Prečo sa otužovať?

Záujem o otužovanie vzrastá aj v súvislosti s množstvom civilizačných ochorení a so slabšou obranyschopnosťou. Pre mnohých otužovanie predstavuje životný štýl, športový výkon alebo pravidelnú prevenciu proti ochoreniam. Ako správne k tomu pristupovať a odkiaľ začať? Viac sa dočítate už v tomto blogu!

Ako postupovať na začiatku otužovania?

Môžete si vybrať otužovanie v sprche, vonku v studenej vode alebo vystavovať svoje telo chladnému vzduchu. Pred akoukoľvek zvolenou metódou absolvujte konzultáciu u lekára a v začiatkoch nech vám pomáha skúsený inštruktor. Otužovanie preverí nielen reakcie organizmu na zvýšený stres, ale aj vašu sebadisciplínu. Začíname pozvoľne, pomaly, len dokým je pre telo prípustné ďalej znižovať teplotu.

Pozor, extrémne situácie na začiatok otužovania nepatria! Začíname vo vlastnej kúpeľni, umývame si tvár vlažnou, neskôr studenou vodou. Postupne ochladzujeme väčšiu časť tela - nohy vo vedre, neskôr si studenou vodou polievame celé telo. Do našich ranných rituálov zahŕňame studenú sprchu.

Koľko minút takto otužovať? Na začiatok určite postačí 30 s ako zavŕšenie tejto každodennej rannej hygieny, neskôr ju možno predlžovať po dobu 3, 5 min a viac.

Odborníci sa zhodujú, že...
...otužovanie nemá byť nárazovou, pre telo extrémne zaťažujúcou situáciou. Dôležitá je preto systematickosť a to, ako často otužovanie absolvujete. Je to dosť individuálne. Môžete otužovať 2 – 3-krát týždenne, no vaše telo túto aktivitu aj tak vyhodnotí ako zvýšený stresový mód.

 

Intervaly v adaptácii tela na stres preto skracujeme. Otužovaniu sa častejšie venujeme, kombinujeme techniky ľadovej sprchy, studeného vzduchu, ale vždy pri vedomom dýchaní (hlboké nádychy, voľné výdychy) a vyrovnanej mysli. Na telo musíme ale vyvíjať len mierny stresový faktor častejšie sa opakujúci. Telo sa im lepšie prispôsobuje, zlepšuje sa jeho prirodzená odolnosť.

V opačnom prípade – pri nárazovom stresovom faktore nemusia na pohotovú obrannú reakciu organizmu rovnako dobre odpovedať naše orgány. Takýto spôsob otužovania je pre telo nezdravý, škodlivý.

Predpríprava na otužovanie

Otužovanie je po technickej stránke športovou disciplínou a taktiež športom naň svoje telo lepšie pripravujeme. Otužovanie si vyžaduje väčšie množstvo energie, sprevádza ho zvýšený adrenalín a po odznení prechádza únava a potrebná regenerácia. Predpríprava pozostáva z krátkej, ale intenzívnej rozcvičky. Otužovanie môže nasledovať bezprostredne aj po náročnejšom športovom zápase.

Pri oboch metódach absolvujeme dychové cvičenie. V kombinácii so znižovaním teploty oveľa pravdepodobnejšie dochádza k zablokovaniu receptorov chladu. Telo zároveň uvoľňuje viac kanabinoidov na potláčanie bolesti. Postupne sa zlepšujú termoregulačné mechanizmy a otužilec pri mínusových teplotách nepociťuje chlad.

Viete, že otužovanie prináša až terapeutické účinky? Čím častejšie vystavujeme telo chladu, tým aktívnejšie pracuje imunitný systém (zvyšuje produkciu protizápalových látok), lepšie reaguje na stres, na priebeh zápalových ochorení, na prirodzenú regeneráciu a na kvalitu spánku.

Prečo otužovať?

Prináša otužovanie aj negatíva?

Aj pri tejto disciplíne vieme špecifikovať rôzne rizikové skupiny. Najčastejšie ide o ľudí so srdcovo-cievnymi poruchami, s vysokým krvným tlakom, keďže pôsobením chladu sa cievy výrazne zužujú. Otužovanie treba zvážiť aj u ľudí so sťaženým dýchaním až epileptickými záchvatmi. Neodporúča sa v tehotenstve. Taktiež ani počas tréningov na objem. Výživa pre svaly je v chlade minimálna.

Ako negatívny dôsledok sa javí aj tzv. otužilecká triaška. Ide ale o prirodzenú reakciu tela, keď si trasením svalstva produkuje potrebné teplo. Jej priebeh závisí od odolnosti organizmu. Nikdy ale po otužovaní neabsolvujeme horúcu masáž ani kúpeľ. Zotrváme len pri teplom nápoji a užívame si silu prítomného okamihu.

Zdroj

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325725

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

V tomto článku sa pozrieme na otázku koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí, pretože pri tejto otázke panuje veľa mýtov a poloprávd. Čítajte ďalej. Zobraziť celý článok

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu slúži na meranie energetickej potreby tela, zistíte aké množstvo kalórií potrebujete denne na udržanie aktuálnej hmotnosti. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.