Najväčšie chyby pri tréningu nôh

Tréningy nôh patria väčšinou medzi tie najnáročnejšie. Možno aj vám sa neraz urobilo mihanie pred očami a museli ste trebárs aj opustiť na chvíľu posilňovňu a nadýchať sa čerstvého vzduchu. Keď už obetujete tréningu nôh toľko driny, tak by predsa bola škoda, keby ste sa pri ich tréningu dopúšťali zbytočných chýb, ktoré môžu byť zapríčinené napríklad aj obyčajnou neznalosťou alebo neúplnými informáciami. Preto sa v dnešnom článku zameriame práve na päť veľmi častých a pomerne zásadných chýb, ktoré sa v tréningu nôh objavujú.

1. KEĎ IDEŠ PRI RÍMSKOM MŔTVOM ŤAHU VEĽMI  NÍZKO 

Športovci vedia, že majú držať rovný chrbát, ale v snahe navýšiť rozsah pohybu sa často skláňajú  s činkou veľmi nízko, takže sa začínajú hrbiť. 

-  platí, že by sa kotúče nemali v dolnej fáze dotknúť zeme - nejde o klasický mŕtvy ťah.

 - skúste si urobiť nasledujúci test len ​​s tyčou : robte cvik bokom k zrkadlu a otočte hlavu tak, aby ste videli, v akej polohe máte chrbát, keď pokladáte dole tyč. Chrbát by sa nikdy, ale naozaj nikdy, nemala hrbiť. Nerobte  cvik moc hlboko, pretože by ste sa pritom hrbili . 

A ešte jeden tip - neprepínajte nohy v kolenách, ak cvičíte práve rímsky mŕtvy ťah.

2. NADMERNÉ VYTÁČANIE ŠPIČIEK 

Iste ste už počuli, že keď vytočíte špičky von alebo dovnútra, môžete pri prevedení cvikov na nohy zapojiť určité  časti svalov. To ale platí predovšetkým u cvikov, pri ktorých máte chodidla voľné , nie opreté o pevnú platformu. Teda môžete špičky vytáčať pri  predkopávaní alebo prípadne zakopávaní v ľahu. Ale pri drepoch, leg presse alebo hacken drepoch by mohlo dôjsť k poškodeniu kolenného kĺbu, bedier alebo členkov.

Je preto vhodnejšie, obzvlášť pri použití  vysokej záťaže, alebo ak máte problémy s kolenami, členkami, bedrami , apod., Držať pri týchto cvikoch chodidla v neutrálnej polohe. Väčšina kulturistov za takú pozíciu považuje tú, pri ktorej sú špičky len naozaj mierne vytočené von. Nájdite si pohodlný postoj, v ktorom budú chodidlá celou plochou opreté  o platformu, a vy budete schopný  vyvíjať silu, ktorá vychádza tak z pät, tak zo špičiek, čo vám umožní podať maximálny výkon.

3. ZDVÍHANIE  BOKOV PRI LEGPRESS

Až príliš často sa s touto chybou môžete stretnúť. Športovci sa jej dopúšťa v snahe predĺžiť rozsah pohybu, niekedy až za hranicu bezpečnosti. Ak zdvihnete pri leg presse boky hore, dostanete síce platformu nižšie,  ale súčasne riskujete zranenie bedrovej chrbtice. Je veľmi dôležité, aby ste  negatívnu  fázu  cviku zvládli kontrolovane a plynule. Skúste umiestniť chodidlá o niečo vyššie a ďalej od seba a v dolnej fáze sa nesnažte za každú cenu pritlačiť stehná až k hrudníku. V mnohých ohľadoch pomáha tiež strečing po cvičení.

4. IMPLEMENTÁCIA PLYTKÝCH DREPOV

Či sa jedná o leg press, hacken drepy alebo drepy s voľnou záťažou, nie je nič horšie, ako keď si naložíte  veľkú záťaž a potom cvičíte v rozsahu len niekoľko centimetrov. Tým ale nič nedosiahnete a ťažko tým aj niekoho ohromíte. Hoci majú opakovania v čiastočnom rozsahu pohybu svoje opodstatnenie u pokročilých športovcov, nie je v žiadnom prípade vhodné na takej  metóde založiť celý tréning . Kompletného rozvoja  hamstringov a zadku takto rozhodne nedosiahnete. Pohyb nadol by mal končiť vo chvíli, kedy sú kolená pokrčené do pravého uhla. Pred vykonaním drepov sa vyhýbajte náročnému strečingu, pretože by ste tým riskovali oslabenie výkonu. Vhodnejšie bude strečing po cvičení, ktorý podporí flexibilitu a následne vám umožní využiť predĺžiť rozsah pohybu.

5. KEĎ JE PRE VÁS TRÉNING NÔH LEHÁRKO A ZVLÁDNETE VYJSŤ VON Z POLINŇOVNE V POHODE 

Keď sa spýtate akéhokoľvek kulturistu, ktorý sa pýši mohutnými  nohami, tak nepochybne budete počuť o tom, ako náročný jeho tréning je (ostatne o náročnosti tréningu nôh sme sa zmienili už na začiatku článku).

Dozviete sa, že toto cvičenie vyžaduje veľa energie a ak máte vykonať skvelú prácu, nemôžete tréning nôh spájať s precvičením  žiadnej inej  svalovej  partie. Možno budete mať následne aj problém zísť zo schodov z posilňovne. Je vám toto známe ? Máte podobné pocity aj po vašom tréningu nôh ? Naozaj im venujete všetku dostupnú energiu a série cvičíte  vo  väčšine  do vyčerpania ? Bojujete pri tréningu s únavou a kŕčmi ? Alebo si naopak v podstate nemáte na čo sťažovať ? Možno len na to, že vás občas zatlačí do krku veľká činka, keď náhodou precitnete a poviete si, že by ste tie drepy dneska teda asi skúsili ?

Potom ale nečakajte, že vám taký laxný prístup prinesie ovocie. Snažte sa cvičiť s partnerom, ktorý vám poskytne potrebnú dopomoc aj motiváciu. A či vás budú svaly bolieť druhý deň ako čert, potom verte, že je to známka dobre odvedenej práce .

Produkty v článku

Obľúbené EXTRIFIT® Hero

EXTRIFIT® Hero

61,00 € 81,60 €

Novinka EXTRIFIT® Agrezz®

EXTRIFIT® Agrezz®

1,80 € 2,40 €

Súvisiace články

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Tým, že sacharidy patria k základným makronutrientom, je náročné ich v strave obmedziť alebo úplne vylúčiť. S touto problematikou sa najčastejšie spája nízkosacharidová diéta, ktorej zmyslom je upraviť jedálny lístok v prospech bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov. Ako na to? Zobraziť celý článok

Ako na domácu posilňovňu?

Ako na domácu posilňovňu?

Najefektívnejší šport je ten, ktorý vykonávame maximálne sústredení a uvoľnení zároveň. Počas cvičenia len výnimočne odolávame tlaku a rušivým momentom zvonku. Vybraný šport sa postupne stáva súčasťou našej osobnosti – užívame si ho vo vlastnej fitness zóne, ktorej sme jediným majiteľom a klientom zároveň. Tým je domáca posilňovňa zostavená podľa často vyhľadávaných kritérií. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.