Ako na pitný režim?

Optimálny príjem tekutín označujeme aj pojmom pitný režim, ktorý podlieha ako principiálnemu načasovaniu, dávkovaniu, tak aj vhodným zdrojom. Pitný režim síce dokážeme ilustrovať v tabuľkách, závisí však od množstva faktorov a v zásade patrí k individuálnym zdravotným opatreniam. Koľko, čoho a kedy? V súvislosti s pitným režimom zodpovieme aj na tieto otázky!

Čo bližšie určuje pitný režim?

Na to, aby sme mohli hovoriť o zdravom pitnom režime, vyhľadávame najprv najvhodnejšie zdroje tekutín, rešpektujeme dávkovanie podľa fyzických aj vonkajších podnebných faktorov a predchádzame prvým varovným signálom nedostatočného príjmu.

Čo piť, aby sme podporili zdravý pitný režim?  

Vodu pre pitný režim považujeme za hlavný zdroj tekutín. Je to najmä preto, že ako najvhodnejšia a najprirodzenejšia tekutina udržiava zdravé vnútorné prostredie. Prispieva k všetkým chemickým procesom, či už na energetickej, metabolickej alebo zásobovacej úrovni pre prívod kyslíka, vyživovanie buniek, pre srdcovo-cievny či vylučovací mechanizmus. Presne tento kolobeh života nám zodpovedá, prečo je pitný režim dôležitý. Správnu bilanciu tekutín nezastupuje len voda, ale aj konzumácia bohatá na zdroj tejto látky.

Viete, že okrem čerstvého vodnatého ovocia a zeleniny vykazuje vyššie percento zastúpenia vody aj mlieko bez tuku, jogurt alebo cottage syr? Približne na úrovni 50 – 70 % obsahu vody sa pohybujú strukoviny, cestoviny, ktorým konkurujú živočíšne zdroje bielkovín ako kuracie a hovädzie mäso?

Pozor na močopudné tekutiny, ktoré telo vysušujú a viac prispievajú k pocitu smädu a dehydratácii. Vylučovanie vody z tela vo zvýšenom objeme podporuje čierny čaj, káva a alkohol, ktorý má neraz dopad aj na 2 – 2,5 l moču z tela. Za vhodné tekutiny ďalej označujeme minerálnu vodu s nízkou mineralizáciou a bylinné čaje.

Aké množstvo tekutín denne prijať?

Najčastejšie sa stretávame s bilanciou 2 – 3 l vody denne. To ale pokrýva len minimálny príjem pre základné fyzické procesy, akými je dýchanie, potenie a vylučovanie. Túto dávku je potrebné zvýšiť pri každej fyzickej námahe a nepriaznivých vonkajších podmienkach pre optimálny príjem tekutín – tým je navýšený pitný režim v lete (cca. trojnásobne), ale aj v chladnom a veternom počasí.

Ako na pitný režim

Rada odborníka znie,

aby sme si ustrážili optimálny príjem tekutín za každých podmienok, čo prispievajú k vysušovaniu organizmu. Nie je tomu len v lete, ale aj pri studenom vetre a vzduchu z klimatizácie.

Náš pitný režim sa začína už ráno po prebudení príjmom čistej vody v objeme cca. 3 dcl. Po každom hlavnom jedle obmedzíme príjem tekutín na hodinu. Inak pokračujeme po 2 dcl každú ďalšiu hodinu. Nikdy nepijeme nárazovo vo veľkom množstve!

Príjem tekutín podľa váhy

Pri ideálnych vonkajších podmienkach odporúčame denne prijať 20 – 45 ml vody na 1 kg hmotnosti. To platí pre zdravé dospelé osoby, ktoré si pitný režim podľa váhy dokážu korigovať aj pomocou moderných technológií. Jednou z nich je kalkulačka na pitný režim, kde zadávame poväčšine len hmotnostný údaj. Platí, že na cca. 70 kg hmotnosti denne prijímame 2,5 l vody.

Pri slabom príjme hrozí dehydratácia, ktorej predchádza pocit smädu. Pri nerešpektovaní sa zhoršuje kvalita a zápach moču, dochádza k vypätiu svalov, únave, zlej koncentrácii až závratom a mdlobe. Podrobne sa informujte, ako pri dehydratácii alebo naopak, neohrozovať telo nadmerným príjmom vody.

Pitný režim a cvičenie

Pitný režim pri cvičení je nevyhnutný pre hydratáciu svalov a doplnenie zásob, ktoré telo stráca úbytkom na váhe potením. Počas tréningu je ideálne prijímať 1,5 dcl vody každých 20 min. Čistá voda, ale aj zdroje pre doplnenie vylúčených vitamínov a minerálov, akými sú iontové nápoje, dobre ilustrujú, čo piť počas tréningu. Samozrejme, pitný režim dodržiavame aj pred tréningom, pričom nepresahujeme limit dvoch 2 dcl pohárov 1,5  - 2 hod. pred cvičením.    

Viac o pitnom režime:
https://www.webmd.com/diet/features/water-for-weight-loss-diet

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

Koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí

V tomto článku sa pozrieme na otázku koľko sacharidov denne prijať pri chudnutí, pretože pri tejto otázke panuje veľa mýtov a poloprávd. Čítajte ďalej. Zobraziť celý článok

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu

Výpočet bazálneho metabolizmu slúži na meranie energetickej potreby tela, zistíte aké množstvo kalórií potrebujete denne na udržanie aktuálnej hmotnosti. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.