NEVERTE KAŽDEJ HLÚPOSTI

V tomto ohľade sú v najväčšej nevýhode mladí ľudia bez nabitých skúseností a bez možností porovnania  s vlastnými výsledkami. A práve mladí ľudia majú tendenciu hltať tie najväčšie hlúposti  a sadať najrôznejším podvodníkom s peptidmi , hormóny a inými pochybnými zázraky na lep. Kulturistika, založená na emóciách v tomto smere úplne vyniká. Lenže cez všetky zložitosti kulturistiky rovnako tvrdím, že tie najdôležitejšie faktory ktoré môžete ovplyvniť, sú len 3. Poriadne jesť, poriadne cvičiť a dobre odpočívať. Bohužiaľ, veľa z vás si to napriek tomu robí oveľa zložitejšie.

Tréning

Dostávam otázky od násťročných chalanov vážiacich len o niečo málo viac ako obézna čivava, jako vybudovať žliabok medzi prsným svalstvom. Ako urobiť, aby bola noha pri  kolene trochu svalnatejšia , ako cvičiť, aby prsný sval nemal dole rovný zárez, ale bol guľatejší ... atď ... atď ... Nijako, pretože kde nič nie je, ani smrť neberie, nieto ešte, aby sa tam vyskytol nejaký žliabok. Najskôr je potrebné urobiť mäso. Objem svaloviny. Až potom sa s ním dá niečo robiť. A objem neurobíte protismernými kladkami, urobíte ho s pomocou čo najväčšej váhy, ktorú môžete za predpokladu správnej techniky použiť. Tzn. benč, benč hlavou hore, prípadne tlaky s jednoručkami. A teraz sa opýtam, urobíte na rozpažkách, alebo protismerných kladkách rovnakú váhu ako na Benči ? Nie ! Lebo by vám to rztrhalo hnáty  a lakte by ste mali na druhej strane. A čo dá vášmu telu viac zabrať, tlaky s jednoručkami, alebo peck-deck ? Jasne že tlaky ! Vy potrebujete stimulovať organizmus k tomu, aby silnel pre prípad ďalšieho zaťaženia. Po peck-decku vás síce určite pália prsia ako pobyt Jana Husa v Kostnici, však organizmus a jeho nervový systém tento pokus o vybudovanie objemu hrudníka ani nezaznamenajú. Preto je také dôležité cvičiť viackĺbové cviky. Práve pre ich účinok na adaptaciu- posílenie- celého organizmu proti ďalšej prípadnej záťaži. Ale ani keď budete mať požadovaný objem, nemáte, čo sa týka vami vysnívaných tvarov, vyhrané. Vlastne máte tento boj prehratý od samého začiatku. Ak si totiž vaša genetická výbava zmyslela, že vami vysnívané hlboké oddelenie medzi prsnými svalmi mať nemáte, tak ho skrátka mať nebudete, ani keby ste si na to vzali rozbrusovačku.

Tvary svalov máte raz dané a zmeniť ich môžete vskutku minimálne. Druhý problém je ten, ktorý systém tréningu zvoliť. Máme tu vysokofrekvenčné tréningy typu Korte, máme aj pravý opak, keď sa cvičí 6 x týždenne s jednotlivými svalovými partiami atď ... Skrátka je toho plno . Navyše sa môže zdať, že všetky vedú k pozitívnemu výsledku. Myslím, že pre začiatok je vhodný kompromis cvičenie 4x týždenne s rozdelením na polku tela. Pondelok- Nohy, lýtka, prsia, brucho. Utorok- Chrbát, ramená, biceps, triceps. Streda voľno, štvrtok a piatok cyklus opakujte a cez víkend naberajte sily a regenerujte. Majte na pamäti používanie základných cvikov. Tzn. Drepy, legpress, benč, tlaky činiek, príťahy na hrazde, príťahy v predklone, tlaky na ramená, bicepsový zdvih a francúzske tlaky. Nič viac nepotrebujete. U všetkého si naložte tak, aby ste pri vašom ôsmom opakovaní mysleli, že je to vaša posledné . Nevykecávejte, nečumte po babách a snažte sa, aby ste si sami pred sebou mohli povedať: "Tak, dnes som do toho dal všetko." A nebojte sa, že by ste náhodou mali pravdu, pretože on vás z tohto vášho omylu niekto rýchlo vyvedie. Snažte sa, aby ste sa v každom tréningu zlepšili. Nemusí to byť hneď o 10 kíl navyše. Dokonca ani o 5 kg. Bohato stačí, keď v každom tréningu urobíte o 1-2 opakovania daného cviku navyše. Jednak tým budete zase o niečo viac stimulovať sval a jednak budete mať o motiváciu postarané. Ak totiž viete, že daného cviku musíte urobiť v aktuálnom tréningu o 1-2 opakovaní navyše, je to pomerne zvládnuteľné a táto konkrétna motivácia navyše oveľa účinnejšie, než všelijaké motivačné bludy  na facebooku. Skrátka a dobre, ak chcete pribrať, trénujte ťažko, ale úsporne. Prírodné národy majú veľmi dobre vypozorované, ktorý úlovok stojí za vynaloženú námahu. Tak by to malo byť aj u vás. Výsostne izolované cviky, ako peck-deck, zdvih jednoruč o koleno, predkopávanie apod .. sú pre vás len zbytočný výdaj energie s minimálnym ziskom.

Jedlo

Článok je venovaný tým, ktorí začínajú a chcú pribrať, preto teda zámerne diskriminuje chlapcov  s problémom opačným. Ak teda chcete pribrať, žerte . Čo môžete. Toto však počujem dnes a denne. Že vraj je tak, že do seba nemôžu viac dostať. Lenže ak to tak je (dosť často nie je), tak je to len jedlo, ktoré vás zapchá , ale nič nedá. Typickým predstaviteľom je  pečivo s niečím. Najlepšie  gothaj, ktorý mäso videl iba na letáku v predajni. Alebo v lepšom prípade knedlík v jedálni preliaty hnedým čosi so zvyškami  rozvareného mäsa.

Tu nebude úniku  a musíte si zistiť, ktorá potravina obsahuje aké hodnoty. Na druhú stranu extrémy typu obáv z vysokého glykemického indexu a vysokého podielu tukov tu  myslím, že sú trochu zbytočné. Nedávno som mal v poradni s Vojtom otázky na percentuálny podiel vlákniny, s Milanom niečo o denaturácii pšeničného zrna atď ... Nikto nemal páru, o čom je reč. Áno , je fajn, že také vedomosti máte, ale nič sa nemá preháňať. Z obáv pred porušením všelijakých pravidiel potom zabúdate na to hlavné. A tým je kvantita. Takže začnite jesť ryžu, zemiaky, cestoviny, strukoviny, proste sacharidy. A to vo veľkom. K tomu pridajte akýmkoľvek spôsobom nejakú bielkovinu- mäso, tvarohy, vajcia, rybičky v konzervách, proste všetko, čo obsahuje aspoň 20 g bielkovín na 100 g váhy potraviny.

Prečo tak všeobecné rady? Áno, mohol by som napísať, denne pol kila hovädzieho, k tomu zemiaky a byť vo svojom texte nekompromisný, lenže nie sme v Amerike a dneska je kdejaký rodič rád, že môže dať synčekovi aspoň na tú posilňovňu. Z možností, ktoré som uviedol, sa dá vykombinovat pomerne obstojná strava, ktorá nebude nijako viac náročná na financie, než bežný jedálny lístok. Preto to skúste nakombinovať , ako sa dá. Ja som napríklad bol celé študentské roky na ovsenej  kaši , rybičkách, tvarohu a šlo to . Mäso vtedy moc nebolo, a keď áno, tak drahé. Mýtus o sebestačnosti jedlom a lacných potravinách za komunistov sú len nostalgické fantasmagorie pacientov s ťažkou sklerózou.

A propoo doplnky. Je potrebné povedať, že by ste mali mať v prvom rade perfektný jedálniček. To rozhodne platí úplne bez diskusií. Druhá vec je tá, že suplementy v prepočte na čistú gramáž proteínu častokrát vyjdú lacnejšie. Preto ich odporúčam. Ale opäť sa snažte držať základu, tzn. proteín, gainer. Ak teda nedisponujete otcovým bezodným mešcom. Ak takýto máte, skvele. Určite nič nepokazíte, keď si doprajete celé spektrum výrobkov. Naopak. Lenže ak je váš rozpočet obmedzený, zakúpte si radšej niečo s vyváženým pomerom bielkovín a sacharidov. Napr. High 80, Hero, alebo naopak klasický gainer. Je totiž fajn pocit, že sa vám po E.NOX bombovo cvičí, ale z dlhodobejšieho hľadiska vám prinesie väčší efekt suplement, ktorý rovnomerne dodáva stavebné látky potrebné pre váš rast.

Odpočinok

Svaly nerastú v posilňovni, ale doma. To je neochvejná kulturistická pravda. Tréning je len stimulom k vášmu rastu. Povedzme rozbuškou. Pri tréningu vaše svaly zaťažíte, a tie, v čase regenerácie, rastú tým, že do seba vcucávajú sacharidy, bielkoviny, skrátka všetko, čo im pomôže satť sa  silnejším a odolnejším pre budúcu tréningovú záťaž. Ale ako tento proces bude prebiehať, keď tieto stavebné látky nedodáte, alebo keď ich  naopak spotrebujete na nejakú inú aktivitu ? Odpoveď je jednoduchá. Blbo. Alebo ešte horšie - nijako. Musíte si skrátka vybrať. Buď chcete byť veľký a pribrať, alebo chcete behať s priateľkou po horách alebo s kamošmi hrať futbal. Naberať pri neexistujúcom priestore  na regeneráciu a spánok, navyše s veľkým výdajom energie, jednoducho nejde.

Pravidelnosť

Vojta Koritenský vám to hovorí v každom diele On the Top. Je to stále dookola. Nevynechať jedlo, nevynechať tréning. Jedlo, tréning. Viac jedla, tvrdší tréning. Pre pochopenie kulturistiky nepotrebujete vyštudovať atómové inžinierstvo . Ale potrebujete mať v sebe nutkanie, robiť to isté stále dokola. A keď túto činnosť stále, hoci mierne, gradujete , výsledky sa musia dostaviť. Jednoducho musia . Ale je to o trpezlivosti.

Dnes každý 16-ročný trúba  do seba natrepe  prvú vec, čo mu nejaký koumak  poradí , že je IN a že na tom idú "všetci". Musím sa smiať, keď čítam všetky tie zasvätené komentáre na sociálnych sieťach. Ľudí, čo nevedia nič, majú pocit, že vedia všetko. To je strašidelná kombinácia hlúposti. Ale z toho sa dá vyrásť. Otázka do bitky skôr je, ako budú rásť za 5, 6, 10 rokov, keď v šestnástich vystrieľajú všetky možnosti ? Na stene bude visieť už značne zažltnutý diplom z dorastu, alebo juniorov, ale v zrkadle bude stále tá istá postava. A na to, s odpustením, sere pes. Keď si ale počkáte, vytrváte, naučíte sa spoznávať svoje telo, naučíte sa legálne postupy progresu, raz to budete vy, o kom budú oni "zasvätenci" rozprávať. A budete to vy, čo sa tomu budete  smiať.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.