Ako na chudnutie po 50?

Každou vekovou dekádou podlieha telo významným zmenám. Sú to kondičné, hormonálne a metabolické, ale aj stravovacie a v neposlednom rade mentálne. Uvedomujeme si, že starneme, no zároveň si stále chceme dopriať plnohodnotný život. Ako na to?

Všeobecne o zmenách v tele po 50

Keď sa povie zmeniť životný štýl, takmer zakaždým to evokuje chudnutie spojené s pohybom a úpravou jedálneho lístka. Inak tomu nie je ani po päťdesiatke. 50 rokov života predstavuje zlomový vek, keď telo už nie je ani mladé, ale ešte ani staré natoľko, aby sa nedokázalo adaptovať novým zmenám. Tie sú nevyhnutné, keďže dôležité procesy v tele prebiehajú už v inom tempe a režime.

Ľudské telo po 50 výrazne podlieha:

  • Zníženej aktivite metabolizmu a množstvu energiu určenému na spaľovanie
  • Výraznému ukladaniu tukov v rizikových partiách pre metabolické a hormonálne zmeny
  • Strate svalovej hmoty a zmenám v kvalite pohybového aparátu

 

Viete, prečo v zápale chudnutia sú vyhľadávané účinné cviky pre ženy po 50? Vyplýva to zo zmien aj na pohlavnej hormonálnej báze. Po 50 sa znižuje hladina ako mužských, tak aj ženských hormónov. U žien má navyše znížená produkcia estrogénu výrazný negatívny vplyv na „hospodárenie“ s vápnikom v tele. Tým sa zvyšuje riziko oslabeného pohybového aparátu a osteoporózy.

 

Fázy chudnutia po 50

Sú založené rovnako ako v každom inom veku na zmenách v jedálnom lístku. Čo robiť a čomu sa v zrelom veku radšej vyhýbať?

Možno niektorých sklameme, ale najzásadnejšie princípy platia v každom veku, nielen pri chudnutí po 50, respektíve pri spaľovaní.

Funkčný jedálny lístok

Chudnutie nie je hladovanie, ale funguje len za správneho metabolického chodu. Navyše pre spaľovanie tukov sa ani po 50 nevyhneme udržiavaniu tela v kalorickom deficite. Len vtedy telo skutočne chudne. V súvislosti s funkčným chudnutím budeme stále inklinovať k osvedčeným dobrým diétam aj po 50. Prečo pri tejto téme sa zdôrazňujú najmä keto, resp. vysoko bielkovinové diéty? Je to úplne prosté – bielkoviny chránia, vyživujú svaly a navyše potrebujú dlhší čas, aby ich telo spálilo. Vystavujú telo vyššiemu termickému efektu, a tým aj spaľovaniu.

bielkoviny

Odporúčame

Ani v zrelom veku nerozlišovať potraviny na nízkokalorické a vysokokalorické, ale na kvalitné a nekvalitné.

Každé sústo totiž predstavuje energiu a energia, ktorá sa nespáli, putuje do zásob. Samozrejme, vo vyššom veku dbáme aj na znížené množstvo cukrov z jedál, presnejšie vyhýbame sa nárazovému prijatiu cukru, ktoré spôsobuje kolísanie hodnôt. Nestále hladiny inzulínu spôsobujú jednak únavu, vyčerpanie a oslabenie organizmu a často aj zvýšený pocit hladu.

Pozor! Päťdesiatka nie je žiadny vek na to, aby sme sa obmedzovali v pitnom režime. Ten opäť udržiavame v každom veku, aby správne fungovala termogenéza tela a vylúčili sa nežiaduce látky. Medzi zdravý pitný režim zaraďujeme najmä čistú vodu a nesladené bylinkové čaje.

Funkčný tréning po 50

Po 50 najmä pre zvýšené riziko oslabeného pohybového aparátu odporúčame udržiavať sa v kondícii posilňovaním. Posilňovanie môže mať podobu napr. silových tréningov, kde pod odborným dohľadom naberáte na svaloch a zabraňujete stratám na vlastnej fyzickej sile.

V tomto zrelom veku odporúčame zameriavať sa viac na komplexné cvičenia, ktorými dosiahnete aj čiastkové, ako napr. chudnutie z brucha po 50. Ďalej platí, že všetky cviky na chudnutie po 50 vyberáme s ohľadom na vlastné zdravotné obmedzenia.

Všeobecne sa odporúča venovať outdoorovým pohybovým aktivitám v príjemnej spoločnosti. Vytvárame si tak tréningové skupiny, vďaka ktorým máme radosť z cvičenia, udržiavame si čistú myseľ a zdravé telo. K odporúčaným tréningom patrí napr. nordic walking, plávanie, fyzioterapeutické cvičenia, jóga alebo turistika.

pitný režim

Viac na:
https://betterme.world/articles/3-best-exercises-to-lose-belly-fat-after-50/

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.