VEĽKÉ STEHNÁ BEZ DREPOV

Kulturistický tréning podlieha módnym trendom ako čokoľvek iné . Týka sa to ako systémov, tak jednotlivých cvikov. Veď kto dnes robí pullower, ktorý bol nevyhnutnou súčasťou každého tréningu pred 20 rokmi? A naopak, pred príchodom Ronnieho Colemana na scénu by si na výpady s činkou nikto ani nespomenul. Práve príklad víťaza Mr. Olympia častokrát udáva módny trend. A tak za čias Doriana Yatesa, ktorý s voľnou činkou nedrepoval, sadal na drepovaciu klietku prach, Ronnie Coleman tento trend zase vrátil späť. Ale moja  kacírska myšlienka je, že za skutočnú renesanciu drepov vďačíme dievčatám z kategórie Bikiny Fitness. Drep je ale bezpochyby kráľovským cvikom, ktorý sa tiahne celou históriou bodybuildingu. Iba s väčšou a menšou popularitou. Dnes platí, že kto nedrepuje, akoby necvičil. Ak niekto nevykonáva drepy, je často terčom posmechu a úškrnov. Ale má cenu drepovať, keď vám tento cvik neprináša efekt v podobe masívnych stehien, len preto, aby ste vyhoveli súčasnému vkusu? Domnievam sa, že nie. A tiež si myslím, že drepy nie sú nevyhnutne tou jedinou správnou cestou k ohromujúcim nohám. Záleží totiž na vašich dispozíciách.

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-drepy-2_07a6a43440c74f0de6133525096b01a5.jpg

Pre ľudí s určitou telesnou stavbou (vysoký s dlhými nohami) môže byť správne vykonávanie drepov problematickejšie ako pre nižších  a podsaditejších  jedincov . Dôvodom je fakt, že podstatnú úlohu hrajú pri drepe pákové pomery. Počas poklesu do spodnej polohy sa boky pohybujú mierne dozadu, čo však vyvažujú kolená miernym posunom v opačnom smere. Ťažisko tela tak zostáva v jednej rovine s členkami . Čím sú nohy dlhšie, tým je tento predo-zadný pohyb pri poklese do spodnej polohy drepu zreteľnejší .

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-drepy-3_07a6a43440c74f0de6133525096b01a5.jpgZnamená to , že sa máte vzdať drepov? Nie, to rozhodne nie. Drepy totiž skrývajú obrovské benefity v prospešnom zaťažení celého tela vrátane vnútorných stabilizačných svalov trupu. Môj názor je, že nikto by nemal úplne vynechať drepy, ak neutrpel zranenie, ktoré by mu bránilo ich vykonávať. Ale ... je potreba na nich  stavať svoj tréning? Tak to rozhodne nie.

Riešením môže byť zníženie množstva drepov v prospech iných cvikov určených na objem stehien. Niektoré z nich vám priblížim. Podľa mojich skúseností, väčšina ľudí, ktorí si nemohli zvyknúť na štandardné drepy, profitovali z čelnej varianty tohto cviku. Keďže tyč - namiesto aby bola na trapézoch - spočíva na predných deltách , je potrebné udržiavať trup vzpriamený. Z tohto dôvodu zostávajú boky v línii s chrbticou, čím sa cvik stáva menej namáhavým. Teda, aby sme si dobre rozumeli, menej namáhavým pre tie rizikové časti tela ako sú spodný chrbát, kolená a bedrá . Určite nie pre telo a zaťaženie ako také, o čom svedčí fakt, že nikto nezvládne na čelný drep rovnakú váhu ako na zadný . Teda aspoň som o tom nepočul.

Práve  tak drepy na multipresse a hacken-drepy predstavujú dobrú náhradu štandardných drepov. Pri oboch cvikoch sa záťaž pohybuje po priamej dráhe, čo u cvičenca znižuje nároky na stabilizáciu a umožňuje mu sústrediť sa viac na činnosť cielených svalov.

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-drepy-4_07a6a43440c74f0de6133525096b01a5.jpg

Spoľahlivým prostriedkom na vybudovanie masívnych stehien zostáva leg press. V súčasnosti ho má vo svojej výbave prakticky každá posilňovňa, navyše často v nastaviteľnej forme umožňujúcej prispôsobenie stroja individuálnym rozmerom športovcov. Mne osobne vyhovuje najviac. A prečo? Pretože mám rád pocit pálenia v svale. Pocit, kedy sval zničíte, kedy reve každým pórom, aby ste ukončili jeho činnosť. Tento stav dokážem spoľahlivo navodiť pri  legpresse, ale pri  drepe by som si skôr prezrel štruktúru svojich vlastných pľúc zvonku, než by som docielil pálenie v svale.
Takže, ak máte objektívne ťažkosti vykonávať drep, alebo vám pri všetkej snahe neprináša výsledky, nerobte si ťažkú ​​hlavu z toho, že je to práve v kurze. Za chvíľu bude zase možno  niečo iné. Vy už tou dobou ale budete mať poriadna stehniska z chytrého spôsobu tréningu.


P.S. Nezamieňajte ťažkosti s vykonávaním drepu za  lenivosť. To by potom celý ten článok neplatil.

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-drepy-5_07a6a43440c74f0de6133525096b01a5.jpg

 

 

 

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.