Ženy, chcete byť sexi? Siahnute po činke ...

Väčšina žien si nechce pripustiť, že má svaly a že ich funkčnosť je totožná so svalmi mužskými. Aj keď chrabrá žena v poľnohospodárstve, alebo v mäsokombináte určite zaregistruje svoje svalstvo rozhodne zreteľnejšie, než pani na prepážke mestského úradu, všeobecne pretrváva fakt, že ženy odmietajú zdvihnúť čokoľvek ťažšieho ako je priemerná taška s nákupom.

Ak už sa vo svojej túžbe po zmene svojho tela predsa len odhodlajú k návšteve fitnes centra, situácia sa opakuje. Ich zrak sa upne hlavne ku kardio zóne a v prípade že zavadia  akousi zhodou náhod pohľadom o nejaké činky, tak číslovka vyjadrujúce ich záťaž spravidla nepresiahne jednocifernú hodnotu. Ich názory bývajú skreslené fotografiami kulturistiek vo vrcholovej forme, kombinované s nádherne naivne pomýlenou  predstavou, že sa nárast svaloviny odohráva s takmer nadsvetelnou rýchlosťou.

Ženy majú zvláštnu vlastnosť. Dokážu tráviť veľa hodín líčením sa pred zrkadlom, "aby sa páčili", ale do prostredia, kde by ich snaha bola náležite ocenená, teda do prostredia mužov, sa málokedy odváža ísť samy. Cesta do fitka tak býva mnohokrát paralelou chodníkom  odvahy, ktorý sme absolvovali na letných táboroch. A tak ako vtedy, tak aj teraz je potrebné sa na túto výpravu náležite pripraviť. Základným kameňom je samozrejme nákup oblečenia a topánok. Oboje musí byť poplatné športovej móde a všadeprítomná kamarátka musí dostatočne presvedčivo tvrdiť, že v tom kolegyňa  "nevyzerá tlsto ".

Druhým krokom je prehovoriť kamarátku, prinajhoršom prípadne vyhľadať ďalšiu osobu, ktorá by tento zlomový okamih, návštevu fitcentra, podstúpila spoločne s ňou. V prípade, že sa jedná skutočne o úplne začiatočníčky, odporúčam si na internete vyhľadať a následne kontaktovať osobného trénera, ktorý by dotknutým odhalil predovšetkým základy tréningu. Preto je vhodné vyberať podľa textu, nie podľa fotografie s vyobrazeným odhaleným statným mládencom. Ak svalnatého krásavca sprevádza aj seriózny text a výsledky, tak aspoň máte v rukách pádny argument, s ktorým budete zháňať náhradníčku za odpadnuté kamošky oveľa ľahšie.

Obrovskou výhodou žien je ich zvládnuteľné ego. Ženy skrátka ochotne robia, čo sa im povie a ich tréning je častokrát oveľa efektívnejší ako u mužov. Ženy jednoducho nemajú potrebu si naložiť čo najväčšiu váhu pre prípad, že by sa niekto pozeral. Tým pádom nemrhajú  čas nad absolútne nezvládnutými cvikmi s absurdnou  technikou. Ich nedostatkom naopak býva to, že drvivá väčšina návštevníčok fitcentier do cvičenia nedokáže dať srdce. Málokedy, resp. skôr nikdy nedokážu ísť nadoraz. Takže, keď to zhrniem, začiatočníci - muži síce cvičia  blbo, ale zase sú u toho schopný vypotiť krv. A to u žien uvidíte len skutočne zriedka.

Ďalším problémom sa môže javiť neodolateľné nutkanie tráviť nekonečné hodiny na stepperi, bežiacom páse, rotopede, schodoch, gyndastrojoch a podobných vynálezoch. Všeobecne rozšírenú mylnou predstavou začiatočníkov je totiž predpoklad, že sa tuk premení vo svaly a preto to netreba nijako s činkami preháňať. Lenže tu je nutné povedať, že táto situácia nikdy nenastane. Svaly a tuk sú dve úplne odlišné tkaniva a preto sa nemôžu premeniť jedna na druhú. Podobný zázrak modernej doby dokázal iba istý doktor Rath, pri svojom legendárnom eskamotérskom  kúsku založenom na premene tekutiny-vína v papier.

Ženy si preto musia uvedomiť, že sval je sval, mužský alebo ženský, ale stále sval. Estetické krivky zadočku a stehien môžu vzniknúť iba tam, kde kožu podkladá sval. Pevný dekolt a ruky , ktoré sa netrasú ako alkoholik v absťáku , tiež vytvorí len a len spevnením príslušných svalov. Skrátka, sval má tvar, kdežto tuk je beztvarý. Lenže tieto partie sa na všelijakých "toning" a "shaping" a iných rádoby cvičeniach nevykonajú. Preto jednou z prvých zásad pre ženy je, naučiť sa podať istý výkon, čiže vyprodukovať námahu. Musia si uvedomiť, že výsledky sa nerodia ľahko s ľahkými druhy cvičenia . Nestačí sa len unaviť nekonečným počtom opakovaní, musíte postupne zvládnuť ďalšie prvky metodiky. A nečakajte tiež, že to bude cez noc !

Čo si teda ženy musia osvojiť ?

1. Ženy často urobia určitý počet opakovaní a skončia . To je chyba, pokračujte vždy až do zlyhania, kedy už nedokážete ďalšie opakovanie v dobrej forme pohybu ! Bohužiaľ, ženy si väčšinou myslia, že "už vážne nemôže", hoci by namrskala ďalších 10 opakovaní. Overil som si to už toľkokrát, že už je z toho skoro pravidlo.

2. Ženy majú tendencie cvičiť stále s rovnakými váhami. Znovu, až vo zvolenom rozsahu opakovaní dosiahnete hornej hranice, pridajte záťaž. A pridávajte ju do tej doby, kým dokážete vykonať zvolený počet opakovaní. Poznám dlhoročné návštevníčky fitek, ktoré pri prvej návšteve vzali do ruky päťkilovú jednoručku a pustia ju až v smrteľnej kŕči ...

3. Nepoužívajte výlučne prístroja. Učte sa trénovať s činkami. Tým v žiadnom prípade nič nepokazíte a naopak dokážete zacieliť a na všelijaké stabilizačné a podporné svalstvo, ktoré pri izolovaných cvikoch na strojoch nemáte šancu zaťažiť. No a navyše je to pre chlapov viac sexy. Teda až do tej doby, než začnete zdvíhať viac ako oni.

4. Nezameriavajte sa iba len na jednu časť tela. Ženy rady cvičia nohy a brucho, ale zanedbávajú tie partie, ktoré sú slabé a nevyvinuté - chrbát, ramená a ruky . Nielen že to časom môže vyzerať blbo, ale oveľa horšie je, že si môžete vytvoriť rôzne svalové dysbalancie, ktoré môžu viesť k rôznym svalovým bolestiam.

5. Používajte plný rozsah pohybu od natiahnutia svalu do zmrštenia . Učte sa schopnosti, cítiť daný sval a precvičovať ho individuálne.

6. Samotná diéta s aerobikom je málo. Pamätajte, že niet inej cesty zväčšiť a hlavne spevniť svaly než pomocou kulturistiky. Neexistuje iný šport, ktorý by dokázal tak presne tvarovať postavu.

Nenechajte sa zaskočiť zistením, že po niekoľkotýždňovom navštevovaní posilňovne vaša váha neklesá. Niekedy tomu je dokonca naopak a hmotnosť môže dokonca mierne stúpnuť. Tento fakt je daný tým, že sval má väčšiu hustotu a teda má pri rovnakej hmotnosti menší objem. To znamená, že pri rovnakej telesnej váhe budete vyzerať omnoho štíhlejšie a pevnejšie. A to predsa chcete. Uvidíte, možno vás to chytí natoľko, že sa stanete jednou z tých fitnessek, ktorých fotografie lemujú tento článok a ktorých telá sú pre mužov omnoho príťažlivejšie, než toľko proklamovaný ideál krásy v podaní polomŕtvych a chudých modeliek.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Tým, že sacharidy patria k základným makronutrientom, je náročné ich v strave obmedziť alebo úplne vylúčiť. S touto problematikou sa najčastejšie spája nízkosacharidová diéta, ktorej zmyslom je upraviť jedálny lístok v prospech bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov. Ako na to? Zobraziť celý článok

Ako na domácu posilňovňu?

Ako na domácu posilňovňu?

Najefektívnejší šport je ten, ktorý vykonávame maximálne sústredení a uvoľnení zároveň. Počas cvičenia len výnimočne odolávame tlaku a rušivým momentom zvonku. Vybraný šport sa postupne stáva súčasťou našej osobnosti – užívame si ho vo vlastnej fitness zóne, ktorej sme jediným majiteľom a klientom zároveň. Tým je domáca posilňovňa zostavená podľa často vyhľadávaných kritérií. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.