STARŠÍ , ALE NIE MŔTVY

Niet pochýb o tom, že štát je len byrokratickou verziou schizofrénie. V piatok z nás chce vyžmýkať poslednú korunu, aby potom v pondelok mohol hádzať zlatky na všetky strany. Venuje horúčkovité úsilie a tisíce hodín na to, aby nás uchránil pred rakovinovým pľúcnym tumorom, ktorý by sa vám vytvoril skôr, než by ste si stihli objednať knedlovepřozelo, aby potom rovnako dlho uvažoval o tom, že zlacnie chlast a odvary nám pečeň. Zaoberá sa vymýšľaním nekonečnej fúry predpisov a zákazov v totálnej panike, že by sa nám skrivil hlas, alebo nedajbože došlo k metabolickej zmene menom smrť, aby mu vzápätí došlo, že má prázdnu pokladňu a bude si musieť požičať na dôchodky. Zapeklitá situácia len čo je pravda. Lenže, ako sa zdá, daňové príjmy z produktívneho občana sú predsa len výhodnejšie ako ušetrená starobná almužna a tak nabáda zamestnávateľa k nákupom najrôznejších športových kartičiek a benefitov, ktoré majú z jeho zamestnancov vytvoriť civilnú verziu Supermana.

Takže zatiaľ čo v skorších dobách by ste chlapíka po 40 hľadali v posilňovni iba tak na vrátnici, dnes sa to nimi vo fitkách len hemží a google vám vychrlí stovky obrázkov statných skorodôchodcov . A to je skvelá správa. Menší problém je však v tom, že cez to všetko to vo fitkách hocikedy vyzerá ako v rehabilitačnom centre pre vojnových veteránov. No vážne, bude mi štyridsaťpäť a v posilňovniach stretávam rovesníkov , jako sa preťahujú s ribstoly pomocou akési farebné gumy, hopkajú na balančných loptách a pod dohľady starostlivých trénerov držia v pažiach závažia, ktoré by s opovrhnutím v oku odvrhla aj moja pani. Pri pozornejšom pohľade však zistíte, že dotknutí chlapíci majú dve nohy a ruky, nenapadajú na jednu nohy a ani neroznášajú slintačku všade okolo. Skrátka, vyzerajú takmer rovnako ako normálny mladí chalani, až na to, že sa im sťahujú vlasy do uší. Napriek tomu všetko sa ich cvičenia nápadne podobá príprave na pohovor pre prijatie do Domova pre seniorov trpiacich nadmernou inkontinenciou.

Lenže nechcem z toho viniť trénerov . Ich počínanie je úplne prirodzené. Väčšine tých chalanov a dievčat je niečo cez 20 a keď za nimi príde niekto vo veku ich rodičov, pred očami im automaticky vyvstane chodiace parte. Nemal som to inak. Keď mi bolo 20 a otec bol v mojom veku, bol to v mojich očiach starý dedko. Predstava, že by mohol vykonávať činnosti ako je napríklad šport, alebo nedajbože dokonca sex, pochádzala z hrnčeka s veľkým označením Absurdné nápady. Nezmysel. Nemožnosť. Ale čo si budeme hovoriť, pred nejakými 25 rokmi ste skutočne na športoviskách vídali len zarytých celoživotných  športovcov, tak trochu čudákov, ale širokú verejnosť stredného veku rozhodne nie. Lenže doba sa zmenila, dnes mnoho dôchodcov žije oveľa mladistvejším životom než oni sami pred štvrť storočím, takže vina padá na pokročilejších  štyridsiatnikov, ktorí idú do fitnesscentra a nesmelo žbrblajú svoje požiadavky a ani to nie.

Bavím sa s mnohými chlapíkmi  môjho veku. Jasne, sem tam povedia, že ich  niečo túto pichne, tamto zaťahá a z postele sa im už vstáva o niečo horšie než predtým a bohužiaľ nie v sprievode ich celoživotného kamaráta, ktorý si už rád poleží. Ale nespomínam si, že by mi niekto povedal, že by chcel chodiť do fitka preto, aby zase urobil kotrmelec ako za mlada. Zato sa húfne vypytujú, či nie je ešte neskoro na to, mať solídnu svalnatú postavu, aby s ňou mohli oblbovať mladé dievčatá , keď už sa to v živote zvrtlo tak, že im Maserati ich  barákom neparkujem.

Inými slovami, na fyzičku a kondíciu sa ma pýta málokto, na svaly všetci. Tak ako je možné, že nakoniec skončia na balančnej  lopte a s modrou kilovkou v jednej ruke ? Pretože sa jednoducho hanbia. Poznám veľa úspešných manažérov, ráznych vo svojich firmách, ako prídu do fitka a tam kuňkajú niečo o tom, že by chceli byť v trošku lepšej kondícii než teraz. Na to ty trkvas nemusíš chodiť do fitka, na to stačí občas vyliezť z tvojej Audi a ísť niekam pešo. Alebo ešte lepšie behom.

Lenže táto šifra, byť v lepšej kondícii, v skutočnosti znamená, chcem sa zbaviť slaniny a nabrať toľko svalov, čo len pôjde. Šnúrky si ešte zaviažem, schody vybehnem klusom a hlavou otočím bez toho, aby som musel robiť štvrť obratoch. Tak mi daj pokoj s nejakými hračkami pre deti, prines poriadné závažia pre normálneho chlapíka a ukáž mi, ako to mám používať. Takto by to malo znieť.

Mám to úplne rovnako. Vždy keď vidím tých chlapíkov, čo si nacvičujú cviky z príručky fyzioterapie , pomyslím si, čo to kurva robíš ? Veď by si mohol ešte vyzerať skvele. Nie len ako najohybnejší  fotrík v okolí. Vždy vedľa týchto ľudí strašne omladnem, pretože si hovorím, že na tento typ cvičenia mám ešte 20 rokov čas, pretože sa ešte dokážem poškrabkať za krkom a vyliezť z nízkeho auta mi tiež  nerobí veľké problémy. Takže zatiaľ môžem robiť kulturistiku.

Tzn., Cvičiť úplne rovnako ako tí  mladí chlapci. Dnešná doba ponúka neskutočné možnosti. Viem, že môžem ešte vybudovať veľa svalov (ak by som chcel). Viem, že by som mohol byť ešte lepší ako za mlada. (Ak by som chcel). To, že mi to za to už úplne nestojí, je iná vec, ale skvelá správa je, že na kulturistiku nie je nikdy neskoro. A že ma sem tam niekde niečo pichne  ? No bóóóže, stane sa. Určite to nie je dôvod na to, aby som cvičil nejaké mačacie chrbty. Na MS som pozeral na o desať rokov starších  frajerov s otvorenou hubou dokorán. A pri pohľade na 61 ročného Vince Taylora sa trochu hanbím ...

Jasne, nikto nemládne a tváriť sa, že dokážete cvičiť rovnaké bomby ako mladí chlapci na vrchole síl, je hlúposť. Tiež už by ste mohli mať ego dostatočne zrovnané na to, aby ste sa nepredvádzali so záťažou, ktorá cvičí s vami, a nie vy s ňou. Ale pri dnešnej vybavenosti posilňovní môžete ísť neskutočne intenzívne tréningy, a pritom sa vyvarovať dlhodobejším zraneniam. Otázka slabšej  výkonnosti a poklesu formy je mnohokrát otázkou skôr mentálnej  kondície. Mám to potrebné sa takto ťahať ? Veď už nie som najmladší ... Hlavne aby som sa nepretrénoval ... Dneska musím niečo nutne zariaďovať ... Všetko to sú kecy. Nájdite si mladšieho sparinga a skúste s ním držať krok. Nepripúšťajte si, že niečo nezvládnete. Možno nie, to zistíme, ale prečo sa na to pripravovať vopred ?

Neoddeliteľnou súčasťou toho všetkého je samozrejme strava. S pribúdajúcimi rokmi ubúda chuť do jedla, väčšinu jedál, ktoré sme predtým bežne jedli, je teraz potrebné prisoliť alebo prisladiť. Niektoré pokrmy nám môžu prestať chutiť úplne a radšej sa vrhneme na nejakú tú čokoládu alebo niečo slanšieho a korenejšieho. Lenže takto si zamotávajú metabolizmus a schopnosť zásobenia tela energiou. Aj keď je stravovanie v staršom veku čoraz zložitejšie, nezabudnime na svoj pôvodný jedálniček s kvalitnými živinami, dostatkom vitamínov a minerálov !

Alebo skôr práve preto. Osobne už dnes prijímam vyššie množstvo bielkovín z doplnkov výživy než zo samotnej stravy. Mladému chlapcovi by som to neodporúčal, rovesníkom a starším to odporúčať budem naopak vrelo. Technologické spracovanie bielkoviny je už na hony vzdialené tomu, že by vás malo tlačiť brucho, alebo dôjsť k horšiemu tráveniu . Naopak, jednoducho, rýchlo, a hlavne bez problémov získate potrebné regeneračné látky pre svoje svaly. Zrovna včera som počul vy fitku dobrú hlášku, kedy jeden starší chlapík vraví druhému, že okolo seba stále počuje niečo o rýži a kurčaťu proteínoch a že on si dá radšej kačku a bravčové kolienko. A ten druhý mu len bezstarostne odpovedal, no ... veď na to tiež  vyzeráš ... A to počuť rozhodne nechcete.

Kulturistika je najlepší šport na svete. Cvičte teda, čo najdlhšie to ide. Posilňovňa je pomerne bezpečným zariadením, kde sa málokedy prihodí nejaký úraz. Ja sa tam chystám  byť do tej doby, kým to so mnou nesekne. A po celý čas chcem všetkým okolo ukázať, že zo seba viem vydať maximum. Pretože, viete čo ? Pretože ma to baví ...

P.S. Na fotke je Stanislav Slimák, ktorý si ide stúpnuť na pódium po 21 !! rokoch, pričom sa dostal do tejto podoby z vyloženej prasaformy. Má nejaké čiastkové zdravotné problémy ? Jasne, že áno . Ale vedomie, že vyzerá lepšie, než keď kedysi dávno súťažil, ho napĺňa obrovským životným elánom ...

Produkty v článku

Obľúbené EXTRIFIT Go Pro 30

EXTRIFIT Go Pro 30

40,65 € 46,80 €

Obľúbené EXTRIFIT® Hero

EXTRIFIT® Hero

61,00 € 81,60 €

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.