Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Tým, že sacharidy patria k základným makronutrientom, je náročné ich v strave obmedziť alebo úplne vylúčiť. S touto problematikou sa najčastejšie spája nízkosacharidová diéta, ktorej zmyslom je upraviť jedálny lístok v prospech bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov. Ako na to?

Základné piliere nízkosacharidového stravovania

Udržať si dlhodobo tento typ stravovania je skutočne náročné. Telo si prirodzene pýta zdroje energie a pri ich deficite mu hrozia rôzne zdravotné komplikácie. Najčastejšie na začiatku nízkosacharidovej diéty sa prejavuje nekontrolovateľná chuť na sladké, zvýšená únava a zmeny nálad. Pozitívnym dôsledkom je rýchlejší úbytok na váhe a to, že spaľovanie prebieha efektívnejšie aj vďaka detoxikačným procesom v tele.

Čo môžeme považovať za jedlá bez sacharidov?

Pri tomto type stravovanie je hlavným cieľom redukovať tzv. vysokosacharidové potraviny. Patrí k nim aj časť zdravých potravín, ale stále sú to potraviny s vyšších obsahom prírodných cukrov.

Medzi „zakázané“ sacharidové potraviny zaraďuje:

  • Sladené nápoje, sladkosti a sladké pečivo – do tejto skupiny mnohí výživoví poradcovia zaraďujú aj obľúbené cereálie. Treba pozorne čítať výživové hodnoty na potravinách, pretože ani kvalita spracovania nie je zárukou nízkosacharidových pokrmov.
  • Mliečne výrobky – aj tu ide o diskutabilnú skupinu potravín. Veľa odborníkov vychádza zo skúseností, že za zníženým obsahom tukov sa skrýva práve zvýšený obsah sacharidov. Vyberáme si potraviny so zníženým obsahom cukru, pričom môže ísť aj o plnotučné mliečne produkty a jogurty.

Prečítajte si: Čo obsahuje vysoký podiel bielkovín?

RADÍME: Medzi „tučnými“ potraviny zvlášť pozor na trans tuky, ktoré okrem iného zvyšujú hladinu zlého cholesterolu. Patria k nim napr. fast foody a mrazené potraviny.

  • Obilniny a škrobové potraviny – zaraďujeme tu najmä obilniny rafinované, doplnené o množstvo chemických látok a o vyšší podiel cukru. Môže ísť o hranolky, ryžu a o bežne dostupné cestoviny. Odporúčame zvýšiť záujem aj o jedlá bez škrobu, teda s nižším glykemickým indexom. Výsledkom je tak strava bohatšia na vlákninu z listovej zeleniny oproti zemiakom a strukovinám.

 

Viete, že pri nízkosacharidovom stravovaní obmedzujeme v pitnom režime ochutené sýtené minerálky a pivo? Uprednostňujeme čistú vodu, bylinkové čaje, no vylúčený nie je ani pohár vína alebo whiskey.

 

Ktoré sú jedlá bez sacharidov?

Tipy na zdravé pochúťky pri nízkosacharidovej diéte

Možné je úplne všetko, čo dokazuje zoznam povolených sladkostí v stravovaní založenom na minimálnom príjme cukru.

Odporúčame:

  • Kvalitnú horkú čokoládu
  • Proteínové tyčinky a palacinky
  • Sladké ovocie, ako napr. maliny, jahody, melón
  • Iné proteínové sladkosti s pridanými semienkami a orieškami

Ako v bežnom stravovaní uplatňovať potraviny bez sacharidov?

Zjednodušene povedané, jedny makroživiny nahrádzajú druhé. V tomto type stravovania preferujeme zdroje kvalitných bielkovín, kolagénu, ryby, čerstvé mlieko, vajíčka, ovocie, zeleninu, oriešky, čerstvé syry, sóju a kvalitné rastlinné oleje.

Na základe odporúčaného zoznamu vzniká celý rad zaujímavých tipov na stravovanie počas dňa. Zatiaľ čo deň začíname napr. s vajíčkami a cottage syrom, na obed si v strave doprajeme steak so zeleninou a na večer kurací šalát a nízkokalorický chlieb. Zaujímavosťou sú napr. obľúbené typy jedál, ako cheesburger, ale bez pridaného pečiva.

Aké zdravotné benefity prináša nízkosacharidová diéta?

Obmedzený príjem sacharidov chráni telo pred zápalovými a alergickými reakciami. Znižuje riziko tráviacich ťažkostí. Je skvelou prevenciou v boji proti obezite a cukrovke. Napomáha detoxikovať organizmus, a tým udržiavať optimálnu energiu počas celého dňa. Čisté a udržiavané telo podnecuje k úbytku na váhe a k lepšiemu prežívaniu bežných emócií.

Viac aj na:
https://stepawayfromthecarbs.com/43-zero-carb-foods/

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.