Kedy dopĺňať testosterón?

Na optimálne ľudské zdravie vplýva taktiež pohlavné a sexuálne. Aj keď tieto zdravotné oblasti bývajú všeobecne podceňované, rozhodujú o veľa. Len málokto si totiž dáva do súvisu pohlavný hormón s rastom, vývojom a proporciami alebo so svalstvom, tukom a jeho ukladaním či spaľovaním. V podstate jeho pôsobeniu a účinkom možno nájsť funkčnú spojitosť aj so športom a športovou výživou.

Čo je testosterón?

Hormón testosterón je nevyhnutný mužský pohlavný hormón. Konkrétne sa radí medzi steroidné androgénne hormóny. Ich prvotnou funkciou je regulovať činnosť mužskej pohlavnej sústavy, ako aj podnecovať typické mužské črty. Za produkcioutestosterónuje luteinizačný hormón v mozgu. Jednoducho vysiela signály na produkciu testosterónu. Vrcholom tejto fázy je pohlavná vyspelosť, potom je hladina testosterónu pomerne stabilná až do 25. veku. Ďalej klesá a v dôsledku toho často hľadáme spôsoby, ako prirodzene zvýšiť testosterón u mužov. Najprv však treba dokázať, že už ide o pomerne nižšiu hladinu a negatívne následky deficitu testosterónu v tele.

Kedy dopĺňať testosterón?

Viete, že často za svoju mužnosť muži ani nemôžu, resp. okrem stavu hormonálnej hladiny ovplyvňuje hormón testosterón aj genetika a kvalita životného štýlu?

 

Hlavné a vedľajšie oblasti pôsobenia hormónu testosterónu

Prirodzene vyplýva, že mužský pohlavný hormón reguluje kvalitu plodnosti a potencie. S tým ďalej súvisí úroveň libida a erekcie. Čo sa týka ďalších mužských znakov, je to objem svalstva, sily, výkonnosti a hmotnosti. Prirodzený výskyt hormónu totiž vplýva na syntézu bielkovín, pričom pri vyšších hladinách pociťujeme silu, výkonnosť, výdrž, zároveň telo lepšie zvláda regeneráciu po tréningu.

Pozor, na svalový rozvoj najmä v dospievaní vplýva aj aktívny rastový hormón. Sú ako spojené nádoby pre lepší mužský svet.  

Odborníci radia

využívať prirodzené zvýšenie testosterónu aj ako funkčný psychický stimulant. Podnecuje tak k lepšej snahe a k výkonnosti, čo sa neraz pozitívne odzrkadľuje na intenzite a kvalite tréningu. Aj keď sú vonkajšie faktory na hladinu testosterónu obmedzené, šport zanecháva značné stopy. Najmä posilňovacie a vysoko intenzívne športy podporujú uvoľňovanie testosterónu a kvalitu svalstva v tele.

Podobne ako so športom, súvisí hladina testosterónu aj hmotnosťou a schopnosťou odbúravať a spaľovať tuky. Platí, že čím vyššia hladina prevláda, tým je metabolizmus výkonnejší a schopnejší regulovať telesnú hmotnosť. Optimálna hmotnosť podnecuje k zdravšiemu a kvalitnejšiemu životu vôbec, ako napr. na pozadí pohybovej sústavy, dýchacej a srdcovo-cievnej alebo aj na vzhľade a mentálnej odolnosti.

Problémy s nízkou hladinou testosterónu u mužov

Ako sme spomínali, testosterón u mužov v období dospelosti klesá. Spôsoby, ako dopĺňať testosterón, vyplývajú teda z jeho prirodzeného životného cyklu. Všetko to, na čo testosterón pozitívne dopadá, zrazu stráca na význame. U mužov sa znižuje sexuálna, fyzická aj mentálna stránka, čo negatívne zasahuje do neurotických, metabolických aj pohybových faktorov.

Ako prirodzene zvýšiť testosterón?

Tak, ako prirodzene dochádza k jeho tvorbe – zvýšením fyzickej aktivity (intenzívnych tréningov a sexu), zmenou v stravovaní, častejším relaxom a odbúravaním stresu.

Najlepšie, ako získať testosterón, je prírodnou formou. Pod tým rozumieme stravu, výživové doplnky a z nich najsilnejší prírodný testosterón.

Kvalitná strava

Testosterón prirodzene zvyšujú oriešky a ich produkty, semienka, mliečne výrobky, vajíčka, zelená zelenina, najmä brokolica a špenát.

Najsilnejšie prírodné doplnky

Nevyhnutne zinok testosterón udržiava v optimálnej hladine. Pre zdravý reprodukčný systém je preto dôležité prijať denne 15 mg zinku.

Kedy dopĺňať testosterón?

Testosterón u žien

Tento mužský pohlavný hormón sa prirodzene nachádza aj v ženskom tele, ale podstatne v menšom zastúpení. Ženám pomáha regulovať optimálne svalstvo a jeho odolnosť, chráni ich pred pocitom menejcennosti až slabosti. Častejšie než poruchy s vyššou bývajú s nižšou hladinou testosterónu u žien - v produktívnom veku ho majú viac než o polovicu menej ako počas dospievania. Možné sú aj vyššie hladiny hormónu a mužské črty na ženskom tele (zvýšené ochlpenie, rednutie vlasov, nepravidelný menzes, akné, fúzy). Ženy avšak prirodzene nikdy nedosiahnu takú hladinu, aby mohli byť vizuálne, proporčne a silovo rovnocenné mužom.

 

 

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

V tomto článku sa pozrieme na otázku koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí, pretože pri tejto otázke panuje veľa mýtov a poloprávd. Čítajte ďalej. Zobraziť celý článok

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu slúži na meranie energetickej potreby tela, zistíte aké množstvo kalórií potrebujete denne na udržanie aktuálnej hmotnosti. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.