VôĽA A SILA

Moje ja je z hmoty a myšlienok. Šport je tiež taký. Z aminokyseliny Tryptofán pri ňom vznikajú hormóny tvoriace pozitíva vnútri mojej mysle. Neďakuje sebe ani nikomu inému za to, že existujú a ovplyvňujú ma. Za protislužbu by sa dali považovať činnosti, ktoré robím od príchodu z práce do tej doby, než sa "ocitnem" medzi múrmi "nasiaknutými potom". Potom už nastáva to, za čo by som mohol ďakovať, keby som chcel. Venujem sa pocitom, ku ktorým by nedošlo bez môjho odhodlania, bez mojej aktivity. Je to šťastie vznikajúce z rôznych podnetov. Trebárs z toho, že pomocou svojej energie a hmoty dokážem oblafnúť silu s nekonečným dosahom - gravitáciu. Odlepíme od zeme činku a tým sa odštartujú procesy, pri ktorých dochádza k jednému úžasnému uvedomeniu za druhým. Cítim, ako mäso plniace sa krvou napína kožu. Po ťažkých sériách vnímam jeho hmotnosť a pevnosť. Vnímam zväčšenie objemu. Cítim silu, ktorú používam, hmotu, ktorú ovládam.

Niekoľkokrát som počul, že ľudia, čo dvíhajú činky sú vypatlanci. Dospel som do fázy, kedy reagovať na podobné nezmysly mi príde rovnako zbytočné, ako obhajovať ženy so svetlými vlasmi kvôli vtipu o blondínke. Nepočujem v tom nič iné ako závisť a nespokojnosť so sebou samým. Väčšinou to hovoria borci, čo vážia okolo päťdesiat kíl a chvália sa tým, že môžu jesť sladké a aj tak  nepriberú . Ľudia tohto typu, s ktorými som mal osobné skúsenosti, sú väčšinou presvedčený , že sa ich hmotnosť nikdy nezvýši. Zabudli, že silu svalov predchádza vôľa . Je potrebné dodať snahu uviesť myšlienky do praxe. My, ktorým sa podarilo nabrať, sme podľa nich buď veľký  odjakživa, alebo, ak nás poznali ako vychrtliny, sme si pomohli anabolickými steroidmi. Oni sú tými, ktorí síce chcú, ale tvrdia, že to nejde. V tom vidím lenivosť. Taká lenivosť a s tým súvisiaca absencia sebarealizácie môžu byť príčinou nedostatku hormónov vznikajúcich z vyššie spomínaného tryptofánu. Následkom toho je kopanie okolo seba a triafanie sa do všetkých, ktorým sa darí sa sebeaktualizovať . Odmietajú si priznať, že sa im nechce využiť svoj potenciál a tak sú urazený a neúspešne sa snažia  zmieriť so svojou pasivitou. Ak sa niekedy rozhodnú spevniť svoju vôľu a budú sa držať rád nejakého skúseného "vypatlanca ", som si istý, že svaly porastú.

V poslednej  dobe si všímam veľkého rozmachu kulturistiky. Ale viem, že ľudí, ktorí by chceli cvičiť a nerobia to, je stále veľa. Vedie ma to k zamysleniu, kam by takáto masová pasivita mohla viesť globálne. Ako by to dopadlo, keby sme evolúciou  neposkytovali informácie o činnostiach súvisiacich s tým, že sme konečne zdvihli zadok ? Zakrpatenie.

Mozog by sa možno zväčšil a končatiny naopak. Áno, to, čo máme v hlave, je sakra dôležité. Robí nás to výnimočnými natoľko, že sme vďaka tomu opustili skupinu zvanú fauna a stali sme sa jedinečnou samostatnou "kategóriou ". Ale ako by to s nami dopadlo, keby sme odmietali používať svoju vôľu k rozhýbanie našich tiel, keby sme postupne zavrhli to, čo nás spája s ostatnými živočíchmi ?

Dokážete si predstaviť titul "Základy telekinézy pre gymnázia"? Ja áno. Takže tu mám jeden návod pre tých, čo chcú vedieť telekinézu - premiestňovanie  predmetov len silou vôle. Kecám. Ležať na gauči a pritom hýbať svetom sa vám zachcelo ? Taký Arnold Schwarzenegger, ten už môže ležať pri televízii. Ale on roztočil svet natoľko, že už dávno nebude mať schopnosť ovládať hmotu, až prestane pôsobiť tá zotrvačnosť.

Myslieť na rozvoj je dobré, ale k tomu chýba ešte taký malý detail. Svaly a ich uvedenie do pohybu. Bez hmoty to jednoducho nejde. Čím viac budete mať vôle, tým viac budete mať sily, ale musíte začať prevádzať teóriu do praxe. A nie ležať na madračke a predstavovať si, že ste ten, čo nesie kus stromu vo filme Komando. Nedávno som niekde čítal, že posilňovať nemusíme, stačí, keď si to budeme predstavovať a postava sa nám sama spevní. Čo som sa tam ale nedočítal, a považujem to za zásadnú chybu, je, že by sme si mali predstavovať aj mäso s ryžou, najlepšie 5-krát denne, a porastie to. Ak vážim šesťdesiat kíl, mal by som si teda tej ryže predstavovať aspoň 250 gramov denne (rozložiť do piatich porcií) a mäsa okolo pol kila. A keď zabudneme zahrnúť do predstáv mikroživiny, tak budeme nachladený  . Tak takto to nefunguje. Vôľa je neoddeliteľnou súčasťou toho všetkého. Svaly bez nej neporastú. Keby áno , tak možno Rick Grimes neuteká pred kopou  rozpadajúceho sa mäsa, ale pred hromadou Mr. Olympia. A naopak to tiež nejde, preto Kean Reeves vedel, že musí hrať vo filme, aby ohol lyžicu. A rovnako potom zistil, že to, čo sa ohýba nie je lyžice, ale on sám.

Mám radu pre všetkých, ktorí by chceli, ale nejde to. Ak túžite po hmote, nebude stačiť len myšlienka. Spojte vôľu s fyzickou silou, alebo môžete dopadnúť podobne ako ja v ôsmich rokoch: Nešťastný z toho, že krabička od zápaliek sa ani po hodine sústredenia nepohla.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.