Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu.

Ako participujú základné makroživiny v rysovacom programe?

Všeobecne vyrysovanie svalov nasleduje po objemovej fáze - po tom, čo sme získali na svalovej hmote. Jedným zo základných princípov rysovania je zbavovať sa tukov, spaľovať, ale zároveň si chrániť svalovú hmotu. Naším cieľom v tejto fáze je dodávať svalom energiu, čo sa prejavuje na vyváženej strave z bielkovínsacharidov.

 

Viete, že spolupôsobenie bielkovín a sacharidov je typické pre doplnkovú potréningovú výživu svalstva vo forme gainerov?

 

Gainery sa vyznačujú vyššou koncentráciou sacharidov než bielkovín a rovnako ako všetky tekuté kalórie aj tie započítavame do denného príjmu. Čo sa týka príjmu tekutín všeobecne, uprednostňujeme čistú vodu a bylinné čaje.

Ako pristupovať k dennému kalorickému príjmu v rysovačke?

Ani v tomto smere nie sú názory odborníkov rovnaké. Často v odporúčaniach počas rysovačky nachádzame optimálny príjem 2 g bielkovín na kg hmotnosti. Podľa mnohých tým dosiahneme dlhší pocit nasýtenia a ochranu svalovej hmoty. Tuky tvoria približne 15 – 30% z denného príjmu a sacharidy cca. 50 – 60%.

Prečítajte si: Ako dosiahnuť kalorický deficit?

Pozor, aj v rysovacom programe dbáme o kalorický deficit, ale tak, aby sa prejavil na znížení na váhe o cca. 1% z hmotnosti.

Tipy na efektívny jedálniček na rysovanie

Raňajky

Ako najbežnejší zdroj bielkovín volíme vajíčka. Je to aj preto, že nás zasýtia a zväčša bez problémov sa trávia. Vajíčka dopĺňame o vhodný zdroj sacharidov. Môže ísť o pečivo, vločky a pod.

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Prečítajte si: Zaujímavé recepty na bielkovinové raňajky

Náš tip: Vhodná je aj tzv. „praženica“ z opečených ovsených vločiek a šunky. Stačí už len primiešať vajíčka a vhodne dochutiť soľou, korením a bylinkami.

Desiata

Môžeme na desiatu mäso? Áno, ale vždy si kontrolujeme vyvážený pomer makronutrientov. Odporúčaným tipom sú napr. kuracie alebo morčacie prsia s avokádom. Je mnoho variantov jedného receptu, ale pri dodržiavaní výberu kvalitných a zdravých potravín prihliadame na zrelé, olúpané avokádo, dobre prepolené okolo jadra.

Obed

Ani na obed sa netreba vzdávať mäsových jedál. Vždy sú základom kvalitné výrobky. Preto odporúčame napr. chudé hovädzie doplniť o brusnicovú omáčku a domáce halušky alebo si k tomu pripraviť fazuľovo-kukuricovú prílohu.

Večera

Skvelým tipom sú pokrmy z rýb. Odporúčame napr. nátierku z lososa a z tvarohu. Iným variantom sú cestoviny so syrovou omáčkou.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.