ja a vzhliadnete sa v ceste maximálnych objemov, žiadne riziko vás rovnako neodradí ...

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.