Láka vás Dukanova diéta? Čo o nej potrebujete vedieť?

Zhodiť prebytočné kilogramy bez hladovania. Tak si mnohí predstavujú ideálnu diétu. A práve to „sľubuje“ Dukanova diéta. O čo ide?

Čo je Dukanova diéta

Diétru vytvoril francúzsky praktický lekár Pierre Dukan a je zameraná na vysoký príjem bielkovín a nízky príjem sacharidov. Je považovaná za veľmi jednoduchý spôsob chudnutia. Vysoký príjem bielkovín totiž zabezpečí, že človek pri diéte nehladuje.

Skúsenosti pacientov doktora Dukana s touto diétou boli mimoriadne pozitívne. Preto ju v roku 2000 vydal knižne a diéta sa stala celosvetovo populárnou.

Vedeli ste, že Dukanova diéta vznikla už v 70.tych rokoch minulého storočia? Funguje na princípoch minima sacharidov a maxima bielkovín.

Fázy Dukanovej diéty

Dukanova diéta nie je len o tom, že prestanete prijímať sacharidy a vo veľkom sa zameriate na bielkoviny. Je to prepracovaný systém stravovania, ktorý pozostáva z fáz.

Najprv je potrebné určiť tzv. „skutočnú“ hmotnosť. Ide o cieľovú hmotnosť, ktorú chceme dosiahnuť. Vyráta sa na základe veku, zdravotného stavu, predchádzajúcich diét a ďalších faktorov. Podľa toho, koľko je vo výsledku potrebné schudnúť, ostáva človek v tej-ktorej fáze diéty. Sú to fázy:

  1. Útočná fáza. Trvá 1 až 7 dní. Prijímajú sa počas nej chudé bielkoviny v neobmedzenom množstve a 1,5 lyžice ovsených otrúb denne.
  2. Výletná fáza. Počas obdobia 1 až 12 mesiacov sa striedajú bielkovinové a bielkovinovo-zeleninové dni. Každý deň sa prijíma lyžica ovsených otrúb.
  3. Konsolidačná fáza. Trvá 10 dní za každé zhodené kilo hmotnosti v predchádzajúcich fázach. Jedálniček obsahuje neobmedzené chudé bielkoviny a zeleninu, ale už aj niektoré sacharidy a tuky a tiež 2,5 lyžice ovsených otrúb denne.
  4. Stabilizačná fáza. Trvá na neurčito, až kým sa váha nestabilizuje. Denne sa prijímajú 3 lyžice otrúb.

Potraviny pri Dukanovej diéte

Aj tiež sú rozdelené podľa jednotlivých fáz. Spomeňme si základné potraviny:

  • Útočná: hydina bez kože, chudé hovädzie, bravčové, teľacie mäso, divina, ryby, morské plody, vajcia, umelé sladidlá, nízkotučné mliečne výrobky, minimum oleja.
  • Výletná: listová zelenina (špenát, kel), hlávková zelenina (kapusta, karfiol), paprika, uhorky, špargľa, baklažán, huby, zelené fazule, špagetová tekvica. Tieto potraviny sa striedajú s potravinami z útočnej fázy.
  • Konsolidačná: okrem vyššie spomínaných potravín je vhodné aj menšie množstvo ovocia (100 g denne bobuľovín, jablko, pomaranč, slivky, či marhule), celozrnný chlieb, porcia syra, raz týždenne proteínová múčka – čisté bielkoviny.
  • Stabilizačná: základom je spôsob stravovania ako pri konsolidačnej fáze, vrátane jedného bielkovinového dňa v týždni.

Nezabudnite na dopĺňanie bielkovín z kvalitných zdrojov.

Recepty sa majú pripravovať s minimom oleja, len na potretie panvice. Pri Dukanovej diéte môžete dodržiavať aj tzv. vzorový jedálniček, ktorý vám diétu uľahčí. Mnoho ich nájdete na webe.

Je však účinná a skutočne bezpečná? Účinná áno. No podľa mnohých štúdií (1) môže spôsobiť zdravotné problémy. A nie je vhodná pre ľudí so zdravotnými problémami, ktorí nemôžu prijímať vysoké množstvo bielkovín. To, či ju skúsite, stojí za zváženie.

Zdroj
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26024402/

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.