Svalová horúčka

Tieto stavy má na svedomí tzv svalová horúčka, čiže potréningová bolesť svalstva. Čo to vlastne je?

Potréningová bolesť svalstva opisuje jav, kedy nás svaly bolia a sú podráždené. Objavuje sa približne po 12-48 hodinách od tréningu, obzvlášť keď športovec začína, zaradí nový tréningový program, keď zmení športovú aktivitu, alebo keď rapídne zmení dĺžku trvania, prípadne intenzitu tréningu.

Skrátka, svaly nás bolia zakaždým, keď sval musí zareagovať na niečo neobvyklé, nejaký nový stimul a je súčasťou procesu adaptácie, ktorý vedie k väčšej vytrvalosti a sile. Čo je práve to, čo od tréningu požadujeme. Bolesť sa dostaví väčšinou do dvoch dní od predošlého tréningu a odznie behom pár nasledujúcich dní.

Potréningová bolesť svalstva je celkom bežná a pre niekoho nie moc príjemná. Obzvlášť začiatočníci s týmto faktom bojujú a mnohokrát je to tiež dôvodom na ukončenie tréningového procesu.

Veľkou prekážkou tiež býva pre takých  tých  stelesnených  športovcov, ktorí vykonávajú niekoľko fyzických aktivít naraz. Pre nich je táto bolesť logicky nežiaduca a svoj silový tréning musia teda adekvátne obmedziť.

Ďalším problémom býva tiež pre fyzicky pracujúcich jedincov. Iste ste už niekoľkokrát vo svojich fitcentrách zaznamenali vetu o tom, že to niekto nesmie preháňať, pretože musí druhý deň do práce. Niekedy je táto  námietka oprávnená, niekedy menej. Možno u takých  IT špecialistov sa jedná o prachsprostú výhovorku.

Svalová horúčka, ktorá sa objavuje zásadne niekoľko hodín po skončení cvičenia, je výrazne odlišná od nežiaducej ostrej bolesti vo svaloch, napríklad keď dôjde k ich natiahnutiu, natrhnutiu alebo narazeniu. V tomto prípade cítime bolesť ako náhlu a presne lokalizovanú . Objavuje sa ihneď pri tréningu, spôsobuje opuchy a pomliaždeniny, navyše v prípade natrhnutia je sprevádzaná patričným zvukovým efektom.

Čo spôsobuje potréningovú bolesť svalstva?

Touto bolesťou sa myslí jav, ktorý je výsledkom mikroskopických trhliniek svalových vlákien. Množstvo týchto trhliniek (a tým aj bolesti) záleží na tom, ako tvrdo, ako dlho a aký typ fyzickej aktivity vykonávate. Každý pohyb, na ktorý nie ste zvyknutí, môže viesť k tejto bolesti. Napriek tomu sa zdá, že u excentrických svalových kontrakcií (pohyby, ktoré spôsobujú svalu energické pôsobenie a pnutia s výraznou kontrakciou) je následná bolesť najväčšia. Veľakrát sa môžu vo svale v dôsledku trhliniek objaviť aj opuchy, ktoré tiež môžu určite prispieť k bolesti. V tejto chvíli sa môže zdať, že tento stav je pre telo nežiadúci. Avšak opak je pravdou. To je presne stav, do ktorého chceme naše svaly doviesť, aby sme ich v následnej regeneračné len obnovili a donútili k rastu. Je to vcelku jednoduchý proces. Sval je poškodený v tréningu. Za predpokladu dostatočného množstva stavebných látok v organizme, ako sú napríklad bielkoviny, sacharidy, vitamíny atď, začne proces vedúci k väčšej adaptibilite na následnú záťaž. Sval sa jednoducho bráni tomuto šoku zo záťaže tým, že sa snaží postaviť sval silnejší, odolnejší a vytrvalejší. Aj to je dôvod, prečo je po niekoľkých rokoch tréningu tak zložité donútiť sval k rastu.

Liečba svalovej bolesti

Bohužiaľ tu neexistuje jeden jednoduchý spôsob, ako sa potréningovej  bolesti zbaviť. V skutočnosti sa stále vedú o pôvodcovi a spôsobe liečby tejto bolesti debaty. V minulosti sa hovorilo, že jeden spôsob, ako sa zbaviť tejto bolesti, je ľahký strečing. Ale štúdia, ktorú vykonali austrálski výskumníci a ktorá bola publikovaná v roku 2007, zistila, že strečing je na zbavenie tejto bolesti neúčinný.

Takže existuje niečo, čo by túto svalovú bolesť znižovalo?

Zatiaľ sa nepreukázalo nič, čo by fungovalo stopercentne, ale niektorí jedinci zistili nasledujúce rady, ktoré by vám mohli pomôcť. Ale najlepšie je pre každého jedinca vyskúšať niekoľko vecí, aby videl, čo na neho funguje.

Tu je pár tipov, ako sa vysporiadať s touto bolesťou:

- Ten najlepší a najúčinnejší tip si dáme hneď na začiatok. Jednoducho počkajte. To je z mojej osobnej skúsenosti to najlepšie, čo môžete urobiť. Bolesť odznie počas 3-7 dní bez akejkoľvek liečby.

- Vyhnite sa aktivitám, ktoré by ešte bolesť zvýšili. To je veľmi časté tvrdenie. "Ja to idem rozcvičiť, rozbehať a pod.  Je nutné povedať, že táto metóda celkom funguje, lebo bolesť často skutočne odznie. Problémom je však fakt, že výrazne zasiahnete do procesu regenerácie. A to je zle.

- Aj keď výskum nepreukázal strečing ako účinný, niektorí tvrdia, že sa po tom jednoducho cíti lepšie.

- Jemne masírujte postihnuté svaly. Jeden výskum preukázal, že masáž efektívne zmierňuje asi o 30% bolesť a redukuje opuchy, ale na funkciu svalov nemá žiadny vplyv.

- Skúste užiť nejaký prášok proti bolesti (aspirín alebo ibuprofén), ktoré zmiernia bolesť iba dočasne. Na rýchlosť liečby však vplyv nemajú. Zároveň by sme boli skutočne neradi, ak by sa z vás stali závisláci, len preto, že vás bolí biceps.

- Pred ďalším cvičením nechajte, aby bolesť úplne odznela. To je veľmi dôležité. Nechajte regeneračný proces dobehnúť do konca. Pretože, nie v tréningu, ale v čase odpočinku vaše svaly rastú.

- Pred ďalším cvičením sa poriadne rozcvičte.

- Ak bolesť pretrváva dlhšie ako 7 dní a dokonca sa  aj zhoršuje, navštívte radšej lekára. Môže to byť tiež známka nejakého zranenia. Nehrajte sa na tvrďasov. Týždenná bolesť neveští nič dobrého. Na vine bude skôr zranenia ako obyčajná svalová horúčka.

Mám trénovať tak, aby som sa potréningovej svalovej bolesti vyhol?

Určite nie! Ak chcete brať kulturistiku vážne, svalová bolesť vás bude sprevádzať po celú dobu vášho športového života. Mnohí z mojich známych čo len začínajú cvičiť si myslia, že keď cvičíte 20 rokov, že už pojem svalovej horúčky nepoznáte. Nič nie je vzdialenejšieho pravde. Iba ste na ňu  zvyknutý a za problém považujete skôr stav, kedy sa ľahučká svalovka nedostaví. Čo sa samozrejme časom stáva. Inak nech už cvičíte týždeň, rok, alebo 15 rokov, vždy sa snažíte, aby tréning bol produktívny, aby priniesol výsledky. A výsledky sa nerodia ľahko. Takže túto tému by sme mohli zakončiť kulturistickú mantrou   ČO BOLÍ, TO RASTIE .

Produkty v článku

Súvisiace články

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Tým, že sacharidy patria k základným makronutrientom, je náročné ich v strave obmedziť alebo úplne vylúčiť. S touto problematikou sa najčastejšie spája nízkosacharidová diéta, ktorej zmyslom je upraviť jedálny lístok v prospech bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov. Ako na to? Zobraziť celý článok

Ako na domácu posilňovňu?

Ako na domácu posilňovňu?

Najefektívnejší šport je ten, ktorý vykonávame maximálne sústredení a uvoľnení zároveň. Počas cvičenia len výnimočne odolávame tlaku a rušivým momentom zvonku. Vybraný šport sa postupne stáva súčasťou našej osobnosti – užívame si ho vo vlastnej fitness zóne, ktorej sme jediným majiteľom a klientom zároveň. Tým je domáca posilňovňa zostavená podľa často vyhľadávaných kritérií. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.