Prečo by ste mali užívať zinok?

Zinok patrí k základným minerálom a stopovým prvkom pre správne fungovanie nášho organizmu. Nachádza sa v takmer všetkých orgánoch, má vplyv na našu fyzickú aj duševnú silu. Po železe má ako stopový prvok druhé najväčšie zastúpenie. Dosť na to, aby sme mu venovali pozornosť a starali sa o jeho optimálnu hladinu v tele. Viac o zinku sa dočítate už v tomto blogu!

Aké základné funkcie spĺňa zinok v ľudskom tele?

Je dôležité povedať o zinku najprv to, že telo si ho samo nevytvorí a ani neuskladňuje. Preto získavame prírodný zinok zo stravy alebo vo forme výživových doplnkov . Svoju najväčšiu koncentráciu má v hormóne inzulín a v očných tkanivách. Imunitná funkcia, syntéza bielkovín a DNA sú taktiež tými základnými, na čo je dobrý zinok.

Účinky zinku

Zinok má tú výhodu, že sa nachádza vo väčšine rastlinnej a živočíšnej stravy. Medzi jeho najdôležitejšie prírodné zdroje patrí hovädzie, bravčové, jahniace a hydinové mäso. Z rýb odporúčame lososa a sardinky. Taktiež treba do stravy zaradiť strukoviny, orechy, semená, mliečne výrobky a cereálie. Zo zeleniny má vysoké zastúpenie v červenej repe, hrášku a v špargli.

Vyskúšajte náš Zinok 100 v chelátovej väzbe

Zlepšuje imunitný systém a odolnosť voči infekciám

Má totiž význam pri tvorbe T-lymfocytov a leukocytov, čím znižuje tvorbu zápalových procesov v tele. S tým je spojené aj udržiavanie optimálneho pH krvi a koncentrácie prírodných antioxidantov (napr. vitamín E). Určite sa oplatí vybrať si kvalitný zinok (1) na stimuláciu imunitných buniek, čím sa zmierňuje vplyv oxidačného stresu na celý organizmus!

Je minerálom nielen zdravia, ale aj krásy

Zinok sa využíva lokálne aj perorálne na zmiernenie príznakov akné, na potlačenie rastu baktérií a na správnu funkciu mazových žliaz. Vo forme výživových doplnkov sa používa zinok na vlasy a na správnu kondíciu nechtov. V kozmetike má zinok svoje uplatnenie v prípravkoch s antiage pôsobením.

So zdravím a krásou úzko súvisia aj pozitívne účinky zinku na efektívnejšie hojenie rán, pri popáleninách, vredoch či iných trhlinách alebo hlbších poraneniach kože. To je dôsledkom funkcie zinku pri syntéze kolagénu a pri zmierňovaní zápalov.

Lepšie zmyslové vnímanie, fyzická a psychická pohoda Zinok je dôležitým pre správne fungovanie zraku aj čuchu a chuti. Pri zvýšenej fyzickej aktivite je vhodný na lepšiu výkonnosť organizmu, na silné kostné tkanivo a pre optimálnu nervovú činnosť.

Zinok preto odporúčame nielen športovcom, ale aj ľuďom so sklonom k úzkosti a depresiám. Vo forme výživových doplnkov sa využíva zinok pred spaním a celkovo pre lepší biorytmus tela.

Zinok a jeho vplyv na postavu

Pri nedostatku zinku dochádza v tele k zhoršovaniu metabolizmu sacharidov. To spôsobuje zvýšené ukladanie telesného tuku, teda priberanie.

Pozor na odporúčanú dennú dávku zinku a takisto na optimálne množstvo ďalších nevyhnutných vitamínov a minerálov!

Viete, že zinok pozitívne vplýva na zvýšené libido a lepšiu erekciu? Podporuje totiž syntézu testosterónu a je vhodnou prevenciou proti rakovine prostaty.

Ako správne užívať zinok?

Zinok užívame medzi jedlami alebo tesne po jedle len v odporúčanom dennom príjme, čo u mužov predstavuje 11 mg a u žien 8 mg. U tehotných a dojčiacich žien sa denná dávka zvyšuje na 12 mg. Maximálne množstvo zinku je 40 mg za deň pre dospelého zdravého jedinca.

Ako sa prejavuje nedostatok a nadbytok, prípadne toxicita zinkom? Pri miernom nedostatku zinku môžete trpieť hnačkami, zvýšeným vypadávaním vlasov, stratou chuti do jedla a zhoršenou duševnou náladou. Prejavujú sa problémy s pleťou (je suchšia), ale aj horšie hojenie rán.

Pri závažnom nedostatku sa každý z týchto prejavov maximalizuje, hrozia aj problémy so správaním, rastom a vývojom tela. Pozor na toxicitu tela zinkom, pričom dochádza k nedostatočnému vstrebávaniu železa a medi. Prvotné príznaky súvisia s horším trávením, nevoľnosťou, hnačkou, kŕčmi v bruchu a s bolesťami hlavy. Vysoké dávky zinku navyše ohrozujú hladinu dobrého HDL cholesterolu v krvi. Môže dôjsť až k jej chronickému zníženiu.

Ktorý zinok je najlepší?

Z výživových doplnkov sú obľúbené zinok tablety, presnejšie aj v kombinácii s inými látkami, ako napr. selénom a horčíkom. Taktiež sú dostupnou formulou šumivé tablety so zinkom samostatne alebo aj s horčíkom a vápnikom. Novinkou sú kvapky zinok spolu s mangánom a železom pre lepšiu pohlavnú aktivitu. Vo forme dezinfekčných sprejov zinok najčastejšie dokazuje svoje protizápalové pôsobenie a taktiež svoje uplatnenie nachádza vo viaczložkových proteínoch... A ktorý je ten váš?!

Zdroj:

1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/263176#11-benefits

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.