VÝSKUM VS JEDNA BABA POVEDALA

Nobelové ceny iste poznáte. Sú pomenované po Alfrédovi Nobelovi , vynálezcovy  dynamitu. Jednu z nich dostal napríklad aj Jásir Arafat, ktorý, ako iste uznáte, mal k dynamitu a podobným trieskavým substanciám vrelý vzťah. Čo ste ale asi nevedeli, je to, že existujú aj IG Nobelové ceny. Tie sú udeľované za zbytočné či triviálne výskumy, ktoré v danom roku vedecká obec splodila. Myslíte si, že srandujem ? Tak to teda nie, táto akcia sa náhodou berie dosť vážne. A nie je sa čomu diviť.

Napríklad v roku 2013 zabodovala štúdia britského výskumného tímu, ktorá potvrdila, že čím dlhšie krava leží, tým sa zvyšuje pravdepodobnosť, že si čoskoro stúpne. A samozrejme si vytvorila priestor pre ďalšie dlhoročné bádanie, aby mala odpoveď na pálčivú otázku, ako dlho asi bude trvať, než si krava zase ľahne. Smejete sa ? To by ste nemali, pretože to nie je nič proti lingvistom zo Španielska, ktorých objav radšej odcitujem , aby som niečo   svoju laickou  interpretáciou nezbabral. Tí totiž v roku 2007 došli k prevratnému zisteniu , že potkany  nedokážu rozoznať  vypočutie japončiny zozadu  od zozadu vypočutej  holandčiny. No verili by ste tomu ?

Ale výskumy ohodnotené IG Nobelovkou sa nezaoberajú iba zieratám , ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Venujú sa aj ľuďom, a to dokonca ich úplne zásadným častiam. Čo by sme si napríklad počali bez potvrdeného faktu, že priemerná dĺžka stoporeného penisu európskeho ľudského exempláru  činí 13,12 cm ? Pre potrebu tohto výskumu bolo zmerané cez 5500 pánskych pých . Ak boli vedci menšinovej  orientácie, alebo sa náhodou nejaký výskumník volal napríklad  Marienka, musí byť rozhodne fajn, ak vás niekto platí za vaše hobby. Zároveň tento výskum iste predchádzal inému, ktorý tvrdí, že priemerný muž má v dobe spánku krátku erekciu každých 45 minút. Vzhľadom k tomu, že moje zaspávanie sa podobá skôr omdletiu , chcel som si túto teóriu potvrdiť na vlastné oči nariadením budíka 45 minút od položenia na nočný stolík. A hoci ma predchádzajúci vedecký materiál urobil nadpriemerným, v tomto druhom som zistil zásadnú chybu. Buď výskumníci urobili chybu v prepočte , alebo zlyhala meracia  technika. Nech je to, ako chce, fascinujúca otázka zostáva. Kde sa, preboha, na všetky tieto projekty a výskumy berú peniaze ?

Mám také podozrenie, že to bude niečo podobné, ako s tými slávnymi eurodotáciami . Veľkomožný páni v Bruseli nám pridelia  nejaký balík a ten sa musí stoj čo stoj vyčerpať, inak to prepadne späť velkomožným. A tak sa vymyslí nejaký projekt, ako je potrebná  rozhľadňa Draha u Javorníku, ktorá stojí v údolí, hlavne aby sa čerpalo. Niečo ako vaše babičky, čo kúpia kadejakú nepotrebnú hovadinu, len preto, že je to v zľave. Nekúpte to za tie prachy, že  áno ?

Predpokladám, že takto nejako je to aj s grantami  na vedu. Keď nie je čo bádať, budeme bádať nezmysly. Keď nám neskočia  na nezmysly, spochybníme vybádané a potom zase naopak. Pretože mi nie je úplne jasné, prečo je každých 5 rokov iný trend v jedle. Starí ľudia si iste spomenú na kampane na pitie mlieka, kde sa to štúdiami o jeho bezchybnosti len hemžilo. Tí mladší si môžu stiahnuť špičkové marketingové dielo na túto tému, ktorým nepochybne bol film o parte Hic. Tak sa to volalo a celé to bolo o tom, že keď dá baník prednosť mlieku pred pivom, zlomí rekordy v ťažbe, dostane prémie a v dôsledku toho bude mať na Ostravsku hojnejší  sex. Potom sa mlieko nepilo, potom zase áno , pred nedávnom to bol skoro jed a teraz štát  vydáva 930 miliónov korún na to, aby po sebe deti mohli cez prestávky metať pribináčky a iné mliečne výrobky.

To isté žĺtok. Najskôr bolo vajce v celku super , potom nám žĺtok usporiadal cholesterolový žúr v cievach a teraz sa zistilo, že to zase tak horúce nebude a tuk obsiahnutý v žĺtku je vlastne celkom super kámoš. Všetky tieto príklady boli obhájené nepriestrelnými výskumamy a faktami. Ale úplne najväčšia divočina sa odohráva u anabolických steroidov.

Práve  včera bola na Ronnie.cz zmienka o Arnold Classic roku pána 90, kde prebiehali testy na anaboliká. Nutné doplniť, že boli toho roku aj na Olympii. Čo naučilo divákov krásne pískať a bučať, takže sa na to zase rýchlo vykašlali. Ale asi nie je náhoda, že začiatkom 90-tych rokov sa to absolútne serióznymi výskumy o nefunkčnosti steroidov len hemžilo. Takže zatiaľ čo som čítal o úplnej neefektívnosti týchto látok, pár odporných tabliet spôsobilo, že som pribral 10 kíl. Dnes tu máme opačný extrém, kedy si môžeme vytapetovať byt doktorátmi  o tom, jako nám do týždňa odpadne miešok a do mesiaca zhynieme  bolestivou smrťou, ak kútikom oka zahliadneme ampulku s testosterónom.

No a teraz tu máme nové historky o nefunkčnosti niektorých doplnkov. Trebárs kĺbovej výživy. Ale rozprávajte to môjmu kolenu, Kužeľovým lakťom a Loncovým stehnám. V tom poslednom prípade odporúčam dohodnúť nejakú peknú životnú poistku pre horšiu reakciu, v tej lepšej sa musíte obrniť pred hurónskym smiechom plným posmechu a pohŕdania. A to isté vás čaká v prípade Radka Lonca, keď mu donesiete novú štúdiu o Glutamíne . Ten vraj tiež  nefunguje. Rovnako tak ako Tribulus, ktorý je teraz novo rovnako potrebný ako predajňa gumových člnov uprostred púšte. No ale rozprávajte to tým ľuďom, ktorí si ho absolútne pravidelne kupujú, lebo im robí náramne dobre v oblasti slabín. A BCAA, ktoré sú roky vyhľadávaným a osvedčeným doplnkom pre svoju regeneračné funkciu, tak tie sú tiež  na nič. Niekto to totiž spočítal. Ja zase počítam, že bolo potrebné vyčerpať grant.

No a teraz teda čo ? Ja a ani vy nemôžeme žiadny z prieskumov spochybniť, lebo na to doma nemáme žiadne hadičky, prísavky a drôtiky, ktoré by sme mohli pripnúť na svojho psíka nasypaného  glutamínom. A predpokladám, že nemáme ani najrôznejšie mreradlá  a banky, pomocou ktorých by sme sa mohli hrabať v Alíkovom trusu. Takže musíme veriť, že to tak je. Čo je nepochybne výhodná situácia aj pre výrobcov doplnkov výživy, lebo  tí vyplnia  rovnakým vedcom faktúru náramne úhľadným písmom, a predovšetkým číslovkou a ja vám garantujem, že vo výskumoch bude behať desatinná čiarka sem a tam rýchlejšie ako Usain Bolt. Čo nám ale neuľahčuje situáciu, podľa čoho sa riadiť a ktorým smerom naštelovat sedliacky rozum.

A preto si myslím, že nám môže skvele poradiť náš exprezident Václav Klaus. Čiastočne preto, že vie všetko na svete, alebo je o tom aspoň sám presvedčený a čiastočne preto, že by nás nepochybne odkázal na neviditeľnú ruku trhu. A mal by pravdu. Niečo, čo sa predáva roky, nemôže nefungovat. Vezmite si taký Creatin. Ten už jede niekedy od roku 1995. A tiež si užil svoje. Najskôr to bola podľa štúdií legálna náhrada za anabolické steroidy, potom podľa iných štúdií samotná neefektívna pumpička vody pod kožu. Oboje je samozrejme nezmysel a dnes sa teší Creatin obrovskej popularite takmer vo všetkých športoch. Ak je Tribulus na trhu desiatky rokov, asi to mnohým ľuďom vylepšuje inak bezútešné  ráno a iste si ho budú kupovať tak dlho, kým svoj boj s gravitáciou definitívne neprehrajú . Ak sú BCAA neoddeliteľnou súčasťou snáď všetkých kulturistických príprav už mnoho rokov, bezpochyby to nie je len preto, že by nemali kulturisti kam dávať peniaze.

Samozrejme, môžete celkom oprávnene namietnuť, že za všetkým stojí marketing a reklama, lenže to nebude tak celkom pravda. Doplnky sú tovar ako každý iný . Reklamou a marketingom môžem upozorniť na produkt, alebo na samotnú značku. Ale tým to končí. Mám rád Zdeňka Pohlreicha a jeho relácie považujem za extrémne úspešný marketing, vďaka ktorému má vo svojich reštauráciách beznádejne plno. Ak mi však donesie k jedlu niečo, čo bude voňať a chutiť ako skazený žabí  dych, v živote už k nemu nevstúpite, hoci sa môžem búchať od smiechu do kolien u jeho hlášok. Môžem upozorniť na výrobok, môžem pritiahnuť vašu pozornosť, ale ak nebudete spokojní , druhýkrát už si daný produkt nekúpite, ani keď ho nafotím medzi stehnami Sabiny Plevákovej . A o tom to je. Dobrý typ doplnkou sa predáva mnoho rokov. Nefunkčné látky zahynú na nedostatok záujmu priebehu jedného dvoch rokov. Keď niečo funguje, predáva sa to samo bez ohľadu na nejaké štúdie. Aj tak  budú za 5 rokov zase iné, pretože vedci tiež  musia  platiť nájom ...

Produkty v článku

Súvisiace články

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

V tomto článku sa pozrieme na otázku koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí, pretože pri tejto otázke panuje veľa mýtov a poloprávd. Čítajte ďalej. Zobraziť celý článok

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu slúži na meranie energetickej potreby tela, zistíte aké množstvo kalórií potrebujete denne na udržanie aktuálnej hmotnosti. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.