10 tipov ako sa motivovať na cvičenie a dosiahnuť svoje ciele

Máte podobný problém? V prvých týždňoch nového roka si dávate množstvo predsavzatí o tom, ako budete pravidelne cvičiť. Spočiatku ich aj dodržiavate a cvičíte s elánom. Postupom času však vaše nadšenie a motivácia k cvičeniu opadáva, skĺznete do rutiny a cvičenie beriete len ako nutnosť. Po pár týždňoch sa v telocvični ukážete len sporadicky a napokon vôbec. Ako s tým zabojovať? Ako sa namotivovať a cvičiť pravidelne a s radosťou? Dá sa to!

Pochopte pozitíva cvičenia

Možno chcete schudnúť, cítiť sa lepšie, mať lepšiu kondíciu... Motivácia k cvičeniu môže byť rôzna. Nech už sú vaše ciele akékoľvek, cvičenie vám toho prinesie omnoho viac. Verte, že to nebude len úbytok hmotnosti, či lepší pocit zo samého seba. Tu sú najväčšie pozitíva cvičenia:

  • Zlepšenie kondície. Budete omnoho viac vládať. Spoznáte to nielen pri cvičení, ale aj pri bežných aktivitách.
  • Viac sebavedomia. Nie darmo sa vraví – „v zdravom tele zdravý duch“! Budete sa cítiť lepšie fyzicky a vďaka tomu aj psychicky! Lepšia nálada a dobrý pocit zo samého seba je už len čerešničkou na torte.
  • Lepšia postava. Predstavte si ten pocit, keď sa opäť zmestíte do svojich obľúbených starých šiat. Skvelé, však?
  • Zlepšenie imunity. Cvičením podporíte imunitný systém a budete zdravší.
  • Zlepšenie metabolizmu. Zlepší sa spaľovanie tukov a kalórií.
  • Celkové zlepšenie zdravotného stavu. Cvičenie pozitívne vyplýva na zdravie srdca, dýchacieho systému a je prevenciou mnohých zdravotných problémov.
  • Získate čas len pre seba. Každý občas potrebuje priestor len pre seba. Počas cvičenia tak budete pracovať na sebe a môžete tiež o mnohom popremýšľať...
  • Zmiernenie stresu. Mnohé výskumy svedčia o tom, že fyzická aktivita zmierňuje stres (1).  

Určite budete súhlasiť, že cvičiť sa oplatí a cvičenie prináša nielen fyzické, ale aj psychické benefity. No ako sa prinútiť cvičiť?

Ako nájsť motiváciu na cvičenie

Veľmi dobre poznáte dôvody, prečo by ste to mali robiť. No stále vám beží hlavou veta „nechce sa mi cvičiť“. Možno vám aj nasledujúce body pomôžu a ukážu vám, ako sa motivovať na chudnutie, či cvičenie vo všeobecnosti.

1. Stanovte si svoje ciele

Ujasnite si, čo vlastne od cvičenia očakávate. Chcete schudnúť? Chcete vyformovať svoju postavu? Túžite sa prihlásiť na preteky? Alebo chcete jednoducho zosilnieť a cítiť sa lepšie? Odpovedzte si na základnú otázku, čo vlastne chcete dosiahnuť.

Prečítajte si: Motivačné citáty o športe a chudnutí

2. Zvoľte si správnu aktivitu

Po stanovení cieľov si budete vedieť lepšie vybrať fyzickú aktivitu. Ak chcete zosilnieť, ideálna pre vás bude posilňovňa. V prípade, že túžite schudnúť, možno budú pre vás vynikajúce skupinové cvičenia ako zumba, či aerobik. Ak potrebujete len viac energie a pohybu, zvoľte si plávanie, či jednoducho cvičenie doma.

3. Obráťte sa na trénera

Neviete, aké cvičenie je pre vás ideálne? Pomôcť vám môže profesionálny tréner alebo výživový poradca, ktorý vás dokáže správne nasmerovať. Navyše, správny tréner vám „nedovolí“ len tak sa na to vykašlať!

10 tipov ako sa motivovať na cvičenie a dosiahnuť svoje ciele

4. Vytvorte si plán cvičenia s konkrétnymi cieľmi

Pevne si stanovte časový rozvrh cvičenia a dodržiavajte ho! Pretože cvičenie je skutočne efektívne len vtedy, ak sa pravidelne opakuje. Preto si určte, v ktoré dni v týždni budete chodiť cvičiť a tiež aký pokrok chcete za určitý čas dosiahnuť. Či už je to užší pás, o pár kíl menej alebo viac energie. Nezabudnite si svoje pokroky zaznamenávať! Ak uvidíte „čierne na bielom“ to, čo sa vám doposiaľ podarilo, budete mať omnoho viac motivácie k ďalšiemu napredovaniu.

5. Pomôže vám vizualizácia

Iste poznáte porovnávacie fotografie typu „predtým a potom“. Prečo to neskúsiť na sebe? Foťte sa pravidelne, napríklad raz za dva týždne alebo za mesiac. Jasne viditeľné úspechy vás poriadne nakopnú. Ani nehovoriac o tom, ako vás povzbudí pochvala od okolia.

6. Odmeňujte sa!

Najmä na začiatku cvičenia vás veľmi rýchlo môže opúšťať motivácia. Preto si stanovte systém odmeňovania. Nemusí sa jednať o obrovské úspechy. Odmeniť sa môžete napríklad aj za to, že ste bez vynechania tréningu cvičili celý mesiac. Po takýchto úspechoch si doprajte napríklad nové športové doplnky a fitness oblečenie, prípadne nejaký zážitok. Je len na vás, čo vás poteší.

7. Pomôžu vám aplikácie

Nemusia to byť vyslovene fitness aplikácie alebo aplikácie zamerané na stravu, ako sú napríklad kalorické tabuľky. Mimoriadne motivačné sú aplikácie, vďaka ktorým budete mať prehľad o plnení svojich cieľov a tiež o svojich zvykoch. Vynikajúca je napríklad aplikácia Done, kde môžete sledovať a podporovať budovanie svojich návykov alebo aplikácia Way of life, vďaka ktorej prevezmete kontrolu nad svojimi návykmi (2).  

8. Motivovať vás môže aj partner na cvičenie

Vhodný partner na cvičenie vás nielenže namotivuje, ale môže vás aj potiahnuť. Budete vedieť, že v telocvični vás niekto čaká a tak bude pre vás ťažšie neprísť na tréning. Navyše, perfektnou motiváciou je aj zdravé súperenie.

9. Nechajte sa motivovať úspechmi iných!

Na sociálnych sieťach existuje množstvo kanálov, kde môžete sledovať pokroky ľudí, ktorí cvičia. Ak to dokázali oni, prečo nie vy?

10 tipov ako sa motivovať na cvičenie a dosiahnuť svoje ciele

10. Pamätajte si, že to robíte len a len pre seba!

Aj tá najsilnejšia motivácia môže byť zbytočná, ak to skutočne samy nechcete! Pamätajte, že to robíte len a len pre svoje zdravie a pre splnenie svojich cieľov. Nik iný to za vás neurobí!

A v neposlednom rade, cvičenie má byť pre vás zábavné. Ak vám nejaký typ aktivity nesedí a necvičíte s radosťou, nebude to fungovať. Radšej sa poobzerajte po niečom inom, čo vám bude skutočne robiť radosť. Vďaka tomu sa aj výsledky dostavia omnoho skôr.

Zdroje:

1. https://adaa.org/understanding-anxiety/related-illnesses/other-related-conditions/stress/physical-activity-reduces-st

2. https://www.lifehack.org/668261/best-habit-tracking-apps

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.