Bielkoviny, bielkovinové hydrolyzoláty, peptidy a aminokyseliny

Bielkoviny, bielkovinové hydrolyzoláty, peptidy a aminokyseliny

Autor článku: Extrifit Slovakia

Na trhu sa nachádza veľké množstvo rôznych proteínových přípravků.Jsme konfrontovaní aj s rôznymi bombastickými názv
Čo by ste mali vedieť o bielkovinách, bielkovinových hydrolyzolátech, peptidoch a aminokyselinách


Na trhu sa nachádza veľké množstvo rôznych proteínových přípravků.Jsme konfrontovaní aj s rôznymi bombastickými názvami, výroky a číslami, ktoré by mali zaručiť ten najlepší efekt a to niekedy takmer behom pár dní.


 

Ako sa v tom všetkom zorientovať a vybrať si správne?

Je potrebné získať prehľad o vlastnostiach bielkovín, ich stavebných jednotkách aio kritériách ich kvality.

Extrifit Slovakia


Najprv stručne pár základných informácií
 

Bielkoviny čiže proteíny sú makromolekulové látky zložené z aminokyselín. Majú rôzne úlohy. Medzi ne patrí enzymatické a hormonálne riadenie metabolizmu, budovanie podpornej tkaniva pomocou kolagénu a kreatínu. Ďalej tiež zastávajú svalovú prácu (kontrakciu svalov pomocou bielkovín aktínu a myozínu), podieľa sa na imunitnej odpovedi pomocou telu vlastných bielkovín (napríklad protilátok a interferónu) a tiež na prenose kyslíka pomocou bielkoviny hemoglobínu. Tiež zrážanlivosť krvi, aktivita génov a vstrebávanie látok v tele sú procesy riadené bielkovinami. Krátke bielkoviny zložené z menej ako 100 aminokyselín sa označujú ako peptidy. V organizme môžu vykonávať ďalšie dôležité úkony. Napríklad peptidové hormóny a neuropeptidy svojimi biomodulačními účinkami zodpovedajú za komunikáciu medzi mozgom a ďalšími orgánmi. Náš organizmus svoje vlastné bielkoviny neustále odbúrava a znovu buduje, je dostatočný príjem hodnotných bielkovín alebo ich stavebných jednotiek peptidov a aminokyselín základným predpokladom pre optimálnu funkciu biomechanických procesov.

Kvalita bielkovín


Extrifit Slovakia

 

Telové bielkoviny sa skladajú z cca 20 aminokyselín, pričom 9 z nich je tzv esenciálnych - organizmus si ich nevie sám vytvoriť (syntetizovať) a musí byť preto prijímané zvonku (konzumované potravou). Medzi tieto esenciálne aminokyseliny patria: histidín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín, fenylalanín, valín, treonín a tryptofán.


Ich zdrojom sú bielkoviny, peptidy alebo aminokyseliny nachádzajúce sa v strave.


Bielkoviny a dlhé peptidy musí náš organizmus najskôr rozštiepiť - len tak môžu byť následne pomocou rôznych mechanizmov transportované do krvného riečišťa a slúžiť ako zdroj pre bielkovinovú syntézu.
Krátke peptidy a aminokyseliny sú oproti tomu vstrebávané priamo bez štiepenia.
Rôzne nároky na aminokyseliny a ich rôznorodé zastúpenie v bielkovinách kladú vysoké nároky na metabolizmus.
Ak je bohato zastúpená jedna aminokyselina v potravinovej bielkovine a súčasne je organizmus nedostatočne zásobený inou esenciálnou aminokyselinou, tak to môže klásť veľkú záťaž na metabolizmus.
Práve z tohto dôvodu bol zavedený model tzv ideálne bielkoviny.
Táto "referenčná bielkovina" predstavuje optimálne zastúpenie esenciálnych aminokyselín (viď. tabuľka).

 


Aminokyselina

 

g v 100 g bílkoviny

Isoleucin

Ile

4

Leucin

Leu

7

Lysin

Lys

5,5

Metionin/Cystein

Met/Cys

3,5

Fenylalanin/Tyrosin

Phe/Tyr

6

Treonin

Thre

4

Tryptofan

Trp

1

Valin

Val

5

 

Čím viac sa bielkovina zložením približuje ideálnej bielkovine, tým má väčšiu biologickú hodnotu (BH).
Táto hodnota udáva, koľko dielov zo 100 dielov dusíka z prijatej bielkoviny môže organizmus využiť na výstavbu vlastnej bielkoviny.
Z výskumov, ktoré boli vykonané, vyplýva, že nielen esenciálne aminokyseliny, ale aj príjem vyváženého množstva neesenciálnych aminokyselín ovplyvňuje hodnotu BH.
Ak je príjem neesenciálnych aminokyselín príliš nízky, organizmus ich musí syntetizovať z nešpecifických zdrojov dusíka az esenciálnych aminokyselín, čo je spojené s výraznými energetickými stratami.
Ďalej bolo preukázané, že pomocou cieleného zmiešaní jednotlivých bielkovín z rôznych potravinových zdrojov možno dosiahnuť vyváženého profilu príjmu esenciálnych i neesenciálnych aminokyselín.
 

Tabuľka biologických hodnôt bielkovín a bielkovinových zmesou niektorých potravín

ZDROJ A POMER BIELKOVÍN

 

Směs brambor+vejce (65:35%)

137

Směs syrovátka + brambor (70:30%)

134

Směs vejce+sója (60:40%)

124

Směs vejce+pšenice (68:32%)

123

Směs vejce+mléko (76:24%)

119

Směs vejce+fazole (35:65%)

109

Celé vejce

100

Brambor

90-100

Mléko

84-88

Hovězí maso

83-92

Sója

84

Zelené řasy

81

Fazole

73

Pšenice

57

Želatina

0

 

Komentáre: