HLAVA A VôĽA JE KĽÚČOM K ÚSPECHU

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-kluc-k-uspechu-1_8e7f515fff31bd0622c069b0eb2f2cb6.jpg

 

 

 

Ako sa stane to, že zatiaľ čo sa dvaja spolužiaci rozhodnú pre spoločnú návštevu posilňovne, jeden skončí pri pohári piva , zatiaľ čo druhý zbiera vavríny na medzinárodných súťažiach? Ako to, že jedno dievča sa stane vítanou súčasťou fitness komunity, kdežto tá, čo ju sprevádzala,  je zakrátko obyčajnou chodiacou spomienkou svojho pevného mladistvého tela? Ak neberieme do úvahy genetický faktor, pôjde asi o to, aby vedomie dalo telu tie správne signály. Áno, mentálna stránka veci je rovnako dôležitá, ako rozpis bielkovín prijatých počas dňa. Čo nás núti sústrediť sa na tréning, klásť si stále náročnejšie ciele a postupovať vpred. Čo je ich základom?

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-kluc-k-uspechu-2_8e7f515fff31bd0622c069b0eb2f2cb6.jpg

 

 

 

 

 

Musíte vedieť "prečo"

 



Čo vás na fitnes priťahuje, prečo ste sa dali na cestu driny a odriekania ? Ide len o novoročné predsavzatie , stávku, alebo chcete vyzerať ako Arnold, Cutler alebo Coleman? Odporučil Vám lekár cvičiť zo zdravotných dôvodov ? Toto všetko je dôležité, ale väčšinou je to tak, že najdôležitejšie sú vaše osobné motivačné faktory. Vojta Koritenský na Extrifit training day povedal, že impulzom pre jeho motiváciu je fakt, že to nemá v hlave tak celkom v poriadku. Po salve smiechu sa dal do vysvetľovania, že tým myslel to, že skrátka nechcel zostať malý a chudý. Do AllStars výberu NBA sa asi nedostane, ale s chudosťou sa dá niečo robiť. A tiež že robí. Tomáš Kašpar povedal, že racionálnych dôvodov pre prevádzkovanie kulturistiky príliš nie je, ale on skrátka miluje pocit tvrdých žilnatých svalov. Inak povedané, nikto iný ako vy sami vás nedonúti k pravidelnej práci na sebe, nikto iný ako vy sami nebude rozhodovať o tom, akou cestou sa pustiť, ako pokračovať a zlepšovať sa. Motivačné citáty sa síce krásne čítajú, ale to je asi tak jediné z  ich funkcie, pretože motiváciu v sebe buď máš, alebo nie a žiadne múdro ti v tom nepomôže. Ak teda presne viete, prečo cvičíte, je to dobrý základ pre vaše zlepšenie. Cesta autom tiež ubieha rýchlejšie, keď poznáte smer cesty.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-kluc-k-uspechu-3_8e7f515fff31bd0622c069b0eb2f2cb6.jpg

Pridajte odpovede na otázky "čo" a "kedy"

 

 

Stačí sa len rozhodnúť, ale je potrebné si stanoviť postupné ciele a nástroje na ich dosiahnutie. Napríklad si môžete vytýčiť cieľ, spočívajúci v redukcii tuku o 5-10 kilo ("čo") v priebehu 6 mesiacov ("kedy"). Alebo naopak pribratí o rovnakú číslovku v nejakom konkrétnom časovom rozmedzí. Aj obyčajné zvyšovanie váhy použitých činiek v určitom termíne, je lepšie ako sa bezcieľne potulovania posilňovňou. Neklaďte si nereálne ciele. Iste, možno ste zblbol z oných citátov, tvrdiacich  to, že každý môže dosiahnuť všetko. Iste, pre jedného človeka z miliardy to bezpochyby platí, ale druhých Arnoldov  po svete príliš nebehá a naplánovať si pri vstupe do posilňovne, že vám bude stačiť vyzerať ako Phill Heath je zhruba rovnako blízko k naplneniu plánu, ako si hľadať zamestnanie s príjmom Andreja Babiša . Plánujte postupné kroky popísané na začiatku. Krok po kroku prejdete oveľa dlhšiu cestu, než vyraziť šprintom za horizont.
Zostavte si plán Tento plán vám umožní blížiť sa k stanovenému cieľu krok za krokom. Mal by obsahovať dietetickú časť (jedálniček) a týždenný rozpis tréningov (cviky v posilňovni, série, opakovania, kardio-aktivity). Skonzultujte ho s nejakým odborníkom, alebo aspon s nejakým skúseným kamarátom, a uistite sa, že jednotlivé kroky vášho plánu majú zmysel a sú realizovateľné. Investície do trénera sa oplatí. Ušetríte čas a vo finále aj peniaze. Dobrý tréner nie je od toho, aby za vami stál a fungoval ako hovoriace počítadlo opakovaní, ale by mal byť ten, čo vás nasmeruje na cestu a vybaví potrebnými základmi.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-kluc-k-uspechu-4_8e7f515fff31bd0622c069b0eb2f2cb6.jpg

Určite si priority

 

 

Treba jesť 6x denne, aby ste dodržiavali základné pravidlo rozloženia príjmu energie, ale vy tvrdíte, že nemôžete, pretože máte na jedlo málo času. Najvhodnejšia doba na aeróbne cvičenie je ráno, ale vy tvrdíte, že to nestihnete, pretože ponáhľate do práce. Nemáte na proteín, pretože si musíte kúpiť svoje nové 150 tričko? Všetko to sú kecy. Buď budete mať výhovorky, alebo výsledky. Oboje mať nemožno. Ak má byť vaše cvičenie prioritou, pretože ste sa pre neho sami rozhodli, musíte mu podriadiť denný režim, rodinný život, stravovanie atď. Ja viem, je to ťažké, je to otravné a častokrát obťažujúce. Ale o tom sú tie priority. Časom nájdete taký životný rytmus, že vám tieto spočiatku náročné činnosti prídu ako bežná denná rutina, bez ktorej nemôžete byť.
 


Nesmiete sa vzdať

 

 


Kulturistika a fitnes nie je vlak, do ktorého nastúpite a ten vás niekam odvezie. Je to skôr cesta džungľou, kedy len čo si presekáte jednu cestu, vzápätí zistíte, že k cieľu vedie iná. Musíte si sami neustále vytyčovať nové ciele a hľadať nové motivačné faktory, aby sa pre vás cvičenie nestalo stereotypnou  záležitosťou, ktorá sa náhodne vtesnala  do vášho života. Stagnácia môže znamenať stratu motivácie, oslabenie úsilia dosiahnuť vytúženého cieľa a v konečnom dôsledku sa môžete od vytýčených met vzdialiť natoľko, že si poviete, že už nemá zmysel ďalej pokračovať. Naučte sa sami vyhecovať sa k väčším výkonom a vyššej náročnosti! Musíte bojovať v každom tréningu o nové  opakovanie naviac. Len tak sa budete stále zlepšovať a pocítite trvalé uspokojenie. Zamerajte sa na lokálne ciele, urobte rovnaký počet opakovaní ako váš tréningový partner. Až sa vám to podarí splniť, chcite byť silnejší. Buďte najsilnejší vo fitku. Skúste si vydobyť nejaký titul. A ak sa to na prvýkrát nepodarí, skúšajte to zas a znova. Buďte trpezliví a poctivý sami k sebe. Neklamte si sebe do vrecka a rozlišujte výhovorky od objektívnych príčin zlyhania. Ak ste prekonali chorobu a váš tréning stojí za nič, je to objektívna príčina. Ak vám váš penis našepkáva, že musíte o jednej ráno do klubu na lov a váš tréning potom nestojí za nič, je to výhovorka.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-kluc-k-uspechu-5_8e7f515fff31bd0622c069b0eb2f2cb6.jpg

Záväzok je viac než predsavzatia !

 



Zaviažte sa, že dosiahnete tých a tých cieľov vtedy a vtedy a svoj záväzok potvrdte  - podpisom. Neveríte, že to funguje? A čo keby ste ešte požiadali vášho blízkeho, aby váš záväzok podpísal ako svedok? Bude to ďalší príspevok k tomu, aby ste postupovali odhodlane a zodpovedne dopredu za vytýčeným cieľom. Je to ďalší psychologický trik, ako zvýšiť hnaciu silu, ktorá vás ženie dopredu. Na vyplnenie záväzku si nechajte asi tak pol roka a potom si vytýčte nový. Nechcete predsa byť pred svojím okolím a ani pred sebou samými za tárajov, čo len trepú do vetra, že?

 

 

Buďte trpezliví

 



Raz ste dole, raz hore. Tak to už v živote chodí. Úspechy sa budú striedať s neúspechmi, dostanete sa do situácií, ktoré vás budú zrádzať od nastúpenej cesty a nájde sa veľa "kamarátov", ktorý  vás budú presviedčať o tom, že na to nemáte. Každý šampión sa s tým stretol. Každý borec z Extrifit Teamu už bol mnohokrát odpísaný, aby bol vzápätí velebený pre úspešnú sezónu. Cvičenie je beh na sakra dlhú trať. Je to životný štýl a životná cesta. Nenechajte sa z nej zviesť, sotva ste urobili prvé krôčiky alebo ste si prvýkrát spadli . Neočakávajte zázraky zajtra ani pozajtra, buďte realistami. Ešte skôr ako spoznáte výraznejšiu zmenu pri pohľade do zrkadla, nameriate v páse "len" o centimeter menej a cez biceps zase "len" o centimeter viac.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-kluc-k-uspechu-6_8e7f515fff31bd0622c069b0eb2f2cb6.jpg

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

V tomto článku sa pozrieme na otázku koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí, pretože pri tejto otázke panuje veľa mýtov a poloprávd. Čítajte ďalej. Zobraziť celý článok

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu slúži na meranie energetickej potreby tela, zistíte aké množstvo kalórií potrebujete denne na udržanie aktuálnej hmotnosti. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.