Čo obsahuje vysoký podiel bielkovín?

Bielkoviny v našom tele zodpovedajú za základné metabolické procesy. Vyživujú ho na vnútrobunkovej úrovni, podporujú zdravý imunitný, tráviaci a nervový systém. Výhodou je, že telo ich rozkladá veľmi pomaly a na tento proces využíva mnoho energie.

Po bielkovinách sme sýtejší, navyše telo spaľuje a ani si to neuvedomujeme. Vo svojom stravovacom pláne denne prijímame 0,8 – 1 g bielkovín na 1 kg váhy a kombinujeme so zdravými sacharidmi. Takto získavame na vitalite, posilňujeme svalstvo a pri optimálnom a zdravom príjme si ich telo do zásoby neuloží. A aj pre tieto ich výhody prinášame zoznam potravín s vysokým podielom bielkovín!

Živočíšne bielkoviny

Mäso z diviny

Je lákavé nielen špecifickou vôňou a chuťou, ale aj zdravým zložením plnohodnotných bielkovín pri minime tuku. Divinu považujeme za tradičné, ale čoraz viac už len ako slávnostné pohostenie. A  to aj napriek tomu, že jej hlavným benefitom je dobrá stráviteľnosť, vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, vitamínov skupiny A a B a stopových prvkov, akými sú zinok, železo a fosfor. Pre bohaté zásoby bielkovín odporúčame zaradiť do jedálnička mäso z daniela a jelenie mäso (20 – 21  g na 100 g potraviny).

Pozrite si našu ponuku proteínov.

Zo živočíšnych bielkovín ďalej uprednostňujeme červené mäso. Vysoké zastúpenie nachádzame v hovädzom prednom a zadnom, v hovädzej sviečkovej, bravčovej panenke, v teľacom a v ovčom mäse. Obsah bielkovín v nich neklesá pod úroveň 18- 17 g na 100 g potraviny. Taktiež možno tento zoznam rozšíriť aj o jahňacinu, keďže okrem zdravých omega 3 mastných kyselín poskytuje telu vitamíny skupiny B a železo.    

Hydinové mäso

Na svojej obľúbenosti v zdravom stravovaní získava aj pre svoje vysoké a kvalitné využitie v ľudskom organizme. Bielkoviny z hydiny majú skutočne vysoký stupeň využiteľnosti, v tých najlepších zdrojoch sa odhaduje až na 95 %. Taktiež popri vysokom zastúpení esenciálnych aminokyselín produkujú len nízky obsah tukov. Prvenstvá medzi nimi dosahujú morčacie a kuracie prsia pri 22 – 24 g bielkovín na 100 g suroviny.

V zdravom stravovaní majú svoje miesto aj kvalitné mäsové výrobky, akými je napr. parmská šunka s 25 g bielkovín na 100 g produktu.  

Ryby a dary mora

Jeden z najvyšších zdrojov bielkovín predstavuje tuniak približne s 25 g na 100 g produktu. Zastúpené sú aj omega mastné kyseliny, vitamíny skupiny A a B, draslík, horčík, fosfor a sodík. Tuniak udržiava zdravé trávenie, činnosť obličiek, vyživuje nervy a mozog. Na bielkoviny bohatý je aj losos, pstruh, krevety a makrela.  

Mliečne produkty

Na získanie objemu, na výživu, ale aj na regeneráciu svalstva je skvelým zdrojom srvátkový proteín. Patrí k ľahko a veľmi rýchlo stráviteľným bielkovinám. Tvoria ho aminokyseliny v rozvetvenom reťazci BCAA a zdroje esenciálnych aminokyselín. U niektorých zdrojov možno odhadovať až 70 g bielkovín na 100 g produktu. Výživný na bielkoviny je aj ovčí a kozí syr (tvrdý) a parmezán.

V strave naďalej uplatňujeme slepačie alebo prepeličie vajíčka, ktoré okrem bielkovín a zdravých tukov prispievajú antioxidantmi. Nutričná hodnota jedného vajíčka predstavuje 35 – 40 % (5 – 7 g) bielkovín.

Rastlinné bielkoviny

Telu dodávame všetky zdroje bielkovín. Okrem rýchlo vstrebávateľných živočíšnych prijímame aj nízko kalorické rastlinné s množstvom prospešných vitamínov a stopových prvkov.

Zelenina a ovocie

Bielkoviny v zelenine majú vysoké zastúpenie v brokolici, ružičkovom keli, v karfiole a v špenáte. Z ovocia si perfektne konkurujú avokádo, pomaranče, broskyne, marhule a banány. Práve tieto potraviny chuťovo dobre zapadajú k delikatesám z diviny.

Prečítajte si: Top 15 zdrojov bielkovín pre vegánov

Veľa dobrého v malom nachádzame vo viac než v 35 g bielkovín na 100 g tekvicových semienok. Vysoký obsah proteínov si zachovávajú aj sezamové, ľanové a chia semená.

Orechy, suché plody a pochutiny  

Ak sa vám stále žiada na niečom si pochutnávať, zvážte mandle, pistácie, ovsené vločky alebo quinou, ktorú veľmi jednoducho zapracujete do polievok, osviežujúcich šalátov alebo rýchlych omáčok. Oriešky ako skvelý zdroj bielkovín a energie poznáme aj v vo forme orechových masiel vhodných aj počas diéty.  

Obilniny a strukoviny

V rámci tejto kategórie si prvenstvo udržiava červená šošovica, fazuľa a cícer. Dosahujú 20 – 25 g bielkovín na 100 produktu.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Prečo užívať Zinok a na čo je dobrý?

Prečo užívať Zinok a na čo je dobrý?

Zinok poznáme všetci, ale na čo všetko je vlastne dobrý? Niekoľko užitočných informácií, ktoré sa vám budú určite hodiť. Zinok všeobecne patrí spolu s horčíkom medzi najdôležitejšie minerálne látky, ktoré telo potrebuje. Nachádza sa v každom tkanive ľudského tela a priamo sa podieľa na delení buniek a je tiež vynikajúcim antioxidantom. Naopak nedostatok tejto látky môže spôsobiť neplodnosť u žien a mužov a s ním spojené znížené libido, čo je spôsobené nižšou produkciou testosterónu. Nízka hladina zinku v tele zhorší pôsobenie stresu na ľudský organizmus a zrýchľuje proces starnutia, takže hlavne ženy by mali teraz zbystriť.   Zobraziť celý článok

Prečo by ste mali užívať zinok?

Prečo by ste mali užívať zinok?

Zinok patrí k základným minerálom a stopovým prvkom, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie nášho organizmu. Nachádza sa v takmer všetkých orgánoch, má vplyv na našu fyzickú aj duševnú silu. Po železe má ako stopový prvok druhé najväčšie zastúpenie. Dosť na to, aby sme mu venovali pozornosť a starali sa o jeho optimálnu hladinu v tele. Viac o zinku sa dočítate už v tomto blogu! Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.