Mám užívať BCAA alebo Glutamín ?

V poslednej dobe čelím paľbe otázok na tému suplementácia. Sám často mierim svojimi otáznikmi na overené zdroje, teda väčšinou neobraciam oči k stropu ani u otázok, ktoré mi v prvých sekundách pripomínajú význam slova "triviálne". Sú takí, ktorí si pletú sacharidy s proteínmi, proteíny s steroidmi, alebo aj steroidy s olejom, ktorý je oficiálne používaný ako pózovací olej (synthol) a neoficiálne slúži k imitácii svalovej hmoty tým, ktorým podľa mňa chýba hmota predovšetkým pod lebečnou  kosťou. Sú takí, ktorých orientácia v týchto pojmoch je porovnateľná so zmätkom Alenky, keď padala králičou norou. Ak patríte do tejto skupiny, priznávam obavu, že pre vás nemusí byť jednoduché sa v mojom článku orientovať. Ak máte aspoň základné povedomie o makroživinách, tento text je určený práve vám. Aj tak si dovolím poskytnúť krátke zoznámenie s živinou, ktorej  sa článok týka najviac.

Bielkoviny sú základom všetkých živých organizmov. V našich telách to nie sú len svaly. Sú používané aj k tvorbe vlasov, kože, nechtov, kostí, orgánov. Tvoria základnú štruktúru všetkých buniek a majú aj iné ako stavebné funkcie. Enzýmy, ktoré rozkladajú potravu a vyvolávajú chemické reakcie v tele, sú tiež bielkoviny. Proteíny sú používané aj pri tvorbe protilátok a dokonca regulujú látkovú výmenu, pretože niektoré hormóny, napríklad inzulín aj rastový hormón, sú tiež bielkovinami. Sme odkázaní na ich príjem, takže na otázku: "Ty tiež berieš tie proteíny?", Odpovedám takto: "Áno, ja tiež, ty tiež a ďalších približne 7 620 000 000 ľudí na tejto planéte tiež".

Bielkoviny sú zložené z menších čiastočiek - z aminokyselín. Len pre zaujímavosť: poznáme tiež aminokyseliny neproteínogénne, ktorých existujú stovky a nevyskytujú sa v bielkovinách. My však venujeme pozornosť predovšetkým tým proteinogenným, medzi ktoré patria spomínaná bé cé áčka i glutamín a tiež všetky aminokyseliny, ktoré sa v našom tele vytvoria (syntetizujú) a tie, ktoré v tráviacom systéme vzniknú štiepením bielkovín prijatých stravou a doplnkami. Týchto aminokyselín poznáme 20 (niekedy sa k nim radia ďalšie dve aminokyseliny vyskytujúce sa zriedka a jedna aminokyselina využívaná len baktériami). Z hľadiska vlastnej telesnej tvorby delíme aminokyseliny na esenciálne a neesenciálne. Tie neesenciálne si vie telo samo vytvoriť. Nevie ich však syntetizovať zo vzduchu ani z vody. Sú tvorené z iných aminokyselín, glukózy (krvný cukor), alebo aj z mastných kyselín (súčasti tukov). Naopak esenciálne aminokyseliny si telo vytvoriť nevie. Tie sa v tele vyskytnú len vďaka príjmu. Pečeň kontroluje hladinu väčšiny aminokyselín v krvi. Tie prebytočné sú následne degradované (rozložené) a použité pre tvorbu krvného cukru (pre syntézu glukózy), alebo využité ako zdroj energie. Ostatné sú použité predovšetkým pre syntézu nových proteínov.

BCAA sú esenciálne aminokyseliny a vyskytujú sa v našom tele len vďaka príjmu.

Aminokyseliny s rozvetveným reťazcom - BCAA - valín, leucín a izoleucín tvoria 35% svalových bielkovín. Počas prechodu pečeňou sa oproti ostatným aminokyselinám rozpadajú len minimálne, teda ďalej cestujú krvou bližšie k povrchu tela, kde sa významnou mierou podieľajú na výstavbe a regenerácii svalovej hmoty. Ich rýchlosť je jednou z ich unikátnosťou a za tú je vlastne zodpovedná pečeň, pretože tá nemá enzýmy potrebné k ich rozkladu. BCAA znižujú katabolizmus svalov (rozpad svalov na aminokyseliny), sú energetickým zdrojom pre svaly a podieľajú sa na syntéze (tvorbe) neesenciálnych AK: alanínu i glutamínu. BCAA sa zúčastňuje mnohých biochemických procesov aj v mozgu: proteínovej syntézy (tvorby), produkcia energie, syntézy hormónov (serotonín, noradrenalín, dopamín).

Glutamín, je neesenciálna aminokyselina, teda si ho vytvoriť vieme, ale ...

To, že sa nám glutamín "sám" vytvorí, neznamená, že ho nemusíme prijímať. Ponúka sa totiž otázka: "Z čoho sa vytvorí?"

S pretrvávajúcou fyzickou záťažou sa postupne spotrebuje svalový glykogén (zásoba cukru vo svaloch), ktorý sa používa ako zdroj energie pre svalovú prácu. Pri znižovaní jeho množstva docházda k zosilňovaniu katabolizmu . Zjednodušene povedané, s intenzívnym tréningom sa naše svaly rozpadajú do aminokyselín, z ktorých sa pôvodne tvorili a oni sú následne použité ako náhradný zdroj energie namiesto chýbajúceho cukru (glukóza). Čím dlhšie sa tréning odohráva, tým viac aminokyselín sme "spálili " v nasledujúcom poradí: glutamín, kyselina asparágová, Valin, leucín, izoleukleín. Ak budeme príjmať  len BCAA (Valin, leucín, izoleukleín), tieto sa stanú dôležitým zdrojom pre tvorbu kyseliny gluténovej, a to zase je potrebné tvoriť glutamín. Je to najrozšírenejšia aminokyselina v krvi a tiež v kostrových svaloch, najrýchlejšie sa vytvára aminokyselina v tele a silný bojovník proti katabolickému hormónu kortizolu, ktorý má najväčší vplyv na rozpad svalových bielkovín a spomaliť ich tvorbu. Glutamín preto chráni naše svaly pred rozpadom.

Slúži ako zdroj energie pre bunky črevnej sliznice (spolu s kyselinou gluténovou ). Má veľký vplyv na reakciu imunitného systému, pretože sa živí leukocytmi (biele krviniky), ktoré chránia naše telo proti všetkým cudzím látkam, ako sú vírusy a baktérie. Takmer polovica celkového množstva aminokyselín v tele je len glutamín. Hoci jeho množstvo v tele je jednoznačne vysoké, po náročnom tréningu, sme postihnutí jeho poklesom a náš imunitný systém je ohrozený. Ak sa zníži množstvo glutamínu v krvi, ďalšie aminokyseliny sa používajú na jej výrobu na zvýšenie jeho hladiny znova. V skutočnosti sme stratili svoje rôzne výhody. Jeho práca tiež zohráva dôležitú úlohu pri detoxikácii organizmu. Keď sa proteíny rozkladajú, vzniká toxický amoniak, ktorý sa viaže na kyselinu glutamnú, keď sa vytvorí glutamín, a prepravuje ju krvou do pečene, kde je detoxifikovaný v močovinového cyklu. V obličkách je amoniak oddelený ako amónny katión a dostane moč z tela. Koncentrácia glutamínu v krvi klesá katabolickom  strese až 30%. Je však potrebné sledovať množstvo príjmu tejto aminokyseliny, maximálna odporúčaná denná dávka, ktorá je približne 20 gramov denne. Absolútny strop je stanovený na 40 gramov denne. Pri vyšších dávkach môže dôjsť k poškodeniu pečene v dôsledku amoniaku. Pri BCAA je to inak . Tie do seba môžeme pchať hlava nehlava . Avšak, oba príjmy by sme mali počítať do  denného príjmu  bielkovín.
Pri výkone BCAA vo veľkom množstve, ktoré oxidujú, čím dodávajú energiu do svalov a dusíka pre tvorbu glutamínu. Podávanie glutamínu preukázalo, že táto oxidácia je znížená. Tak, "non-oxidované b c" majú možnosť opravy svalovej hmoty. Biochémia je celkom veda, poviem vám. Pretože sa o ňu trochu zaujímam , moja odpoveď na titulnú otázku je jasná: " užívam  BCAA aj glutamín a budem to robiť ďalej ."

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.