Prvý deň vo fitku

Aj vo fitku je to raz po prvé! A keďže nikto vyformovaný z neba nespadol, tak rovnako všetci sme si museli prejsť starosťami začiatočníkov. Tento článok nevenujeme nostalgickému spomínaniu, ale praktickým radám pre lepší štart na splnenie našich predsavzatí. Nesľubujeme, že prvý deň vo fitku bude tým najkrajším, ale určite sa vryje do pamäti! Ako sa naň pripraviť?

Hlavne nepremotivovane!

Motivácie sú síce silnou pohnútkou, ale rovnako bývajú dobré aj zlé. Za tie pozitívne považujeme vaše vlastné rozhodnutie zlepšovať si kondíciu a formovať postavu. Sami to ale nedokážete, a tak potrebujete ešte silnejší impulz. Môže ním byť práve cvičenie v posilňovni! Lenže to má aj svoje zákulisie.

Prečítajte si: Triceps robí objem ruky

Predpokladáme, že

Máte dosť informácií o ponuke fitness centier vo vašom okolí. Rezerváciu zvažujte najmä tam, kde vám ponúknu full servis – príjemnú recepciu s prezentáciou fitness výbavy a slušne zariadených šatní a spŕch. Ak vám ponúknu cvičiť pod dohľadom trénera, túto šancu jednoznačne využite! Taktiež tušíme, že prvýkrát do fitka prichádzate zahanbene. Priam špekulujete, kedy je vo fitku najmenej ľudí alebo naopak, nenaberáte svaly, ale až príliš veľké ego.

Pozor! Pre cvičenie nie sú dôležité len priestory, fitness doplnky a pomôcky. V zásade si v prvých 2 – 3 týždňoch budujeme sebadisciplínu, dochvíľnosť, pravidelnosť a rešpekt pred vlastným zdravím.

Príprava do posilňovne krok za krokom

Svoje telo nezaťažujeme jedlom 1,5 – 2 pred cvičením. Dáme si chutný snack a so sebou si vezmeme najmä pitný režim. Do tašky si zabalíme aj uterák, funkčné športové oblečenie, obuv, hygienické potreby a menšie občerstvenie po tréningu. Na spríjemnenie nálady možno uvažovať nad obľúbenou hudbou či menším talizmanom do vrecka.

Viete, že v prvých týždňoch v posilňovni je ešte veľmi skoro zvažovať nad výberom podporných výživových doplnkov, iba ak o vitamínoch a mineráloch pre imunitu a zdravý metabolizmus?

 

V príprave vám ale nemajú chýbať vedomosti o nutričnej strave, vhodnej regenerácii, dostatočnom oddychu, masážach  a iných relaxačných aktivitách.

Opäť schválne, ale funkčne neuvádzame ani bifľovanie o najlepšom strečingu či o vičebnom pláne pre začiatočníkov. Ako najlepšie máte začať, bude vedieť tréner, ktorý vás v posilňovni dobre zahreje (pripraví telo na cvičenie), ustriehne, ako predvádzate cvik a dýchate, ako prechádzate od série k sérii a koľko času je pre vás ideálne stráviť prvé dni vo fitku. Ak sa teda pýtate, či investovať do služieb trénerov, tak rozhodne áno!

Všeobecné rady, ako začať s fitness tréningom

Určite nie hneď na veľkých strojoch, ale pod dohľadom a pri správnej technike. Vaším začiatočníckym mottom je odcvičiť celé spektrum svalovej hmoty, sústrediť sa rovnako na väčšie aj menšie svalové partie.

Tréningový plán pre začiatočníkov môže vyzerať rôzne, my však odporúčame:

  • cvičiť každý druhý deň 1 – 1,5 hod. V čase voľna upriamiť pozornosť aj na relaxačné dychové cvičenia
  • každý strávený deň vo fitku precvičiť každú jednu partiu tela, napr. prostredníctvom kruhového tréningu. Telo si zvyká na záťaž, pričom takýto tréning sa nepodobá tým zaužívaným
  • cvičíme 8 – 10 opakovaní v 3 sériách. Medzi sériami si môžeme dať aj 2 min. pauzy, nesedíme, ale aktívne zrelaxujeme, strečingujeme, doplníme tekutiny a utrieme si pot 
  • zmenou sérií zvažujeme aj zmenu v precvičovaní svalovej partie
  • po každom tréningovom týždni začíname s rovnakými svalovými partiami, ale už s iným typom cvikov. Postupne po zahriatí s ľahkou váhou prechádzame na prácu so strojmi. Ale až po schválení od trénera!

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.