Tajomstvo úspechu, alebo ako začať a vytrvať

Nech robíme čokoľvek, posilňujeme, učíme sa cudzí jazyk alebo chceme "zbaliť" dievča, chceme dosiahnuť úspech. Čo si priať viac, než vedieť, aké sú príčiny úspechu či neúspechu a ako tieto príčiny ovplyvniť? Pretože sme na stránkach venovaných fitness a bodybuilding, pôjde nám hlavne o úspech v kulturistike, ale nasledujúce rady možno aplikovať na ktorúkoľvek oblasť nášho snaženia.

Mnoho z nás, bohužiaľ, nemá talent a genetiku ako mával Flex Wheeler alebo Shawn Ray, hviezdy mojej mladosti. S tým sa nedá nič robiť. Ani ďalšie faktory, ako napríklad šťastie, náhoda, narodenie v správnej krajine či dobe, nemožno dosť dobre ovplyvniť. Preto je necháme bokom a zameriame sa na faktory, ktoré ovplyvniť možno.

Týmto faktorom, ktoré ovplyvňujú úspech, je možné súhrnne hovoriť koncentrácia. Medzi koncentráciou a úspechom je totiž veľmi tesná korelácia, pretože platí: kde je vysoká koncentrácia, prichádza úspech a naopak. Dosiahnutie úspechu v kulturistike, meraného nárastom kvalitnej svalovej hmoty, je, okrem veľkosti používanej záťaže, počtu opakovaní, intenzity tréningu, životosprávy a ďalších aspektov, závislé na opakovanie tréningových dávok. Je teda nutné vytrvať.

Nájdu sa síce aj takí, ktorí sa po dvoch troch tréningoch čuduje, že ešte nemajú svaly ako Arnold, ale to sú výnimky. Vytrvať v tréningu vyžaduje veľkú koncentráciu. Čo koncentráciu ovplyvňuje?

Kladný a záporný záujem 

Väčšinou začíname cvičiť na základe myšlienok, ktoré mávajú kladný alebo záporný emočný náboj. Na kúpalisku, alebo dnes skôr na sociálnych sieťach, vidíme človeka s dobre formovanou postavou, ktorý zbiera obdivné pohľady alebo lajky, a pomyslíme si - takto by som chcel tiež vyzerať.

Je tu myšlienka s kladným emočným nábojom čiže kladný záujem Z +. Ide o mieru nadšenia, zápalu pre vec, snahu priblížiť sa niečomu príjemnému. Opačný, záporný záujem Z - sa prejavuje napríklad po nechcenom zhliadnutí vlastnej postavy v zrkadle, alebo ak si nedopatrením stúpneme na váhu. Obava o vlastné zdravie, o kĺby, ktoré musia nosiť veľkú váhu, pocity hnevu, závisti, všetky tieto emócie nás nemusia ochromiť, ale môžeme ich využiť ako aktivizujúci záporný záujem, je to snaha vzdialiť sa nepríjemnému.

Ak je Z + alebo Z - dostatočne intenzívne, vyhľadáme najbližšie fitnes centrum (skôr), teraz skôr zakúpime pár jednoručiek cez e-shop. Bublá v nás počiatočné nadšenie a my chceme všetko nabrať hneď, pokiaľ možno za jeden tréning. Pre zleniveté telo to znamená nebezpečenstvo zranenia alebo pretrénovania, preto je treba svoje nadšenie v tejto fáze mierniť a neprepínať svoje sily.

U mnohých ľudí nadšenie so vzrastajúcim počtom tréningov postupne vyprcháva. Človek sa pristihne, že dnes jednoducho musí "výnimočne vynechať, pretože sa mu to nehodí". Tieto a podobné výhovorky si vymýšľame, aby sme presvedčili sami seba, že nie lenivosť, ale okolnosti stoja v ceste nášmu zlepšovaniu...

Pokles počiatočného nadšenia je tiež dôvod, prečo máme v zásuvke starý zošit na slovíčka z cudzieho jazyka, ktorý sme sa kedysi začali učiť a odložili ho po troch lekciách. Uspieť teda znamená vytrvať. Čo ale robiť, keď kladný a záporný záujem (pozor - nezamieňať za nezáujem) nestačí a nadšenie opadá?

Návyk a vôľa 

Často čítame o nutnosti vynaložiť vôľu, také to "musíš". Keď ju vynaložíme, zistíme, že vôľa je síce rýchla, ale slabá. Je tu však jej pomocník, ktorý vôľu dopĺňa, a to návyk. Návyk vzniká pravidelným opakovaním. Preto je pre nás napríklad chôdza alebo čistenie zubov činnosťou, ktorá nevyžaduje vynaloženia veľkej vôle a úsilie.

VZOREC KONCENTRÁCIA

Tým sme sa dostali k štyrom základným koreňom koncentrácie, ktorými sú: kladný záujem Z +, záporný záujem Z-, návyk N a vôľa V. Medzi nimi existuje vzťah, ktorý ako prvý objavil Ing. David Gruber, popredný český odborník na techniky duševnej práce. Tento vzťah sa dá matematicky zapísať takto:

K = (| Z + | + | Z- |) * (N + V)

Kde K je koncentrácia, a v zátvorkách sú súčty absolútnej hodnoty kladného a záporného záujmu a ďalej návyku a vôle. Medzi zátvorkami je súčin. Každý, kto má základné znalosti matematiky, si teraz môže odvodiť príčiny svojich minulých neúspechov a pripraviť podmienky pre úspech.

Zvyšujte svoje Z + a Z-, Pestujme N a používajme V a strážte, aby žiadna zo zátvoriek nebola blízka nule. Potom bude naša koncentrácia vysoká a úspech veľmi pravdepodobný.

Vytvorenie návyku je ale záležitosť dlhodobá. Aby sa nám cvičenie stalo rutinou, je potrebných niekoľko mesiacov. Vôľu je možné vynaložiť rýchlo, ale vzniká pri tom veľký pocit únavy. Preto sa zamerajme hlavne na zvyšovanie Z + a Z-.

Môžete namietať, že máte vysoké Z + i Z-, dokonca aj silnú vôľu, ale nemáte podmienky pre cvičenie, fitka sú zatvorené, doma nie je priestor, z kočikárne v paneláku je už dávno večierka, činky na e-shope sú vypredané, je nutné sa starať o deti, robiť s nimi úlohy atď.

Alebo ste chorí, máte nejaké zdravotné obmedzenia, ktorá vám nedovolia dosiahnuť úspech v kulturistike. Tieto a podobné prekážky na ceste vášho úspechu sa premietnu vo vyššie uvedenom vzorci nasledovne:

K = (| Z + | + | Z- |) * (N + V) * PP * ZAB

Kde PP sú priaznivé podmienky (miesto, čas a ďalšie objektívne neovplyvniteľné okolnosti) a ZAB je zabezpečenie (pomôcky, predmety, prostriedky, metódy, prístroje a ďalšie subjektívne ovplyvniteľné okolnosti).

Fantázia 

Kladný a záporný záujem vzniká z našich myšlienok a emócií. Dajú sa emócie vôbec zmeniť? Keď sa nám nechce cvičiť, ale leňošiť, ako to urobiť, aby sa nám cvičiť chcelo? Keď máme pocit, že ďalšie opakovanie tlaku v ľahu už nemožno vykonať, činka váži snáď tonu a ruky sa klepú vysilením, dá sa niečo robiť?

Iste. Je tu predsa fantázia čiže predstavivosť, pomocou ktorej si môžeme privolávať a sugerovať myšlienky a predstavy, ktoré chceme. Pomocou fantázie možno v pravý čas spojiť to, čo robiť máme, s tým, po čom túžime. Alebo naopak spojíme to, čo robiť nemáme, s tým, čoho sa bojíme. Inými slovami - vytvárame v sebe Z + alebo Z - alebo oboje.

Obraz Yatesovho hrudníka si privoláme práve v okamihu, keď máme pred sebou posledné opakovania tlaku v ľahu, a chce sa nám všetko nechať. Bez posledného opakovanie nedostanú svaly dostatočný podnet k rastu a náš hrudník sa tomu Yatesovmu nepriblíži.

Drina a pokrok idú ruka v ruke, bez jedného nie je druhé. A preto chcem drinu rovnako ako skvelý hrudník. Občas sa nám chce tréning vynechať, odložiť. Nie je to príliš dobrý nápad, pretože nabudúce to bude ešte ťažšie, svaly zatiaľ viac spohodlnia a človek stráca, čo už mal (buď ho používaš, alebo ho strácaš). Preto sa snažme o to, prepojiť nepríjemnú činnosť s lákavou predstavou, nadšene sa do nej vrhnúť a vsugerovať si, že nie musíme, ale chceme.

Ovládnite svoju myseľ 

Ide teda o to, vedieť riadiť svoje emócie. Zosúladiť ich s našou vôľou pomocou koncentrácie. Koncentrovaný človek sa svojim emóciám nepoddáva, pri práci myslí len na prácu, pri cvičení zase len na cvičenie. Ak sa myšlienky začnú túlať tam, kam nemajú, a človek začne snívať, vie to včas rozpoznať a vrátiť myšlienky späť.

Práca koncentrovaného človeka je rýchlejšia a kvalitnejšia, cvičenie je dostatočne intenzívne a účinné, bez zbytočných prestojov. Roztržitý tréning, kedy sa medzi sériami zakazujeme alebo vezmeme do ruky mobil a naše telo zatiaľ stráca potrebnú pracovnú teplotu, je, ako vieme, na nič.

Kto sa vie koncentrovať, dokáže pri odpočinku plne ignorovať svoje pracovné starosti a lepšie relaxuje. Telo tak rýchlejšie regeneruje a svaly rastú. Pri jedle myslí na to, čo je, lepšie jedlo v ústach spracováva a tým rastie energetická využiteľnosť stravy.

Koncentrovaný človek je schopný ignorovať všetko a vypnúť celé svoje vedomie, rýchlejšie zaspáva a spí zdravšie. Umenie koncentrácie nie je každému vrodené a je preto nutné koncentráciu precvičovať. Kto sa chce o tejto téme dozvedieť viac, vrelo odporúčam knihy od vyššie zmieneného Davida Grubera.

Možno ste si pri čítaní tohto článku spomenuli na rady o dôležitosti vizualizácie pri tréningu, psychickej príprave na tréning, na životné príbehy vynikajúcich kulturistov, ktorí začali cvičiť ako malý a slabý. Vďaka znalosti vyššie uvedeného princípu budete teraz také články čítať s nadhľadom, pretože už poznáte spojenie medzi týmito a mnohými ďalšími radami a metódami.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.