Význam kreatínu pre športovcov

Hľadáte bezpečné, cenovo dostupné a efektívne riešenie pre svoje silové tréningy? Jednou z možností je kreatín monohydrát vo forme výživových doplnkov v kombinácii s pravidelným prísunom kvalitného červeného mäsa, hydiny a rýb. O tom, akú funkciu zohráva kreatín pre výživu svalov a aj o jeho ďalších benefitoch sa dozviete už v tomto blogu!

Čo je to kreatín?

Výhodou kreatínu je, že patrí k telu prirodzeným látkam v kostrovom svalstve. Tvorí sa v pečeni, podžalúdkovej žľaze a v obličkách, kde si ho telo dokáže vytvoriť z glycínu, arginínu a z 3 hlavných enzýmov.

Všeobecne patrí k látkam na zvyšovanie fyzickej sily a svalového objemu. Je to dôsledkom toho, že kreatín stimuluje tvorbu ATP (adenozíntrifosfát), čo je primárnym zdrojom energie pre bunky. Jeho význam spočíva pri nevyhnutnom obnovovaní makroergických väzieb. Hneď ako sa ATP zmení na ADP, koncentrujú sa kreatín fosfáty, čím za veľmi krátky čas získame opäť primárny zdroj energie pre svaly. Svaly tak pracujú pri lepšom rýchlostnom výkone bez toho, aby boli ukrátené o výživu a regeneráciu.

Pozrite si našu ponuku Extrifit kreatínu.

Výhody užívania kreatínu pre naše zdravie

Efektívny energetický metabolizmus je pre silový tréning tým najpodstatnejším. Kreatín však poskytuje okrem vytrvalosti a čistej svalovej hmoty aj optimálne pH vo vnútornom prostredí. Účinky kreatínu sú preukázateľné aj vzhľadom na lepšiu svalovú regeneráciu po tréningoch.

Viete, čo spôsobuje kreatín v súvislosti s objemom vody v tele? Kreatín totiž pri podpore rastu svalov zvyšuje v nich aj ukladanie vody. Ostatné orgány sú o vodu, žiaľ, ochudobnené, preto dochádza k zvýšenému riziku dehydratácie. Zamerajte svoju pozornosť na pravidelný pitný režim!

Za rizikovú skupinu možno označiť vegetariánov alebo iných (najmä ženy), ktorí počas redukčných diét výraznejšie znížili príjem mäsa. Ide o to, že telo si počas dňa vytvorí cca. 1 g kreatínu plus by sme ďalší 1 g mali prijať zo stravy. Ak tento druhý zdroj nie je, prichádzame na výhody suplementov s obsahom kreatínu.

Pravdou však je, že ani milovníci mäsa to nemajú vyhraté. Množstvo kreatínu v potravinách je pomerne nízke. Lepšie je na tom hovädzie a bravčové mäso (5 – 7 g kreatínu na 1 kg mäsa). V mliečnych potravinách je ho najmenej (0,1 – 0,2 g na 1 l).

Ako správne užívať kreatín?

Výhodou kreatínu je, že ho možno užívať krátkodobo aj dlhodobo. Počas silových tréningov cvičíme posledné série s takou istou vytrvalosťou ako prvé. Dlhodobá energia pre svaly sa zíde nielen kulturistom, ale aj plavcom či vytrvalostným atlétom. Správne dávkovanie je predmetom viacerých metód, no úplne možno vynechať nasycovaciu fázu a venovať sa dávke 5 g kreatínu denne.

Význam kreatínu pre športovcov

Náš tip

Bežne dostupný kreatín monohydrát môže byť pre niektorých ťažšie stráviteľným, a preto sa radšej zameriavame na moderné alternatívy. Z hľadiska vstrebávateľnosti je výhodnejšia jeho mikronizovaná formula. Menšie častice totiž lepšie prechádzajú črevnou sliznicou.

Má užívanie kreatínu pre telo negatívny dopad? A je vôbec bezpečný?

Kreatín patrí k najtestovanejším doplnkom výživy. Aj keď stále kolujú rôzne fámy, vedecky bolo potvrdené, že jeho užívanie je pre telo bezpečné. Neškodí kostrovým svalom ani srdcu, pečeni či obličkám.

Avšak kreatín nie je vhodné užívať pri dlhodobých obličkových ochoreniach (1), najmä v spojitosti s tkaninovým opuchom. Taktiež jeho konzumáciu konzultujte s lekárom pri užívaní liekov na cukrovku a pri problémoch s pečeňou. Nie je vhodný pre osoby mladšie ako 18 rokov, pre tehotné a dojčiace ženy.

Kreatín je pre športovcov novým začiatkom a zároveň vylepšenou silou, ako skvalitniť svoj výkon a s veľkým odhodlaním sa zahryznúť do ďalších športových výziev. Tak prečo to nevyužiť?!

Zdroje:

1. https://www.webmd.com/men/creatine#2-4

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.