Čo je BCAA?
Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok
Bielkoviny v našom tele zodpovedajú za základné metabolické procesy. Vyživujú ho na vnútrobunkovej úrovni, podporujú zdravý imunitný, tráviaci a nervový systém. Výhodou je, že telo ich rozkladá veľmi pomaly a na tento proces využíva mnoho energie.
Po bielkovinách sme sýtejší, navyše telo spaľuje a ani si to neuvedomujeme. Vo svojom stravovacom pláne denne prijímame 0,8 – 1 g bielkovín na 1 kg váhy a kombinujeme so zdravými sacharidmi. Takto získavame na vitalite, posilňujeme svalstvo a pri optimálnom a zdravom príjme si ich telo do zásoby neuloží. A aj pre tieto ich výhody prinášame zoznam potravín s vysokým podielom bielkovín!
Je lákavé nielen špecifickou vôňou a chuťou, ale aj zdravým zložením plnohodnotných bielkovín pri minime tuku. Divinu považujeme za tradičné, ale čoraz viac už len ako slávnostné pohostenie. A to aj napriek tomu, že jej hlavným benefitom je dobrá stráviteľnosť, vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, vitamínov skupiny A a B a stopových prvkov, akými sú zinok, železo a fosfor. Pre bohaté zásoby bielkovín odporúčame zaradiť do jedálnička mäso z daniela a jelenie mäso (20 – 21 g na 100 g potraviny).
Pozrite si našu ponuku proteínov.
Zo živočíšnych bielkovín ďalej uprednostňujeme červené mäso. Vysoké zastúpenie nachádzame v hovädzom prednom a zadnom, v hovädzej sviečkovej, bravčovej panenke, v teľacom a v ovčom mäse. Obsah bielkovín v nich neklesá pod úroveň 18- 17 g na 100 g potraviny. Taktiež možno tento zoznam rozšíriť aj o jahňacinu, keďže okrem zdravých omega 3 mastných kyselín poskytuje telu vitamíny skupiny B a železo.
Na svojej obľúbenosti v zdravom stravovaní získava aj pre svoje vysoké a kvalitné využitie v ľudskom organizme. Bielkoviny z hydiny majú skutočne vysoký stupeň využiteľnosti, v tých najlepších zdrojoch sa odhaduje až na 95 %. Taktiež popri vysokom zastúpení esenciálnych aminokyselín produkujú len nízky obsah tukov. Prvenstvá medzi nimi dosahujú morčacie a kuracie prsia pri 22 – 24 g bielkovín na 100 g suroviny.
V zdravom stravovaní majú svoje miesto aj kvalitné mäsové výrobky, akými je napr. parmská šunka s 25 g bielkovín na 100 g produktu.
Jeden z najvyšších zdrojov bielkovín predstavuje tuniak približne s 25 g na 100 g produktu. Zastúpené sú aj omega mastné kyseliny, vitamíny skupiny A a B, draslík, horčík, fosfor a sodík. Tuniak udržiava zdravé trávenie, činnosť obličiek, vyživuje nervy a mozog. Na bielkoviny bohatý je aj losos, pstruh, krevety a makrela.
Na získanie objemu, na výživu, ale aj na regeneráciu svalstva je skvelým zdrojom srvátkový proteín. Patrí k ľahko a veľmi rýchlo stráviteľným bielkovinám. Tvoria ho aminokyseliny v rozvetvenom reťazci BCAA a zdroje esenciálnych aminokyselín. U niektorých zdrojov možno odhadovať až 70 g bielkovín na 100 g produktu. Výživný na bielkoviny je aj ovčí a kozí syr (tvrdý) a parmezán.
V strave naďalej uplatňujeme slepačie alebo prepeličie vajíčka, ktoré okrem bielkovín a zdravých tukov prispievajú antioxidantmi. Nutričná hodnota jedného vajíčka predstavuje 35 – 40 % (5 – 7 g) bielkovín.
Telu dodávame všetky zdroje bielkovín. Okrem rýchlo vstrebávateľných živočíšnych prijímame aj nízko kalorické rastlinné s množstvom prospešných vitamínov a stopových prvkov.
Bielkoviny v zelenine majú vysoké zastúpenie v brokolici, ružičkovom keli, v karfiole a v špenáte. Z ovocia si perfektne konkurujú avokádo, pomaranče, broskyne, marhule a banány. Práve tieto potraviny chuťovo dobre zapadajú k delikatesám z diviny.
Prečítajte si: Top 15 zdrojov bielkovín pre vegánov
Veľa dobrého v malom nachádzame vo viac než v 35 g bielkovín na 100 g tekvicových semienok. Vysoký obsah proteínov si zachovávajú aj sezamové, ľanové a chia semená.
Ak sa vám stále žiada na niečom si pochutnávať, zvážte mandle, pistácie, ovsené vločky alebo quinou, ktorú veľmi jednoducho zapracujete do polievok, osviežujúcich šalátov alebo rýchlych omáčok. Oriešky ako skvelý zdroj bielkovín a energie poznáme aj v vo forme orechových masiel vhodných aj počas diéty.
V rámci tejto kategórie si prvenstvo udržiava červená šošovica, fazuľa a cícer. Dosahujú 20 – 25 g bielkovín na 100 produktu.