Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch.

Kedy vôbec horčík užívať?

Pravidelne pre základnú bunkovú energiu, aby bolo zabezpečených množstvo biologických procesov. Na úrovni makronutrientov a ich zložiek pre produkciu bielkovín (proteínov) a tukov. Významnú funkciu prvku života dokazuje v kostnom prostredí, v srdcovocievnej sústave a pri akcii a relaxácii svalov. Horčík teda prijímame v odporúčanej dennej dávke, nielen pri prvých príznakoch jeho deficitu.

V našej ponuke nájdete horčík v chelátovej väzbe

Konkrétne s deficitom horčíka sa spájajú:

  • Neurologické poruchy
  • Poruchy metabolizmu cukru
  • Kardiovaskulárne problémy
  • Duševné ťažkosti
  • Problémy schudnúť, optimálne spaľovať tuky

Čo určuje optimálnu dennú dávku horčíka?

Základné kritérium, aké uplatňujeme aj pri iných vitamínoch a mineráloch, je rozlišovať denný príjem horčíka podľa pohlavia a veku. Z výživových doplnkov si túto informáciu vieme naštudovať, preto by nám mali byť známe nasledujúce údaje o odporúčanom množstve horčíka za deň.

Rozlišujeme:

  • Horčík u mužov - v dennej dávke 450 mg
  • Horčík u žien – v dennej dávke 350 mg
  • Horčík pre deti (3 – 8 rokov) – v dennej dávke od 80 – 150 mg

Koľko horčíka reálne prijímame?

Pri výživových doplnkoch rozlišujeme množstvo horčíka v zlúčenine a množstvo čistého horčíka, reálne využiteľného pre naše zdravie.

Viete, že funkčným je magnézium vysoko vstrebávateľné tak, aby sa do organizmu dostalo za čo najmenších strát? Pri tom rozhodujúcu úlohu zohrávajú konkrétne zlúčeniny s obsahom magnézia.

 

Zatiaľ čo oxid vykazuje nízku vstrebávateľnosť horčíka, lepší úžitok získavame z laktátov a citrátov horčíka.

 

Horčík a jeho denná dávka

Prečítajte si: Prečo užívať magnézium?

Denná dávka magnézia v špecifických situáciách

  • Pretrénovanie a zhoršená regenerácia – hrozí únava, úplne vyčerpanie spojené s bolestivými svalovými kŕčmi.Svalové kŕče odkazujú na odporúčanú dennú dávku 350 – 450 mg horčíka.
  • Ako stimulant pri športe – dokáže pôsobiť horčík už v odporúčanej dennej dávke v závislosti od pohlavia a veku. Okrem primeranej kondície zabezpečuje budovanie svalov.
  • Pri bolestiach hlavy, únave a depresiách – pohybujeme sa na úrovni 450 mg za deň, nie sú vylúčené ani vyššie dávky až do 650 mg horčíka.

Ako najzdravšie užívať horčík?

Najlepšou voľbou je získavať horčík zo stravy. Odporúčané sú celozrnné výrobky, listová zelenina a oriešky. V rámci výživových doplnkov sú to chelátové a citrátové formy so širšou pôsobnosťou. Zamerané sú nielen na nervové, ale aj na tráviace a duševné prostredie. Je odporúčané užívať magnézium pred alebo po jedle, nie hneď ráno nalačno.

Viac info:
https://www.uclahealth.org/news/are-you-getting-enough-magnesium

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.