VŠETKY TRÉNINGOVÉ SYSTÉMY FUNGUJÚ !!

Nech sa mi to páči, alebo nie, nastáva moment, kedy sa o ľuďoch ako som ja, hovorí so zhovievavým výrazom v kútikoch úst, že sú skúsený. Čo je eufemisticky výraz pre začínajúceho geronta. Fakt je ale ten, že za 20 rokov nejakú tú skúsenosť pozbierate. Ja som vyskúšal mnoho tréningových programov a ešte viac ich prečítal. Ale aby som tu odprisahal, že ten jeden funguje a druhý nie, to si netrúfnem. Väčšinou to je tak, že na niekoho rovnaký tréning a na iného nie. Za to ale tréningový systém nemôže. V tom totiž spočíva čaro a tiež  zložitosť kulturistiky.

Kulturistika nie je futbal, kde by vám jeden človek nakreslil, čo máte robiť a zvyšok teamu to ako jeden muž robí, pričom výsledkom je gól. Alebo tiež  nie a výsledkom potom býva vyhodený maľovač plánov. V kulturistike  musíte pátrať po tom, čo práve  vám sadne ako zadok  na hrniec. Lenže, ako sa v tom vyznať, keď tréningových plánov je asi milión? Každý cvičí inak a každý má výsledky. A naopak, cvičíte systém nejakého borca ​​a výsledky sa nie a nie dostaviť. Takže čím by ste sa mali riadiť? Ja jednu myšlienku mám, poviem vám ju na konci, aby ste mali dosť priestoru sa nad tou triviálnosťou  dostatočne rozčúliť, ale teraz sa poďme pozrieť trochu do histórie. Tréningové plány a systémy totiž predsa len prechádzajú určitým vývojom.

70-te roky

No, zas taký pamětník nie som, aby som si pamätal, čo sa dialo v sedemdesuatich rokoch , pretože všetku svoju energiu som venoval vzdoru mojej matke, keď ma obliekala do pančúch v škôlke, ale predsa len nejaké povedomie o tejto dobe mám. Predovšetkým to musela byť skvelá doba. Černocha ste mohli nazvať černochom a formuly 1 nevyzerali ako karikatúry autíčok z autodráhy. A taky šlo praktizovať to, že ste mohli cvičiť 3 a viac hodín denne. Nezriedka aj päť. Neviem, ako sa to robilo, ale pod 3 hodiny, častokrát aj 5x v týždni, nikto necvičil. Strava  pozostávala predovšetkým z tony mäsa a hektolitrov mlieka, pričom tuk nikto neriešil a na sacharidy jednoducho nezostalo miesto v jedálničku. Zrodila sa popularita tvarohu, ktorá pretrvala dodnes. Pripomeňme, že vtedajší trh s anabolikami bol veľmi obmedzený, v podstate sa vsádzalo len na Testosterón a Dianabol a doplnky výživy spadali do oblasti sci-fi. Napriek tomu s týmto tréningom išlo dosiahnuť parádnych výsledkov. Po ukončení vlády Arnolda Schwarzeneggera sa chopil žezla jeho kámoš Franco, aby mu titul Mr. Olympia na tri roky vyfúkol Frank Zane. Všetci 3 mali skvelé postavy či už čo sa týka objemov, tak v prípade Zaneho separácie. Pritom, z dnešného pohľadu videné, je ich strava a tréning absolútnu šialenstvo. Ale ako je vidieť, išlo to ....

80-te roky

Vo svete zúrila na plné gule studená vojna a západný svet viedli politici, ktorí mu dnes zúfalo chýba. Ronald Reagan a Margaret Thatcher boli rovnakou stálicou v čele svojich národov, ako Lee Haney v čele kulturistov. Ale nebol to Lee Haney, 8.  násobný Mr. Olympia, ktorý tréningové systémy a stravu začal meniť. Tým predným inovátorom tejto dekády sa stal Mike Mentzer a jeho prelomový systém Heavy Duty, ktorý na miesto aby ste na pobyt v posilňovni čerpali svoju dovolenku, ponúkal tréningový systém, ktorý zabral 40 minút. Čiže celá tá sranda zabrala hodinu i s cestou a zbytok mohli tráviť kulturisti skákaním po manželkách, čo sa im muselo páčiť, keď predtým desať rokov svojej náprotivky doma nevideli. Problém je v tom, že tento tréning je mentálne extrémne náročný. Zoberte si, že do vás niekto hustí desaťročia o tom, že musíte trénovať 30 sérií na sval a vy potom máte naraz urobiť série tri. Je veľmi ťažké sa od takéhoto myslenia odpútať. Navyše tie tri série musíte vykonať až do zlyhania. Do skutočného zlyhania. Väčšina ľudí vôbec nemá potuchy, o čom je reč a myslia si, že zlyhanie je, keď ho to začne bolieť, ale Mike Mentzer robil v zóne bolesti ešte vynútené opakovania, zhadzované série, negatívne opakovania atď ..., no proste blázinec. Avšak nemožno poprieť, že výsledky mal. Mike Mentzer nastúpil na súťaž Mr. Olympia väčší a predovšetkým oveľa tvrdší, než väčšina jeho súperov. Heavy Duty sa vtedy ešte naplno populárny nestalo, jeho čas mal prísť neskôr, napriek tomu sa tréning mnohých borcov výrazne skrátil a rôzne intenzifikačné techniky uzreli svetlo sveta. Aj strava sa začala meniť. Traduje sa, že tu veľkú úlohu zohral Tom Platz, ktorý upustil od minimálnej konzumácie sacharidov a nasadil pravý opak. To mu zabezpečilo oveľa lepšie tréningy a predovšetkým výrazný nárast hmotnosti. U nás sa stal prvým propagátorom sacharidov v strave Libor Minařík. Ale až potom, čo tieto informácie získal v SRN. Trh s anabolikami sa rozširuje, predovšetkým vďaka súpereniu východného bloku sa západným na športových bojiskách celého sveta a objavujú sa prvé proteínové a sacharidové doplnky strany. U komunistov nie. Tu sme si museli vystačiť iba s Pangaminom.

90-te roky ...

... Prichádza porážka komunistov, nástup konzumnej spoločnosti a tiež  Doriana Yatesa, ktorý navždy zmenil tvár kulturistiky. Je to doba, ktorá so sebou priniesla možno najvyváženejšie  pole osobností svetovej kulturistiky. A tiež znovuobjavenie systému Heavy Duty vďaka famóznému Dorianovi Yatesovi, hrdinovi deväťdesiatych rokov , ktorý sa úplne vymykal všetkému, čo sme mohli doteraz vidieť. Pravoverný  estéti mu zazlievajú, že to bol práve on, kto do kulturistiky vniesol brutálny objemy a vypuklé pupky. Do istej miery im možno dať za pravdu, však takéto zlepšenie, ktoré docielil medzi svojím prvým a druhým víťazstvom už nikto z neskorších držiteľov titulu Mr. Olympia nezopakoval. Nebolo časopisu, ktorý by sa nepozeral  po jeho tréningových metódach, a nebolo cvičenca, ktorý ním praktizovaný Heavy Duty systém, nevyskúšal. A tak došlo k tomu, že dĺžka tréningu sa ustálila niekde okolo hodiny času a kto nemal sparinga, ako by nebol. Zhadzované série, vynútené opakovania , negatívne opakovania , krátky rozsah pohybu, skrátka všetky možné spôsoby, ako sa totálne zmrtviť , to všetko bolo na bežnom  programe tréningu. Došlo aj ku kompromisu oproti puristickému Heavy Duty, kedy počet sérií vzrástol na niečo okolo desať a počet tréningov  sa pohyboval okolo 4-5 týždenne. Nakoniec , keď sa odrovnáte, viac to ani nejde. Tréning "do sračiek" ako sa v kulturistickom  žargóne hovorí, praktizovala celá vtedajšia naša reprezentácia a hoci už je to nejaký ten piatok, tréning stehien, kedy mi vtedajšia  reprezentačná  trénerka Eva Sukupové trhala kvadriceps od stehennej kosti, si pamätám dodnes. Čo sa týka jedla, sacharidy si definitívne našli cestu do jedálnička, hoci sacharidové vlny sa ešte nepraktizovali. Zato sa naplno rozbehol čierny trh s anabolikami a do sortimentu pribudol rastový hormón, hoci z veľkej väčšiny falzifikát a to ešte pekelne drahý. To isté spĺňala funkčnosť, alebo skôr nefunkčnosť rozšíreného sortimentu doplnkov výživy.

Milénium ..

Slobodné a optimistické deväťdesiate roky sú fuč, nastupuje Eurosocialismus, politická korektnosť a černochom už nemôžete povedať, že je čierny, pretože by ste tým prejavili svoj rasizmus. Na trón teda nastupuje afroamerický kulturista Ronnie Coleman a ovládne celú dekádu naprosto bezkonkurenčným spôsobom. Zároveň do hry vracia silovo-kulturistický tréning. Čiastočne sa upúšťa od tréningov do zlyhania a vyžadujú sa poriadne váhy. Legpress všetkých posilňovniach sveta praskajú vo zvaroch pod náporom niekoľkých stoviek kíl premiestňujúcich  sa po dráhe pár centimetrov snažiac sa napodobniť kráľa. Kričíme  lighweighbaby a  majiteľv fitek pokúša infarkt, keď mu hodíme pekných pár desiatok kíl ťažkú ​​jednoručku z výšky na zem. Sme tvrďáci, chceme cvičiť v Metroflex Gyme a zabúdame na naše kňučanie, že sa nedá cvičiť, keď teplota v lete prelezie tridsiatku. K slovu sa dostávajú silovo-objemové systémy typu Korte, Bear, FST-7 a hromada ďalších, predovšetkým tých, ktoré si za peniaze môžete stiahnuť z netu. Zadarmo už sa nič nerobí. Zato sa robia sacharidové vlny a okolo roku 2005 už neexistuje pretekár, ktorý by zhadzoval inak, než za pomocou týchto vĺn. Anabolík je už toľko, že ich nepoznajú ani študovaný lekárnici a rastový hormón je bežnou súčasťou prípravy. Zneužíva sa inzulín, čo uvedie pár hlupákov do kómy. Objavujú sa konečne proteíny, po ktorých nedostanete hnačku , a tiež sa zisťuje, že aminokyseliny sú fajn vec, pokiaľ ich ale dáte viac ako dve denne.

Súčasnosť ...

To, čo sa deje dnes, to nemusím písať. Väčšie hovädá v Európe za posledných 30 rokov ešte nevládli, tak to snáď nejako prežijeme. Systém chaosu sa trochu prenáša aj do kulturistiky, kedy sa rozpadá tradičná hierarchia súťaží a ťažko povedať, či je v amatérskej rovine prestížnejší Arnold Classic, Olympia Amateur alebo klasické MS. Na tróne nám sedí Phil Heath, ktorého tréning by sa dal charakterizovať slovom pumpa. Preto je dnešným trendom doslova prepumpovávať jednotlivé svalové skupiny, dokonca aj s pomocou zaškrcovadel. Vraj to funguje, hovoria chlapci. Určiť nejaký dominantný tréningový smer sa však asi nedá. V strave sa trochu vraciame k tukom na úkor sacharidov. Nezmyselne predražené arašidové maslo je  IN. Mnoho ľudí ide, alebo aspoň skúsilo, diétu bez sacharidových vĺn, kedy sacharidy znížili na minimum a energiu čerpali z tukov. Úprimne, formu na tom urobil málokto a napríklad náš Tomáš Kašpar sa po tomto experimente vrátil pred súťažou ku klasickým vlnám a na forme to bolo razom poznať. Trh s anabolikami je plný, k rastovému hormónu a inzulínu sa teraz módne pridávajú peptidy, ktorých účinok je minimálne veľmi sporný. Preukázateľne kladný efekt majú len pre peňaženku dílerov. Čo sa týka doplnkov výživy, pokročilá technológia výroby umožňuje chrliť proteíny s neskutočnou stráviteľnosťou a NO produkty úplne reálne vracajú chuť do tréningu aj  ostrieľaným a unaveným borcom . Verte, viem, o čom hovorím ...

Takže aká je vlastne odpoveď na otázku: Aký je najlepší tréningový systém? Neviem. Nepoznám odpoveď. Trojhodinové tréningy mali svoj efekt, Heavy Duty má tiež  svoje logické zdôvodnenie. Silovo-objemovým tréningom typu Korte, na vlastnej koži vyskúšaný , nemožno vytknúť efektivitu. Debaty o nízkofrekvenčnom  a vysokofrekvenčnom tréningu prinášajú mnoho argumentov a ich "užívatelia" majú preukázateľné výsledky. Moja generácia vyrástla na brutálnom  ničení svalov, kdežto dnešnej  sa vtĺka  do hlavy, že je to zle .... Ale jednu radu predsa len mám. A myslím, že je dobrá.

 Tréning je totiž otázka viery. Ak veríte, že práve ten váš, je ten správny pre vás, bude fungovať. Ak vás baví a idete do neho naplno, bude fungovať. Ak veríte svojej ceste, budete mať výsledky. Nekopírujte niečo, o čom nie ste 100% presvedčení, len preto, že to robí ten druhý. Nerobte programy, ktoré síce preukázateľne fungujú, ale vy ich vykonávate s odporom. V ten moment fungovať prestanú. Nerobte drepy, keď máte lepšie výsledky z legpresse . Nejedzte 4 gramy bielkovín, keď po nich len prdíte. A nesnažte sa o váhy, keď jednoducho nie ste silový typ. Nájdite sami seba, zbierajte informácie, vyhodnoťte  si ich a využite vo svoj prospech. A hlavne ... neverte toľko internetu, skutočné výsledky si musíte odmakať . Kulturistika je totiž stále len o sústavnej  práci a odopieraní  si. A potom je jedno, aký systém použijete.

Produkty v článku

Súvisiace články

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Tým, že sacharidy patria k základným makronutrientom, je náročné ich v strave obmedziť alebo úplne vylúčiť. S touto problematikou sa najčastejšie spája nízkosacharidová diéta, ktorej zmyslom je upraviť jedálny lístok v prospech bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov. Ako na to? Zobraziť celý článok

Ako na domácu posilňovňu?

Ako na domácu posilňovňu?

Najefektívnejší šport je ten, ktorý vykonávame maximálne sústredení a uvoľnení zároveň. Počas cvičenia len výnimočne odolávame tlaku a rušivým momentom zvonku. Vybraný šport sa postupne stáva súčasťou našej osobnosti – užívame si ho vo vlastnej fitness zóne, ktorej sme jediným majiteľom a klientom zároveň. Tým je domáca posilňovňa zostavená podľa často vyhľadávaných kritérií. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.